‘Duurzame’ landbouw stort Sri Lanka terug in armoede

Vooral theeboeren op Sri Lanka hebben de gevolgen van Rajapaksa’s ambitieuze beslissing uit 2016 gevoeld: de oogst is gehalveerd. (Foto: CC0 Public Domain)

‘Duurzame’ landbouw stort Sri Lanka terug in armoede

THEMA'S:

Duizenden demonstranten hebben op Sri Lanka de ambtswoning bestormd van president Gotabaya Rajapaksa. Net als de premier van het land heeft hij zijn vertrek bekend gemaakt. Rajapaksa’s besluit alleen nog maar ‘duurzame’ landbouw toe te staan, is op een nationale ramp uitgedraaid.

Noodtoestand

De bestorming van de presidentiële ambtswoning in de hoofdstad Colombo komt niet uit de lucht vallen. Met zware voedseltekorten en een sterk wisselende valutakoers verkeert Sri Lanka al maandenlang in een zware economische crisis. Ook is sinds vorig jaar de noodtoestand van kracht. De oorzaak van de crisis is de GroenLinks-achtige ambitie van Rajapaksa om Sri Lanka als eerste land over te laten stappen naar ‘duurzame’, ‘biologische’ dan wel ‘organische’ landbouw, waarbij chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest verboden zijn.

COV WhatsApp-banner

Exploderende brandstofprijzen

Vooral de theeboeren hebben de gevolgen van Rajapaksa’s ambitieuze beslissing uit 2016 gevoeld. De oogst is gehalveerd. Het land deed het economisch goed, maar inmiddels is een half miljoen mensen weer in armoede weggezakt. De boeren die de beroemde Ceylon-thee verbouwen – het belangrijkste exportproduct - zijn radeloos door het nodeloze verlies aan inkomsten. De exploderende brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne komen daar nog bovenop. Ook moet Sri Lanka voor het eerst weer rijst importeren.

Vermeend duurzame landbouwrevolutie

Rajapaksa heeft steeds volgehouden dat zijn beleid succesvol was. Terwijl de landbouwopbrengsten van zijn land al kelderden – precies zoals deskundigen gewaarschuwd hadden – reisde hij vorig jaar naar de klimaatconferentie in Glasgow om daar goede sier te maken met de vermeend ‘duurzame’ landbouwrevolutie in zijn land die "in overeenstemming met de natuur" zou zijn. Kort daarop ontsloeg hij twee functionarissen die waarschuwden voor de riskante voedselsituatie als gevolg van het verbod op kunstmest.

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2022 16:05

Doneer