
Oekraïne wereldleider in dronetechnologie. In plaats van het Westen uit te putten, versterkt Oekraïne het collectieve defensievermogen. Afbeelding gegenereerd en/of bewerkt met AI.
Oekraïne vecht als sterkste leger van Europa
Oekraïne wordt vaak gezien als afhankelijk van westerse hulp, maar niets is minder waar. Het produceert drones, artillerie en munitie en strijdt als Europa’s krachtigste leger voor zijn voortbestaan.
Oekraïne's vastberadenheid verrast de wereld
Terwijl de onderhandelingen over de oorlog in Oekraïne voortslepen, gaan velen ervan uit dat het land wanhopig op zoek is naar een oplossing vanwege zijn beperkte middelen en militaire macht. Die aanname is gebaseerd op het idee dat Oekraïne enkel weet te overleven dankzij militaire steun uit Amerika en andere bondgenoten. Wat daarbij vaak vergeten wordt, is dat Oekraïne inmiddels is uitgegroeid tot de sterkste militaire macht van Europa. De grootste troef van het land is zijn bereidheid om een existentiële strijd voor overleving te voeren. De onrechtvaardige oorlog van Rusland heeft Oekraïne van een slecht voorbereid land veranderd in een geharde macht die bereid is buitengewone obstakels te trotseren.
Ongelooflijke militaire prestaties
Oekraïne heeft zich staande gehouden tegenover enorme overmacht. Het heroverde de helft van alle gebieden die Rusland sinds de inval op 24 februari 2022 had bezet. Oekraïense troepen zijn zelfs Rusland binnengevallen en hebben daar tijdelijk gebied bezet. De maritieme drones van Oekraïne hebben de oorlogsvoering op zee veranderd en de Russische Zwarte Zeevloot verdreven uit de bezette basis op de Krim. Luchtdrones dringen steeds vaker diep door in Russisch grondgebied. Op de frontlinies zijn deze drones meedogenloos efficiënt, waarbij Russische troepen hoge verliezen lijden voor elke meter terreinwinst.
Europa’s grootste strijdmacht
Een van de meest indrukwekkende feiten is dat de oorlog steeds meer door Oekraïne zelf wordt gedragen. Het land wist één miljoen burgers onder de wapenen te krijgen – vier keer zoveel als het op één na grootste leger van Europa. In tegenstelling tot Rusland, dat duizenden Noord-Koreaanse huurlingen inzet, vechten er geen buitenlandse troepen aan Oekraïense zijde – enkel enkele vrijwilligers. Oekraïne is daarmee verreweg de meest ervaren en effectieve strijdmacht van het continent. Het land is geen bedelaar dat overleeft op militaire liefdadigheid, maar een zelfvoorzienend strijdend volk.
Van import naar eigen productie
Toen Rusland in 2022 binnenviel, produceerde Oekraïne voor 1 miljard dollar aan oorlogsmaterieel. Nu is die productie gegroeid tot 35 miljard. Waar het land eerst vrijwel volledig afhankelijk was van buitenlandse leveringen, maakt het nu ongeveer een derde van zijn wapens, munitie en uitrusting zelf. Ondanks Russische bombardementen op vitale infrastructuur blijft deze productiecapaciteit groeien. Buitenlandse bedrijven investeren zelfs in de Oekraïense defensie-industrie, die inmiddels geldt als betrouwbaar en beproefd in het heetst van de strijd.
Oekraïne domineert drone-oorlog
Oekraïne produceert nagenoeg al zijn drones zelf. Meer dan 200 bedrijven bouwen jaarlijks miljoenen drones, waaronder zeer geavanceerde en aanpasbare modellen die worden beschreven als ‘de Mercedes onder de drones’. Doordat drone-operators constant improviseren tijdens gevechten, is Oekraïne wereldleider in dronetechnologie. Het loopt mijlenver voor op landen als de Verenigde Staten. In plaats van het Westen uit te putten, versterkt Oekraïne het collectieve defensievermogen.
Oude wapens, nieuwe kracht
Naast drones ontwikkelt Oekraïne hybride raketdrones en raketten die diep in Rusland kunnen toeslaan. Het moderniseert oude westerse én Sovjet-wapens en maakt ze opnieuw effectief op het slagveld. Een opvallend product is de 2S22 Bohdana, een zelfrijdende houwitser met een bereik van 40 km, die vijandelijke posities effectief uitschakelt. Oekraïne produceert er nu 40 per maand – evenveel als Rusland. Dat is veel meer dan Frankrijk (8 per maand), Duitsland (5–6 per jaar) en zelfs de VS (4 per maand).
Oekraïne vecht vanuit kracht
Natuurlijk blijft westerse militaire steun nodig. Oekraïne heeft nog steeds veel te overwinnen. Maar wat het land in drie jaar oorlog heeft bereikt, is ronduit indrukwekkend. Het vecht niet vanuit zwakte, maar vanuit kracht. De wil om te overleven heeft zich bewezen. Oekraïne draagt méér dan zijn deel bij aan de verdediging van het Westen. Westerse landen moeten de hulp niet beperken, maar versterken – want deze moedige natie vecht ook voor ónze toekomst.
Dit artikel verscheen eerder op tfp.org
Laatst bijgewerkt: 16 mei 2025 14:03