Het kan verkeren. In plaats van een gasverbod heeft Nederland nu vooral een gastekort.
Steun voor aardgasverbod brokkelt af: steeds meer Nederlanders willen gas behouden
Steeds meer Nederlanders vinden stoppen met aardgas een slecht idee. Was in 2017 nog 28% tegen, in 2020 is dit al 45%. Dat blijkt uit een peiling van klimaatstichting Hier. De steun voor de energietransitie van Rutte III brokkelt zienderogen af.
Twintigduizend euro kosten
Uit de peiling blijkt dat veel Nederlanders zich zorgen maken over de kosten van een aardgasverbod. Terecht want adviesbureau Berenschot berekende dat afstappen van het aardgas een gemiddeld huishouden wel 20.000 euro kost. Geen bedrag dat de gemiddelde huiseigenaar kan lijden. Al helemaal niet als hij via de belastingen ook moet meebetalen aan het verduurzamen van sociale huurwoningen.
Lees: Zeven redenen waarom de oorlog tegen aardgas onzinnig is
Doemverhalen
Veel steun aan de oorlog tegen aardgas komt voort uit angst. Angst opgewekt door de doemverhalen van de klimaatlobby. Die schetst graag het plaatje van een collectieve ‘aardgasverslaving’ (dixit Diederik Samsom) die ons gevaarlijke Groningse gasbellen deed aanboren, met aardbevingen tot gevolg. Als dat geen argument voor ‘afkicken’ is! Helaas trappen veel Nederlanders in de val. In 2018 noemde wel 18% de Groningse aardbevingen reden om van het gas af te willen, aldus het onderzoek van stichting Hier.
Nederland is grootexporteur van aardgas
Het is een onnodige zorg. Nederland is niet verslaafd: het aardgasverbruik daalde van 1.476 petajoule in 2000 naar 1.265 petajoule in 2016. Nijpende tekorten zijn er niet: Nederland exporteert met 51 miljard kubieke meter per jaar meer dan het verbruikt (40 miljard). Daarmee zitten we in de wereldwijde top tien, met giganten als Rusland en de Verenigde Staten. Export was dan ook de drijvende kracht achter het blijven boren in aardbevingsgevoelige gebieden. Terwijl de aardgaskraan van de gewone Nederlander dicht moet, blijft de kraan naar het buitenland open. Gelukkig daagt het bij Nederlanders dat ze voorgelogen zijn: in 2019 noemde slechts nog 9% de Groningse aardbevingen als reden om tegen aardgas te zijn. Zodra de angst wijkt, lekt de steun voor de energietransitie weg.
Proeftuinen
Niet alleen in de publieke opinie, ook in de proeftuinen van de energietransitie zien we een kanteling. De gasvrije 'ecowijk' De Teuge bleek zo koud te zijn dat de huizen nu op aardgas aangesloten zijn. De stad Purmerend ziet zijn plannen om aardgasvrij te worden in rook opgaan: de huizen zijn afgesloten van aardgas maar worden niet warm genoeg waardoor bijgestookt met worden met de gemeentelijke cv-ketel. Die draait op, u raadt het al, aardgas. Niet ver van Purmerend wordt in notabene het progressieve Amsterdam bijna een kwart van de nieuwbouwwoningen opgeleverd mét aardgasaansluiting. Ook al is dit sinds 2018 niet meer toegestaan. Het firmament van de energietransitie vertoont steeds meer scheuren.
Lees: Betrapt! Europese Commissie blijkt drijvende kracht achter het klimaatspijbelen
"Linkse hype"
Opvallend is dat het meest genoemde bezwaar volgens stichting Hier niet financiën is maar “Weer zo’n linkse hype”. Nederlanders voelen goed aan wat Cultuur onder Vuur heeft onderbouwd in het boek Groen is het nieuwe rood: dat klimaatbeleid een ideologisch project is. Via de groene route komt het rode socialisme terug en valt de vrijheid en welvaart van de burger aan. Dat maakt menig burger boos. Het kan komende verkiezingen slecht aflopen voor de partijen van klimaatkabinet Rutte III.
Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022 13:30