Lessen uit de geschiedenis: Europa's afhankelijkheid van Russisch gas

Lessen uit de geschiedenis: Europa's afhankelijkheid van Russisch gas

THEMA'S:

"In het heden ligt het verleden," schrijft Willem Bilderdijk, "in het nu wat worden zal." Deze woorden schieten ons te binnen bij het lezen van onderstaande bespiegeling van de Braziliaanse activist Plinio Correâ de Oliveira (1908 - 1995), inspirator van de campagne Cultuur onder Vuur. Het gaat over de aanleg van de Yamal-pijpleiding, die Russische aardgasvelden verbindt met Europa. Het werd, zoals dr. Correâ de Oliveira voorspelde, het touw waarmee Rusland Europa ophangt.

Yamal-gaspijleiding

Ik maak gebruik van de uitbundige documentatie verzameld door de Amerikaanse politiek analist dr. Juliana G. Pilon, dat de welwillende in Washington D.C. gevestigde The Heritage Foundation zojuist heeft gepubliceerd (16-9-82). Dit is een studie naar de aanleg van de Yamal-gaspijpleiding, het immense stalen touw waaraan Moskou zowel Oost- als West-Europa wil ophangen. Want het zal de een en de ander afhankelijk maken van Sovjet gas om de winter door te komen.

Westers krediet tegen lage rente voor grote onderneming in Rusland

Eens kijken, het artikel werd geschreven 10 jaar voor de bouw begon. "Het Yamal-project wordt een van de grootste ondernemingen van Rusland. Het zal ongeveer 45 miljard dollar kosten en grotendeels worden gefinancierd met Westerse kredieten tegen lage rente. Sommige van deze kredieten brengen slechts 7,5% rente op (zie de getuigenis van deskundige Roger W. Robinson van de Chase Manhattan Bank, in Congressional Record, vol. 128, nr. 65, van 25-5-82).

Pliniocorreadeoliveira 3

Professor Plinio Corrêa de Oliveira

Kremlin kan onvoldoende arbeidskrachten vinden

Hier is het meer dan een analogie met slavenarbeid. Laten we eens kijken. "Met de kou in Siberië die soms 50 graden onder nul bereikt, is het begrijpelijk dat het Kremlin niet in staat is geweest een groot deel van de banen die de verwezenlijking van het project met zich meebrengt, met vrije arbeidskrachten in te vullen. Officiële Russische statistieken schatten het aantal onvervulde banen in Siberië op ongeveer twee miljoen."

Slavenarbeid in Siberië

"Aangezien er in de andere takken van de zware bouw op het grondgebied van de Sovjet-Unie nog meer moeten worden opgevuld, wordt slavenarbeid noodzakelijk in de werken die in Siberië plaatsvinden. Daarom was er een ontmoeting tussen Brezjnev en de Vietnamese communistenleider Le Duan. Het resultaat was dat Vietnam zijn schulden aan het Sovjetblok zou betalen, niet met geld, maar met slavenarbeid (zie "Foreign Report" van The Economist van 17-9-82)."

Overweldigende getuigenissen

"De veroordeling door The Economist is bevestigd door gerenommeerde en belangrijke anticommunistische organisaties in de vrije wereld. En in het werk van dr. Pilon worden verschillende andere overweldigende getuigenissen in dit verband aangehaald. Daaraan moeten worden toegevoegd een belangrijk artikel van de Amerikaanse senator Bill Armstrong van september 1982 en het verslag van de Vereniging voor de Rechten van de Mens van Frankfurt (Duitsland) van juni 1982".

Vul de peiling in: Moet Nederland stoppen met de  EU-klimaatdoelen?

Poetin haalt strop aan om gas te beperken

Het project werd voltooid met Westerse financiering tegen lage rente. De belegering is voorbij. De invasie van de Oekraïense troepen door Poetins troepen was voor Rusland de aanleiding om de strop aan te halen, om gas te beperken. Dus de overeenkomst om de gaspijpleiding aan te leggen was afhankelijk van de politieke belangen van Rusland en datzelfde land draait de kraan dicht wanneer het maar wil? De geschiedenis is er. Zullen de volkeren van het Westen ervan leren?

Nederland heeft genoeg gas

De Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas is nooit noodzakelijk geweest. Nederland had tijdens de Koude Oorlog de gasbel van Slochteren. Waren we daar zuinig op geweest, dan hadden we nu genoeg gas. Helaas heeft kabinet na kabinet de gasbaten verkwanseld aan socialistische projecten. Overigens hebben we een gasvoorraad in Groningen, die zo gebruikt kan worden. Nederland kán op eigen benen staan. We hoeven niet onderworpen te zijn aan de grillen van een vreemde macht op oorlogsvoet.

Dit artikel is een vertaling, aangepast naar de Nederlandse situatie van "Lições da História: subserviência da Europa ao gás russo…" en verscheen eerder op ipco.org.br.

COV WhatsApp-banner

Laatst bijgewerkt: 19 juli 2022 06:03

Doneer