Belastingambtenaar doet boekje open: 'Erfbelasting is afgunstbelasting'

Oud-belastingambtenaar Karel: “De erfbelasting werd bij de Belastingdienst ook wel de afgunst- of jaloeziebelasting genoemd.” Afbeelding gegenereerd en/of bewerkt met AI.

Belastingambtenaar doet boekje open: 'Erfbelasting is afgunstbelasting'

Na jaren werken bij de Belastingdienst dacht Karel alles te weten over erfbelasting. Toch schrok hij hevig toen zijn eigen vrouw drie jaar geleden overleed. “Het overlijden van je vrouw is al vreselijk, maar wat de Belastingdienst doet na een overlijden is ook heel erg!”

Van bureaucratie naar emotionele uitputting

Toen de vrouw van Karel (naam gefingeerd ter bescherming van privacy) overleed, volgde onmiddellijk een koude douche: “Het eerste waar ik mee te maken kreeg is een brief van de (erf)belastingdienst!” Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij de fiscus wist hij hoe het systeem werkte, maar de praktijk voelde toch als een schok. Naast het intense verdriet van het verlies van zijn geliefde werd hij geconfronteerd met een bureaucratische nachtmerrie.

Belastingambtenaar over erfbelasting: ‘Afgunst- en jaloeziebelasting’

Karel vertelt dat de erfbelasting binnen de Belastingdienst gekscherend werd aangeduid als de “afgunst- en jaloeziebelasting.” Deze interne bijnaam bleek pijnlijk waar toen hij zelf slachtoffer werd van wat hij “lijkenpikkerij” noemt.

Ongevoelige papierwinkel

Na de erfbelasting volgden er nog vele andere brieven. “Je krijgt nog veel meer brieven van de Belastingdienst, waaronder ook formulieren voor de inkomstenbelasting, gewoon nog op papier, terwijl dat tegenwoordig allemaal digitaal kan,” schrijft Karel. Hij benadrukt hoe het proces nabestaanden dwingt tot ingewikkelde en tijdrovende procedures op momenten dat zij daar emotioneel nauwelijks toe in staat zijn. “Je hebt een deskundige nodig om dit allemaal te kunnen invullen. Gelukkig kan ik dat zelf, maar zelfs ik had er veel moeite mee.”

Lees ook: Erfbelasting: onrechtvaardig, onpraktisch en onhoudbaar

Verplichte kosten en onbegrip

Naast de belastingaangifte werd Karel gedwongen tot extra kosten: “De Belastingdienst dwingt je ook om een verklaring van erfrecht bij een notaris aan te vragen.” Dit alles duidt volgens hem op een groot gebrek aan empathie. “Kortom, heel weinig empathie bij de Belastingdienst na een overlijden.”

Begrip zonder catharsis

Gefrustreerd door het proces schreef Karel zelfs een brief naar de directeur van de Belastingdienst. Hij kreeg antwoord van een vriendelijke medewerkster. “Zij toonde volop begrip, maar kon er uiteraard niets aan veranderen. Wel werd het meegenomen in een zogeheten ‘leertraject’,” vertelt Karel ironisch. Van daadwerkelijke verandering of verlichting voor nabestaanden is echter geen sprake. Sterker nog, financiënminister Heinen schaart zich achter een aanbeveling van adviesbureau Deloitte om de erfbelasting dit najaar nog verder op te krikken.

Lees ook: Erfbelasting maakt van nalatenschap een nachtmerrie: het schrijnende verhaal van een weduwe

Oproep tot verandering

Als voormalig belastingambtenaar kent Karel het systeem van binnenuit. Zijn oordeel is helder: het systeem moet radicaal veranderen. “Daarom steun ik jullie strijd tegen de erfbelasting en de Belastingdienst. Het wordt tijd dat ze daar eens wat inlevingsvermogen gaan tonen voor de burgers, zeker na de Toeslagenaffaire.”

Van bureaucratie naar menselijke maat

Cultuur onder Vuur zet zich in om de erfbelasting af te schaffen en privé-eigendom te beschermen tegen staatsbemoeienis. Zoals Karel aangeeft, gaat het hier niet alleen om financiële lasten, maar vooral om menselijke waardigheid en respect voor nabestaanden.

Sluit u aan bij het verzet

We moeten voorkomen dat meer mensen, zoals Karel (en weduwe Emma, lees het schrijnende verhaal van haar ervaring met de erfbelasting hier), in dit soort situaties terechtkomen. Klik daarom hier en teken de petitie aan minister van Financiën Eelco Heinen: “Stop de erfbelasting. Geen grafroof door de staat!”

Laatst bijgewerkt: 27 mei 2025 14:11

Doneer