Beeld van aartsengel Michaël massaal gesteund, maar moet toch weg

Het omstreden beeld van de aartsengel Michaël die de draak doodt. (Foto: Twitter van Yannick Moreau)

Beeld van aartsengel Michaël massaal gesteund, maar moet toch weg

De Raad van State in Frankrijk heeft de Franse kustplaats Les Sables d'Olonne bevolen om een beeld van de aartsengel Michaël voor een kerk te verwijderen. Dit omdat het beeld de scheiding van kerk en staat zou schenden.

Beeld moet weg

Dit is het einde van een lang politiek en juridisch drama. De Raad van State heeft het beroep van de stad Les Sables d'Olonne afgewezen, nadat eerder ook al de rechtbank, en vervolgens het hof van beroep, de stad gevraagd hadden het standbeeld, dat sinds 2018 voor de kerk staat, te verplaatsen.

‘We zullen een oplossing vinden’

"Als burgemeester zal ik de beslissing van de rechtbank niet aanvechten. Men roept ons op om ons standbeeld weg te halen, maar de wil en de stem van de Sablais zullen worden gerespecteerd: we zullen een oplossing vinden zodat het voor de kerk van Saint-Michel blijft staan," reageert de strijdvaardige burgemeester Yannick Moreau.

COV WhatsApp-banner

‘Frankrijk is christelijk’

In maart 2022 organiseerde hij een referendum waarbij 94,5% van de 4.593 kiezers zich uitsprak voor het behoud van het standbeeld op het plein. In zijn verklaring zei Yannick Moreau dat hij "verbijsterd en verontwaardigd was (...) De Woke storm heeft Les Sables d'Olonne getroffen (...) Ook al is de Republiek seculier, Frankrijk is inderdaad christelijk", voegde hij eraan toe.

Kan beeld toch blijven staan?

De parochie Saint-Michel zou nu in gesprek met de stad om een strook grond van 15 meter bij 3 meter, ofwel 50 vierkante meter, terug te krijgen om de kerk, die momenteel wordt gerenoveerd, toegankelijk te maken voor gehandicapten. "Als we het standbeeld daar terug moeten halen om de gemoederen te bedaren, zullen we dat onderzoeken", vertelde de pastoor. Het standbeeld zou dan blijven staan, maar op privéterrein.

‘Patroon van de parachutisten’

In 1905 voerde Frankrijk, waar op dat moment vrijmetselaars aan de macht waren, beruchte extreme seculiere wetten in, die nog steeds van kracht zijn en kunnen worden ingezet tegen christelijke uitingen. De politicus en publicist Philippe de Villiers wijst er in een commentaar op dat de Franse Raad van State zijn uitspraak precies op Goede Vrijdag bekend maakte: “Het is toeval, maar het is symbolisch.” Hoe belangrijk dat het pleintje waar het beeld staat “teruggegeven wordt aan de scooters”, hoont De Villiers. “De patroonheilige van de parachutisten heeft de strijd verloren tegen de sacrosancte ‘rechtsstaat’, die vliegeneitjes weegt in spinnenwebschalen.”

Laatst bijgewerkt: 18 april 2023 13:10

Doneer