Vladimir Poetin vertegenwoordigt niet de anti-Davos Partij

Bron afbeelding: World Economic Forum / Wikimedia Commons

Vladimir Poetin vertegenwoordigt niet de anti-Davos Partij

THEMA'S:

De toekomst van de oorlog tegen Oekraïne zal afhangen van de manier waarop deze wordt ingekaderd. Als het publiek ervan kan worden overtuigd dat het motief voor de oorlog is gebaseerd op iets groters dan begeerd grondgebied en nationalistische ambities, zullen de mensen misschien met sympathie kijken naar de Russische invallers.

Framing "globalistische elites" versus "Russisch nationalisme"

Nergens is deze framing duidelijker dan in het discours van degenen die beweren dat de oorlog een conflict is tussen westerse globalistische elites en Russische nationalistische verdedigers. Veel commentatoren hebben de Russische president Vladimir Poetin voorgesteld als de kampioen van de wereld tegen deze globalistische elites, vooral degenen die jaarlijks in Davos bijeenkomen om de volgende stappen van de wereld te bepalen en de prioriteiten te "resetten".

De getuigenis van aartsbisschop Viganò

Dit verhaal werd onlangs gepresenteerd door aartsbisschop Carlo Maria Viganò, voormalig apostolisch nuntius in de Verenigde Staten, in een videotoespraak tot het oprichtingscongres van de Internationale Beweging van Russofielen in Moskou in maart van dit jaar. Deze vreemde aartsbisschop beweert dat het stokje van het geloof is doorgegeven aan de Russisch-orthodoxe kerk. Rusland is dus "het laatste bastion van de beschaving tegen de barbarij". Hij waarschuwt specifiek voor Klaus Schwab en het Wereld Economisch Forum. Hij citeert Vladimir Poetin, die zegt dat deze wereldfiguren tot doel hebben "een samenleving te creëren van slaven die dienstbaar zijn aan de elite van Davos."

Lees ook: Beeld van aartsengel Michaël massaal gesteund, maar moet toch weg

Oorlog in Oekraïne als strijd tegen "Great Reset"

Aartsbisschop Viganò ziet de oorlog als een strijd tegen een Davos "reset" agenda en presenteert Rusland als een langdurige vijand van dit plan. Hij zei: "We hebben een antiglobalistische alliantie nodig die de burgers de macht teruggeeft die hun is afgenomen, en de naties de soevereiniteit die is uitgehold en afgestaan aan de lobby van Davos. De Russische Federatie zal hierbij een beslissende rol spelen." Dergelijke verklaringen lijken dus te zeggen dat iedereen die onlangs met Davos in verband is gebracht op zijn minst verdacht wordt van samenwerking met de vijand. Deze verklaringen gaan ook voorbij aan vele afzonderlijke westerse inspanningen die terecht de antichristelijke doelstellingen van de bijeenkomsten in Davos aan de kaak stellen.

Een vals verhaal

Het probleem met dit anti-Davos verhaal is dat het vals is. Tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 was Rusland altijd een fervent voorstander van de conferentie in Davos. Russische functionarissen, waaronder Vladimir Poetin, hebben zich lange tijd vermengd met de elites van Davos. POLITICO meldt dat de Russische president al sinds het begin van de jaren negentig banden heeft met Klaus Schwab. Hij heeft verschillende keren op het evenement gesproken. Schwab introduceerde Poetin zelfs op de virtuele Davos-bijeenkomst in januari 2021.

Rusland nauw betrokken bij WEF

De Roscongress Foundation, een promotor van Russische belangen in Davos, berichtte over een pre-COVID ontmoeting van Vladimir Poetin met uitvoerend voorzitter Klaus Schwab van het World Economic Forum in Sint-Petersburg in 2019. Tijdens de ontmoeting sprak de Russische president Schwab toe: "We hebben altijd betrekkingen onderhouden met uw forum dat u hebt opgericht, en we zullen het blijven steunen. En natuurlijk hebben Russische vertegenwoordigers altijd deelgenomen en zullen zij deelnemen aan de evenementen die u organiseert."

Red de vissers. Overheid, stop de aanval op hun privé-eigendom!

Tot oorlog actieve samenwerking

Klaus Schwab antwoordde op zijn beurt: "Het is voor mij altijd belangrijk geweest dat Russische vertegenwoordigers deelnemen aan onze evenementen in Davos. Dit is voor mij altijd van bijzonder belang geweest." Deze samenwerking tussen Davos en Poetin ging zelfs door tijdens de ontwrichtende COVID-jaren tot aan de Oekraïense oorlog. Het waren niet de Russen die de betrekkingen met Davos verbraken (veel oligarchen schreven zich in voor het evenement van 2022), maar de bestuurders van Davos die gedwongen werden de banden te verbreken om te voldoen aan de internationale sancties. Eventuele vijandigheid jegens Davos is dus een recente ontwikkeling van 2022, niet een niet aflatende inspanning die in de loop der jaren is ontwikkeld om globalistische elites te bestrijden.

Geen passieve deelname

De deelname van Rusland aan Davos was niet passief maar krachtig. Een van de multifunctionele locaties voor ontmoetingen tussen deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst in Davos was een plek met de naam ‘Russian House’. Sinds 2018 biedt de locatie onderdak aan leden van de officiële Russische delegatie, ondernemers en opinieleiders. In 2020 meldde POLITICO dat meer dan 2.000 gasten uit 85 landen elkaar in Russian House ontmoetten. Zij werden vergezeld door talrijke mediavertegenwoordigers die verslag deden van evenementen op de locatie. Het huis staat bekend om zijn uitgebreide, luidruchtige en dure feesten.

Rusland geenszins anti-Davos

Met andere woorden, er is weinig bewijs van antagonisme in het verleden tussen de Russische leiders en de elites van Davos. Sterker nog, de Russische deelnemers, waaronder de heer Poetin en vele oligarchen, gedroegen zich als globalistische elites. Gedurende al die tijd heeft het Russische contingent geen moeite gedaan om de samenzwering in Davos aan de kaak te stellen om de "maatschappij van onderdanige slaven" te vormen waar aartsbisschop Viganò het over had.

Lees ook: Minister Kaag erkent “teruglopende publieke steun voor klimaatpolitiek”

Davos noch Dugin

De verandering van houding ten opzichte van Davos vond pas plaats na de Oekraïense invasie. Het framen van de oorlog als een anti-Davos reactie komt niet overeen met de realiteit van de samenwerking in het verleden. Het lijkt meer te passen bij de nationalistische ambities van de Russische ideoloog Alexander Dugin en zijn "vierde politieke theorie". Zijn agenda vereist een harde breuk met het Westen zoals die werd uitgelokt door de Oekraïense aanval om de vorming van een "multipolaire" wereld af te dwingen. Welk vals verhaal ook wordt aangenomen - Davos of Dugin - beide sluiten de Fatima-oplossing van Onze Lieve Vrouw uit 1917 uit. De ware weg kan alleen deze Fatima-oproep tot wereldwijde morele regeneratie zijn. Het belooft de bekering van Rusland en de triomf van Onze Lieve Vrouw.

Dit artikel is een vertaling en verscheen eerder op tfp.org

Laatst bijgewerkt: 24 april 2023 14:08

Doneer