Medewerkster Vluchtelingenwerk blijkt ex-lid van Islamitische Staat

Medewerkster Vluchtelingenwerk blijkt ex-lid van Islamitische Staat

THEMA'S:

Een medewerkster van Vluchtelingenwerk Nederland blijkt veroordeeld te zijn voor lidmaatschap van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De 39-jarige vrouw had als juridisch medewerkster toegang tot persoonsdossiers en andere gegevens van vluchtelingen.

‘Zuivere intenties’

Dit meldt de NOS, die met de vrouw sprak. Ze toont geen berouw: "Als je intenties zuiver zijn, hoef je niet achterom te kijken." In 2019 werd de vrouw veroordeeld tot 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Rotterdam achtte bewezen dat ze in 2015 hoogzwanger naar Bagdad is afgereisd, om zich in navolging van haar broer aan te sluiten bij IS. Zoals vele jihadi's keerde ze na die verloren strijd terug naar Nederland, het land waartegen IS concrete dreigingen uitsprak.

Verklaring omtrent gedrag ‘gefikst’

Bij haar veroordeling stelde de rechter al vast dat ze "niet ondubbelzinnig afstand" nam van IS. Zelf noemt ze haar positie “genuanceerd”. Ze zou in IS-gebied, het ‘kalifaat’, alleen maar voor man en gezin gezorgd hebben. Ondanks haar veroordeling wist de vrouw een verklaring omtrent gedrag (vog) te “fiksen” en aan Vluchtelingenwerk te laten zien. Het hiervoor verantwoordelijke ministerie, dat van Justitie en Veiligheid, weigert zich echter hiervoor te verantwoorden.

COV WhatsApp-banner

Vertrouwen in Vluchtelingenwerk verloren

Oprichter Wahhab Hassoo van de stichting 'NL helpt Yezidi's' noemt het “walgelijk” dat “een van de belangrijkste vluchtelingenorganisaties banden heeft met iemand die onderdeel was van een genocidale organisatie”. Hij heeft zijn vertrouwen in de NGO, die voornamelijk draait op overheidssubsidies, verloren: “Talloze jezidi's zijn slachtoffer geworden van IS, mijn eigen familie ook. Ik vind het echt schandalig." Wahhab Hassoo wil opheldering van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ex-IS’ers hangen vermoorde onschuld uit

Cultuur onder Vuur heeft bij herhaling gewezen op de grote risico’s die aan de ‘terugkeer-jihadi’s’ verbonden zijn. Het is moeilijk ze achter slot en grond te krijgen, omdat hun misdaden in het ‘kalifaat’ veelal niet te bewijzen zijn. Zelf hangen ze vaak de vermoorde onschuld uit, vluchten in onwetendheid of zeggen zelfs alleen als ‘kok’ of zelfs ‘verpleger’ te hebben gefunctioneerd. Zonder bewijs kunnen de jihadisten hooguit veroordeeld worden voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’, zoals de medewerkster van Vluchtelingenwerk. Daar zitten ze in de praktijk maar vier jaar voor.

Optie: paspoort afnemen

Jihadisten vormen een groot gevaar, schreven we al in 2019. Ze zijn gehard en getraind in de oorlog. Ze hangen nog steeds de jihadistische ideologie aan, ook al vluchten ze in toedekkende “genuanceerde” verklaringen, zoals de medewerkster van Vluchtelingenwerk Nederland. De kans op aanslagen uit die hoek blijft reëel. Een oplossing tegen het terugkeren van jihadi's is het ontnemen van het Nederlands staatsburgerschap, wat normaal is bij indiensttreding in vreemde krijgsdienst. Groot-Brittannië gebruikt deze optie al. Hiermee wordt een jihadist effectief de toegang tot Nederlands grondgebied ontzegt, wat de dreiging van aanslagen aanzienlijk zou verminderen.

Laatst bijgewerkt: 17 oktober 2023 11:39

Doneer