'De oudste baobabbomen gaan dood!' Ja, wat had je anders gedacht?

Onveranderlijk staat er een plaatje bij van een majestueuze baobab, maar in ontbladerde en troosteloze toestand. (Foto: Creative Commons CC0)

'De oudste baobabbomen gaan dood!' Ja, wat had je anders gedacht?

THEMA'S:

'AFRIKA'S OUDSTE BAOBABBOMEN STERVEN MET ONGEKENDE SNELHEID EN KLIMAATVERANDERING KAN DE SCHULDIGE ZIJN' Aldus kopte een grote Amerikaanse krant en je kunt op het internet talloze nieuwsberichten van gelijke strekking vinden, ook in het Nederlands.

Plaatjes van kale bomen

Onveranderlijk staat er dan een plaatje bij van een of enkele majestueuze baobabs, maar in ontbladerde en troosteloze toestand. Als ze niet al dood zijn, kan het toch zeker niet lang meer duren. Het is een van die vele somber stemmende berichten over onze planeet die allemaal wijzen op een en hetzelfde: we stevenen af op een klimaatramp.

Topman Greenpeace vertrok wegens politieke agenda

Maar wacht even, is het eigenlijk niet heel logisch dat oude bomen een keer doodgaan, in elk geval eerder dan jonge bomen? Dat vroeg Patrick Moore zich ook af. Hij deed een klein onderzoekje en doet daar verslag van in het juist vertaalde Onzichtbare neprampen en verzonnen onheil. De oud-topman van Greenpeace is bij die organisatie vertrokken, toen hij merkte dat daar een politieke agenda het authentieke doel - natuurbescherming - was gaan overheersen.

COV WhatsApp-banner

"Ongekend tempo" blijkt holle kreet

Moore is gepromoveerd in de bosbouwkunde en weet dus iets van bomen. Wat hem opviel aan de eensgezinde rampspoedberichten is dat nergens werd aangegeven waarom het tempo waarin oude baobabs sterven "ongekend" zou zijn. Om daarvan te spreken moet je eerst het "gekende" tempo weten. Dat vind je nergens. Zoals hij zegt: "Dat is op zichzelf al genoeg om bedrog te vermoeden".

Baobab is bladverliezend

Maar wacht even, beelden liegen toch niet? Die boababs op de begeleidende foto's ziet er toch werkelijk troosteloos uit? Nu denken de meeste mensen dat tropische bomen altijd groen zijn, maar de baobab is bladverliezend en verliest in oktober al zijn bladeren. Net als onze eigen loofbomen. Die staan er dan net zo bij. In combinatie met een rampspoedbericht werken dergelijke foto's natuurlijk suggestief.

Bericht werd massaal overgenomen

Moore rekent voor dat als werkelijk, zoals in de rampspoedberichten beweerd wordt, "acht van de dertien oudste bomen in de afgelopen dertien jaar zijn gestorven" het gaat om één boom per twee jaar die doodgaat. Als je uitgaat van 10.000 baobabs die 1500 jaar oud worden, dan mogen er elk jaar liefst 6,7 bomen doodgaan, terwijl de populatie stabiel blijft. Er lijkt dus weinig aan de hand. Maar het bericht werd klakkeloos over heel de wereld door nieuwsorganisaties overgenomen, ook in Nederland. Met 'klimaatverandering' in de beklaagdenbank.

Laatst bijgewerkt: 19 augustus 2022 10:59

Doneer