Brussel, handen af van ons pensioen!

Pieter Omtzigt: De grootste spaarpot van Nederland moet door Nederland gecontroleerd worden, niet door Brussel.

Brussel, handen af van ons pensioen!

“In Nederland denken we graag dat Brussel niet over onze pensioenen gaat. Maar de realiteit is anders.” De grote pensioenuitvoerder PGGM legt het uit op zijn website. “De Europese Unie beïnvloedt de Nederlandse pensioenuitvoering wel degelijk.” Er is sprake van “harmonisatie en regelgeving” en verder “zetten Europese ontwikkelingen het Nederlandse stelsel onder druk.” Wie op dit moment van een pensioen leeft, kan daarvan meepraten. Pensioenkortingen zijn gewoon geworden. Een waardevast pensioen bestaat haast niet meer.

Zeggenschap van Brussel

Al zijn pensioenen en Europese regelgeving technische verhalen voor specialisten, toch haalden ze vorig jaar zomer het nieuws. Dat kwam doordat er een Europese pensioenrichtlijn door de Tweede Kamer werd gejast, waar lang niet alle politieke partijen blij mee waren. De SP sprak van een “schimmige procedure”, en ook andere partijen klaagden dat ze geen voorbereidingstijd hadden gekregen om de complexe nieuwe regelgeving te bestuderen. De omstreden richtlijn vergemakkelijkt en regelt het ‘Europees gaan’ van Nederlandse pensioenfondsen. Allemaal leuk en aardig, maar zo komen die vanzelf wel meer onder de invloed van Brussel ten koste van de zeggenschap van Nederland, anders gezegd: van onszelf. En dat baart zorg.

EU, handen af van onze pensioenen

Carte blanche

Wat zo mogelijk nog meer zorgen baart is lid 60 van de richtlijn die de mogelijkheid opent voor de Europese Commissie om “maatregelen te kunnen treffen ten aanzien van Europese pensioengelden indien zij dat nodig acht.” De EU geeft zichzelf voor de toekomst dus carte blanche voor ook onze pensioenen. En dat is niets niks: met 1400 miljard euro maken de Nederlandse pensioenen bijna de helft uit van wat er binnen Europa aan pensioenen beschikbaar is. Een vette kluif, voor een geldhongerig instituut als de EU.

Grootste spaarpot

In de kritiek op de gang van zaken springt vooral het CDA eruit, bij monde van Pieter Omtzigt, die de ontwikkeling van de pensioenrichtlijn met argusogen heeft gevolgd. Waar zal onze nationale pensioenspaarpot blijven in die nieuwe regelgeving, zo vraagt hij zich af. Want als die pensioenfondsen “onderdeel zijn van de interne markt, net als banken en verzekeraars, dan zullen zij integraal gaan vallen onder EU-regels en zal Nederland in een paar stappen zijn complete zeggenschap over het stelsel en de pensioenfondsen kwijtraken.” Als pensioenspecialist weet Omtzigt zelf als de beste hoe Brussel dat aan kan pakken. Het kan erop uitdraaien dat straks Brussel over onze pensioenen gaat. En, zoals Omtzigt zegt: "De grootste spaarpot van Nederland moet door Nederland gecontroleerd worden, niet door Brussel." Ook de ANBO, de Nederlandse Bond van senioren trekt de ‘gele kaart’ voor Brussel.

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Schuldenlanden

Een extra bizarre omstandigheid is dat dankzij de fundamentele degelijkheid van het Nederlandse pensioenstelsel er geen overheidsgeld bij hoeft. Dat weerhoudt de EU er niet van onze pensioenen toch in een regeltjeshoudgreep te nemen, terwijl die dat net zo min nodig hebben als bijvoorbeeld de Duitse. Een bijzonder omstandigheid is dat een deel van de Duitse pensioenen, die de bui kennelijk zagen hangen, vrijstelling van de richtlijn hebben weten te bedingen. Wat de Zuid-Europese ‘schuldenlanden’ betreft, die hebben niet eens pensioenfondsen, en hebben dus ook geen last van de regeltjes. Die raken alleen degenen die het toch al goed doen, zoals Nederland. Maar de schuldenlanden profiteren er wel van als de EU haar greep op onze pensioenen versterkt en zij via dezelfde EU vervolgens daarover mogen meebeslissen. Over wat we dan met steeds minder recht nog ‘onze’ pensioenen kunnen noemen.

Communicerende vaten

Dat was vorig jaar. De omstreden pensioenrichtlijn is inmiddels van kracht, want zo gaat dat: als je niets doet, rolt de stoomwals van de EU onverbiddelijk verder. Nu fronsen de wenkbrauwen van financiële experts zich echter opnieuw. Dit voorjaar werd Emmanuel Macron tot president van Frankrijk gekozen, een links-liberale politicus met een verleden in de bankenwereld en sterk EU-gezind. Macron wil voor de Europese Unie een nieuw elan. Een van de manieren om dat te bereiken zou de omvorming van de EU zijn tot ‘transferunie’. Dat wil zeggen dat het geld van economisch sterke landen vrijelijk naar schuldenlanden als Griekenland kan stromen, als water tussen communicerende vaten.

Handen af!

Wat dat, in combinatie met de groeiende zeggenschap van Brussel over onze pensioenen, gaat betekenen, hoeft geen betoog. Experts slaan daarom opnieuw alarm: Nederlanders moeten van hun politici eisen dat zij hun pensioengelden terug onder exclusief Nederlands toezicht brengen. De Europese Unie, laat staan president Macron en de Zuid-Europese schuldenlanden, heeft daar niets mee te maken en moet daar helemaal buiten blijven. Brussel, handen af van ons pensioen!

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 16:31

Doneer