Erfbelasting maakt van nalatenschap een nachtmerrie: het schrijnende verhaal van een weduwe

Emma stond er alleen voor. Na de uitvaart van haar man hield zij geen cent over. Afbeelding gegenereerd en/of bewerkt met AI.

Erfbelasting maakt van nalatenschap een nachtmerrie: het schrijnende verhaal van een weduwe

Toen haar man overleed, dacht Emma beschermd te zijn. Maar in plaats van rouw, volgde financiële ondergang – de boosdoener: de erfbelasting. Ze dacht alles goed geregeld te hebben. Een veilig huis, een klein spaarpotje, en, vooral, zekerheid na het verlies van haar echtgenoot. Toch sloeg de overheid genadeloos toe.

Rouw en financiële schok

Toen haar man onverwacht overleed in 2023, dacht Emma (naam gefingeerd ter bescherming van privacy) dat ze in elk geval financieel overeind zou blijven. Ze hadden hun zaken goed geregeld, geloofde ze: samen eigenaar van hun huis, alles netjes vastgelegd. Wat Emma echter niet wist, was dat het goedbedoelde testament haar nauwelijks zou beschermen tegen de eisen van de Belastingdienst.

De genadeloze bureaucratie

Het gezamenlijke bezit bestond uit het huis, aan de hand van de WOZ-waarde gewaardeerd op 600.000 euro, en een kleine 20.000 euro spaargeld. Geen hypotheek, geen grote bezittingen. Maar de WOZ-waarde was voor de Belastingdienst reden genoeg om Emma aan te schrijven. Hoewel haar kinderen hun erfdeel niet konden opeisen vanwege de opname van een langslevendenregeling in het testament, eiste de staat bijna 17.000 euro aan erfbelasting. Deze regeling is bedoeld om de weduwe of weduwnaar te beschermen tegen financiële uitverkoop na overlijden. Toch blijft de belastingdienst onverbiddelijk: zij ziet het erfdeel van de kinderen als vordering en eist de belasting op.

De fiscale prijs van naastenliefde

Emma en haar man hadden een groot deel van hun spaartegoed – dat zij niet dachten nodig te hebben – aan hun kinderen geschonken om hen te helpen met het kopen van een eigen huis. Wat bedoeld was als een liefdevol gebaar, draaide uit op een financiële val. De kinderen zitten door de aankoop van hun woning financieel klem en konden de erfbelasting over hun erfdeel niet betalen. Emma stond er alleen voor. Na de uitvaart van haar man hield zij geen cent over.

Lees ook: Erfbelasting: onrechtvaardig, onpraktisch en onhoudbaar

Van ‘gelijkheid’ naar grafroof

Jarenlang hadden Emma en haar man belasting betaald over hun inkomen, hun spaargeld, hun huis. En nu, in het uur van haar diepste nood, beroofde de staat haar van haar laatste zekerheid. Emma werd verraden door een overheid die in naam van ‘gelijkheid’ genadeloos de hand ophield bij het graf van haar echtgenoot.

Van erfenis naar ondergang

De erfbelasting wordt gepresenteerd als een ‘eerlijke’ maatregel tegen ‘ongelijkheid.’ In werkelijkheid is het een meedogenloos wapen tegen families, tegen traditie, tegen privé-eigendom. Emma’s situatie laat zien hoe deze heffing gezinnen uit elkaar drijft: kinderen die hun erfdeel niet kunnen betalen, ouders die hun huis dreigen te verliezen... De staat ontneemt families hun fundament.

Van papieren waarde naar echte schulden

Door het huizentekort schieten de huizenprijzen omhoog. De overheid lift zo mee op de huizenmarkt, omdat hogere WOZ-waardes leiden tot hogere belastingen. Maar voor mensen als Emma is dit papieren rijkdom – geen geld op de bank, geen uitweg. De realiteit: een huis kan je niet eten, maar het kan je wél failliet maken, zeker met de toekomstplannen van links.

Lees ook: De drie ergste mokerslagen van Frans Timmermans tegen uw privé-eigendom

Links opent aanval op erfgoed

Linkse partijen zoals het GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans willen de erfbelasting drastisch verhogen – tot wel 45 procent. Als Timmermans zijn zin krijgt, zou Emma niet 16.000, maar 40.000 euro mogen ophoesten. Het huis waarin zij samen met haar man jarenlang liefdevol woonde, zou ze noodgedwongen moeten verkopen om aan de fiscale eis te voldoen. En dit alles komt bovenop het grote verdriet van het verlies van haar geliefde.

De familie als doelwit

In de christelijke traditie is het gezin een hoeksteen van de samenleving, en privé-eigendom de verdediging tegen machtsmisbruik door de staat. De erfbelasting ondermijnt beide. Zoals katholiek denker Plinio Corrêa de Oliveira stelde: de aanval op familie-erfgoed is een aanval op vrijheid zelf.

Stop de sterfbelasting

Als we niets doen, zullen nog meer families zoals die van Emma worden geruïneerd. Cultuur onder Vuur strijdt voor de bescherming van privé-eigendom, het christelijke gezin en traditie – de fundamenten van onze christelijke beschaving. Emma’s strijd is onze strijd. Samen kunnen we de erfbelasting aan de kaak stellen en deze communistische erfenis definitief naar de geschiedenisboeken verbannen.

Klik daarom hier en teken vandaag nog de petitie aan minister van Financiën Eelco Heinen: “Stop de erfbelasting. Geen grafroof door de staat!”

Laatst bijgewerkt: 28 april 2025 17:28

Doneer