Frans Timmermans geeft toe: meer dan de helft van immigranten geen vluchteling

Frans Timmermans, Vicepresident van de Europese Commissie, foto: European Parliament / Flickr

Frans Timmermans geeft toe: meer dan de helft van immigranten geen vluchteling

Frans Timmermans heeft in een interview met de NOS toegegeven dat meer dan de helft van de immigranten die nu naar Europa komen, geen echte vluchtelingen zijn. Zeker zestig procent komt hierheen om economische redenen. Zij komen bijvoorbeeld uit Marokko of Tunesië, of andere landen waar geen oorlog is.

Frans Timmermans

Timmermans pleit er zelfs voor dat deze mensen niet meer tot Europa worden toegelaten. "Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten." Het is bijna wonderbaarlijk om zo'n geluid van een EU-politicus te horen. Daarom moet er kritisch worden gekeken naar wat de achterliggende motieven zouden kunnen zijn.

Motief #1: Draagvlak bij de Europese bevolking creëren

Timmermans zegt dit uitdrukkelijk "om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden". Hij voelt aan dat de bevolking het niet meer zal pikken als er een oneindig aantal vluchtelingen over de grens dreigt te komen. Daarom stelt hij voor een deel terug te sturen, maar de rest is alsnog van harte welkom. Veertig procent van vele honderdduizenden is echter nog steeds een heel groot aantal.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Motief #2: Gesjoemel met de cijfers

Het getal 'zestig procent' is afkomstig van het 'Europese grensbewakingsagentschap Frontex'. Het is natuurlijk maar de vraag of dit getal klopt. Hoe heeft men dit onderzocht? Heeft Frontex de immigranten allemaal een enquête in laten vullen? Het is niet ondenkbaar dat het eigenlijke getal 'economische vluchtelingen' nog veel hoger ligt. Maar als we zeggen dat er veertig procent 'echte vluchtelingen' bij zitten, dan moeten we die toch minstens binnenlaten...

Motief #3: Een weg naar de Europese superstaat

Wat zou de oplossing zijn waar Frans Timmermans aan denkt als hij dit probleem benoemt? Voor de hand ligt dat het 'Europese grensbewakingsagentschap Frontex' meer mankracht en meer bevoegdheden moet krijgen. Het moet een EU-grensbewaking worden die onafhankelijk van de lidstaten opereert. Een stap op weg dus naar een Europese superstaat...

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 13:30

Doneer