Hugo Bos in De Andere Krant: 'Achter pandemiewet schuilt een communistische geest'

Hugo Bos in De Andere Krant: 'Achter pandemiewet schuilt een communistische geest'

THEMA'S:

Het protest tegen de pandemiewet komt op gang. De Andere Krant interviewt Hugo Bos, campagneleider van Cultuur onder Vuur, over het wetsvoorstel van D66-minister Ernst Kuipers. "Het is een principiële kwestie."

Pandemiewet schakelt grondrechten uit

De Wet publieke gezondheid (Wpg), ook wel de pandemiewet genoemd, geeft de regering volmacht om Nederland bij een pandemie in lockdown te zetten. Zolang zij de ziekte maar aanmerkt als A-ziekte. Dat is de categorie zeer ernstige ziekte, op het niveau van de Zwarte Dood en de pokken. Absurd genoeg heeft het kabinet ook het coronavirus deze status gegeven. Zorgwekkend is dat de pandemiewet de Eerste en Tweede Kamer buitenspel zet. Zonder tussenkomst van het parlement kunnen grondwettelijke recht uitgeschakeld worden. De Grondwet verbiedt dat nadrukkelijk.

Communistische geest

Hugo Bos uit in De Andere Krant zijn zorg over de media-stilte rond de pandemiewet: "Alsof het wordt verzwegen en niet publiek besproken mag worden." Achter de pandemiewet zit een communistische geest, merkt hij op. Alle macht gaat naar de staat, die in de strijd tegen denkbeeldige vijanden alle grondrechten en vrijheden aan de kant mag schuiven. Het is geen toeval dat communistisch China als het voorbeeld van 'effectieve' coronabestrijding geldt. Het Chinese model is klakkeloos gekopieerd door Westerse landen als Italië. Vanuit een gedeelde neo-communistische overtuiging, die zich helaas breed heeft gemaakt in Oosten én Westen. Je hebt niet eens een complottheorie nodig om de wereldwijde gelijkvormigheid in coronabestrijding te verklaren, merkt Bos op.

Eva Vlaardingerbroek

De coronacrisis heeft bij veel Nederlanders het vertrouwen beschadigd in overheid, media en wetenschap. Waar vinden we dan houvast? Bos wijst op de opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek, die zich bekeerd heeft tot het katholieke geloof. "Eva zegt dat de coronacrisis er in sterke mate aan heeft bijgedragen om te komen tot deze keuze, omdat eigenlijk niets een serieus tegenwicht kan vormen tegen alle maatregelen," merkt Bos op. "De visie gemotiveerd vanuit het geloof, over grondrechten, het recht op leven, integriteit van het lichaam, de vrije wil van de mens, zijn buiten een religieus kader niet echt te verdedigen. Je ziet wel vaker dat mensen door corona meer over de fundamentele vragen van het leven zijn gaan nadenken."

Betraand meisje met mondkap

De campagne Cultuur onder Vuur heeft een petitie gelanceerd tegen de Wpg: Verdedig de vrijheid. Eerste Kamer, stop de pandemiewet! De teller staat op het moment van schrijven op 12.233 en loopt rap op. Het beeld van het betraand meisje met mondkap is door De Andere Krant overgenomen. Het meisje is een krachtig symbool voor de slachtoffers van pandemiepaniek.

Lees hier het volledige interview met Hugo Bos in De Andere Krant.

Laatst bijgewerkt: 9 mei 2023 16:46

Doneer