Ex-minister luidt noodklok: ‘Nederlander draait op voor Italiaanse staatsschulden’

Ex-minister luidt noodklok: ‘Nederlander draait op voor Italiaanse staatsschulden’

De centrale banken brengen Nederlands spaargeld ernstig in gevaar. Daar waarschuwt voormalig minister van Financiën Hans Hoogervorst voor. “Als het fout gaat, draait Nederland op voor een deel van de verliezen”, zegt de VVD-prominent.

"Geldautomaat van overheden"

Het probleem is volgens Hoogervorst, minister van Financiën in kabinet-Balkenende I en later voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, dat overheden gigantische staatsschulden maken. De centrale banken bekostigen dit door meer en meer geld bij te drukken. “Zij zijn langzamerhand verworden tot de geldautomaat van overheden”, constateert Hoogervorst. Door de geldpers overuren te laten draaien drukken de centrale banken de rente. Daardoor kunnen overheden blijven lenen, zonder direct door de hoeven te zakken omdat ze de rente niet kunnen betalen.

Volg COV op Telegram

'Dit raakt Nederlanders'

Erg voor de overheden, maar wat heeft de Nederlandse belastingbetaler daarmee te maken? Veel. Hoogervorst: “Italië en mogelijk ook andere EU-landen met hoge staatsschulden kunnen die schulden nooit op een normale manier terugbetalen. Dit raakt de Nederlandse burgers op meerdere manieren in de portemonnee.”

'Nederlander draait op voor verliezen'

Hoogervorst vervolgt: “De Nederlandse belastingbetaler is via de ECB namelijk deels aansprakelijk voor die schulden. Dus als het fout gaat, draait Nederland op voor een deel van de verliezen. Dat is de waarheid, maar er is bijna niemand die dat duidelijk zegt.”

Eurobonds

De campagne Cultuur onder Vuur zegt het wel duidelijk en waarschuwt al langer voor het vergemeenschappelijken van staatsschulden in de EU. Deze zogeheten ‘eurobonds’ schenden uiteindelijk het Nederlands privé-eigendom. De petitie daartegen is in korte tijd al meer dan tienduizend keer getekend.

Sparen loont niet

Of de Italiaanse staatsschulden nu afgeschreven of vergemeenschappelijkt worden, Nederlanders draaien er voor op. Maar Nederlanders draaien er ook voor op als de schulden blijven openstaan. Nederlanders sparen veel, vooral voor hun pensioen. Maar sparen loont niet met lage rente. En lage rente is nu precies het beleid van de Europese Centrale Bank, zodat Italië, Frankrijk en Spanje kunnen blijven lenen.

EU, handen af van onze pensioenen

Lager pensioen dreigt

Nederlandse burgers hebben daardoor niet alleen een stijgende Nederlandse staatsschuld in het vooruitzicht, een schuld die de overheid gaat bekostigen door de belastingen nog verder te verhogen. Nederlanders dreigen ook met een lager pensioen en minder spaargeld te komen zitten. Zo worden wij Nederlanders dubbel getroffen door de Zuid-Europese greep op ons geld.

Zelfs linkse CDA'er protesteert

De dreiging wordt zo groot dat naast Hoogervorst ook ex-minister Bert de Vries opstaat. Notabene een linkse CDA’er, die in kabinet-Lubbers III meewerkte aan de doorvoering van de euro. “De zuidelijke landen zitten ongelooflijk diep in de staatsschulden”, stelt econoom De Vries vast. De conclusie van de ex-minister is glashelder: “Het europroject is mislukt. We moeten het beëindigen.”

Voorzitster ABP waarschuwt

De kritiek past in een trend van politieke veteranen die steeds indringender waarschuwen voor de Europese greep op ons geld. Onder hen ook Corien-Wortmann Kool, voorzitster van ’s lands grootste pensioenfonds ABP. Deze CDA-prominent waarschuwde eerder dit jaar voor Europees graaien uit de Nederlandse pensioenpot.

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2024 07:34

Doneer