Laura H. wordt in de trailer op niet subtiele wijze afgeschilderd als iemand waar de kijker medelijden mee moet hebben. Bron afbeelding: Youtube / NPO Start
Jihadiste Laura H. is vooral het slachtoffer in nieuwe serie op NPO
"Iedereen doet domme dingen, toch?" zo zegt Laura H. in de trailer van de zesdelige serie over haar. Alleen is dat "domme ding" in dit geval afreizen naar de Islamitische Staat.
Laura H.
Laura H. is wellicht de meest beruchte Nederlandse Syriëganger. In 2016 ontsnapte ze samen met haar twee kinderen uit het 'kalifaat' van IS, na daar bijna een jaar te hebben verbleven. Haar dromerige beeld over de islam viel aan duigen nadat ze de scheiding van mannen en vrouwen, erbarmelijke leefomstandigheden en zware mishandeling door haar man Ibrahim had meegemaakt. Althans dat is wat Laura H. ons wil doen geloven.
Zielig slachtoffer
Dat Laura H. er vrijwillig voor koos om naar deze bloedvlek op de kaart af te reizen, lijkt men schijnbaar te vergeten. Dat haar man daar vocht voor een 'kalifaat' dat christenen en andere groeperingen bruut vermoordde, doet er niet zoveel toe. Laura is namelijk geen dader, maar een zielig slachtoffer. Zó zielig zelfs, dat de VPRO vanaf 1 september de zesdelige serie 'Laura H.' zal laten zien: een serie over een tienermeisje op een "zoektocht naar zichzelf", aldus de website van de NPO. Dat kan tegenwoordig blijkbaar ook door je aan te sluiten bij een terreurgroep.
Nauwelijks consequenties
En wat waren de consequenties voor Laura, die willens en wetens IS ging ondersteunen? Vierentwintig maanden celstraf, waarvan dertien voorwaardelijk, zo oordeelde de rechter in 2017. In augustus van dat jaar kwam ze zelfs vrij, ondanks dat er berichten waren op haar telefoon die aantoonden dat ze in Nederland een terroristische aanslag wilde gaan plegen. Ze werd vrijgesproken van de aanklacht van lidmaatschap van IS, ondanks dat de rechter zei dat ze een 'ondersteunende rol' had in de misdaden van het 'kalifaat'. En hoe schilderen de media haar af, ondanks dit alles? Als een slachtoffer.
Onder het tapijt
In juni 2019 kopte Hart van Nederland: "'Kalifaatmeisje' Laura H. geslaagd voor havo". Laura ondersteunde door haar acties de vreselijke daden van IS, maar wat écht belangrijk is, is dat ze haar havo-diploma heeft gehaald. Het artikel schildert Laura af als een zielig meisje, als iemand die zo dolgraag wilde gaan studeren, de grote wens had om gewoon voor haar kinderen te zorgen. "Ik vind het heel mooi dat ze de draad weer heeft opgepakt", zo zegt haar vader Eugène: alsof ze even op vakantie is geweest, en niet deel heeft genomen aan een jihad. Ja, mijn dochter ging even een terroristisch regime ondersteunen, maar nu is ze terug en het leven gaat verder. Is dat geen verbijsterend denkbeeld?
Lees ook: Islamitische aanslag in Solingen kan eindelijk de kentering in het migratiedebat brengen
'Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde'
De NPO leek het daarom een uitstekend idee om een tranentrekkende serie te maken over de jihad-excursie van Laura. Een zesdelige serie over dit hele duistere avontuur, van vertrek tot aankomst in Nederland, verschijnt vanaf 1 september op de televisie. Ze baseren zich daarop over het boek dat Thomas Rueb over haar schreef: een boek dat overigens door de Jeugdbibliotheek op de aanbevolen leeslijst is gezet. Regisseur Kadir Ferati Balci zegt: "Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en hoe deze bijna bezwijkt onder de druk van de samenleving".
'Ontdekken wie je bent'
De mede-regisseur, Flynn von Kleist, voegt hieraan toe: "Wat me raakt aan Laura's verhaal is hoe ver ze gaat om een antwoord te vinden op de vraag wie ze is." Kortom: het actief ondersteunen van gruwelijke massamoorden was 'een verhaal van onvoorwaardelijke liefde', en haar terecht gevangen zetten wordt 'druk van de samenleving' genoemd. Een IS-jihadi worden is blijkbaar 'een antwoord vinden op de vraag wie je bent'. Het is alsof je in 1949 een dramadocumentaire zou maken over Diederik die bij de Waffen-SS aan het Oostfront op zoek gaat naar zijn ware zelf.
Sympathie
Een tienermeisje vertrekt naar het Midden-Oosten om haar man te ondersteunen gruweldaden te plegen in de naam van de islam. Vervolgens komt ze terug. En hoe reageren de links-liberale media? Door haar af te schilderen als een slachtoffer, iemand die haar foute keuzes maakte uit liefde voor haar man, iemand die zo zielig is doordat diezelfde man haar mishandeld heeft. Een vrouw die vervolgens terugkeert: wat zielig dat ze wordt gescheiden van haar kinderen, wat goed dat ze wil gaan studeren! Een verhaal dat een serie verdient, over iemand die een terrorist werd om 'zichzelf te gaan vinden'.
Sympathie voor anti-Westers radicalisme
Vanwaar de behoefte van de media om de keuze voor terreur te romantiseren? Of het nu islamisme is (Laura H. bij IS) of communisme (Tanja Niemeijer bij de FARC), zolang het streeft naar het vernietigen van de Westerse christelijke beschaving, kan radicalisme rekenen op de warme sympathie van de linkse media.
Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2024 15:21