Apathie Chinese jongeren is de achilleshiel van communistisch China

Apathie Chinese jongeren is de achilleshiel van communistisch China

THEMA'S:

Het begon als een grap van de komiek Chinese Ali Wong. Hij zei: "I don’t want to lean in. I want to lie down." (Ik wil me niet profileren (op mijn werk). Ik wil gaan liggen.) Deze als grap begonnen opmerking is nu een levensmotto geworden voor een deel van de Chinese bevolking. Veel overwerkte millennials en generatie-Z Chinezen zien het hectische tempo van hun leven als uitzichtloos en zien het gaan liggen (Tang Ping) als een nieuwe vorm van protest. Deze nieuwe generaties willen niet langer productiemachines zijn voor het communistische regime.

De schrijnende situatie van de Chinese werknemer

De situatie van de Chinese arbeider is sowieso al schrijnend. In mei 2020 kondigde de Chinese premier Li Keqiang op het Volkscongres aan dat meer dan 600 miljoen Chinezen nu leven van een maandinkomen van 1.000 yuan of minder (120 euro per maand of 4 euro per dag!). De ontevredenen “die gaan liggen” zijn van een andere orde. Zij gooien het bijltje erbij neer. Ze verklaren zich minimalisten. Ze willen geen diploma halen, geen carrière maken, niet trouwen, geen gezin stichten en geen huis bezitten. Ze hebben geen lange termijnplannen meer. Deze nieuwe vorm van passief verzet is een reactie op de slechte beloning, de uitputtende concurrentie in het bedrijfsleven, op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Het bijltje erbij neergooien

Deze jongvolwassenen en jongeren gaan dus gewoon “liggen” en blijven daarmee aan de zijlijn staan. Velen werken net genoeg om de rekeningen te betalen en zonder ambities rond te komen. Chinese millennials hebben massaal besloten om middelmatig te zijn door hun apathie voor het leven, die is geconditioneerd door de communistische uitbuiting. Ze zeggen: "Ik zou meer geld kunnen verdienen door voor een groot bedrijf te werken en een mooier appartement kunnen hebben, of een auto kunnen kopen, maar dan zou ik maar vier uur per nacht kunnen slapen en geen tijd hebben om van mijn leven te genieten." "Mijn kom rijst smaakt goed, en mijn bed is perfect comfortabel. Ik heb die wedloop (rat race) niet nodig."

Censuur en sturende propaganda van de staatsmedia

Liggen is hiermee de nieuwe burgerlijke ongehoorzaamheid geworden, en de Chinese Communistische Partij (CCP) is daar niet blij mee. Zij maakt zich terecht zorgen dat deze trend terrein wint onder de jeugd. De propagandamachine in Peking heeft deze nieuwe mentaliteit dan ook bestempeld als schandelijk. Ze worden er van beschuldigd onverantwoordelijk te zijn ten opzichte van hun ouders en belastingbetalers. Op de sociale mediasite Douban zijn van de ene dag op de andere online gemeenschappen ontstaan. Eén legergroep kreeg in enkele dagen meer dan 9.000 leden. De communistische oplossing voor het probleem: censureren van deze groepen. Deze actie doet niets aan de oorzaak van het probleem. De Chinese staatskrant Southern Daily publiceerde een artikel met de titel "Neerliggen is schandelijk. Waar komt de rechtvaardigheid vandaan?" Het artikel betoogt dat geluk voortkomt uit strijd en dat Chinese jongeren moeten vechten voor de doelen van het communisme.

Lees ook: Hoe links vrijheid in tirannie veranderde

Reden tot zorg voor de Chinese overheid

Met China's snel vergrijzende bevolking, veroorzaakt door het één-kind-beleid, zou de CCP inderdaad bezorgd en in verlegenheid gebracht moeten worden door deze crisis. Millennials zijn de toekomstige leiders van China, en een aanzienlijk deel van hen heeft besloten vagebonden te worden. De Chinese jeugd wil niet blijven deelnemen aan China's 9-9-6 werkcultuur, met werkdagen van twaalf uur (van 9 tot 9) zes dagen per week. Tang Ping (gaan liggen) is hun manier om tegen de status quo in te gaan. Verhalen over het sterven aan het bureau, wijdverspreide depressies, chronische uitputting en zelfmoord door druk op het werk zijn aan de orde van de dag.

Materialisme blijkt geen vervanging voor geestelijke waarden

China's 9-9-6 werkcultuur lijkt voor talloze werknemers al meer op 24x7. Velen die geen zelfmoord plegen, overwegen het wel. Zulke werkschema's kunnen geen doel en geen leven geven. Het communistische systeem is gebaseerd op een materialistische visie waarin werk wordt verafgood als de meest verheven menselijke activiteit. Daarom zei president Xi Jinping in 2018 dat hard werken de manier is om geluk te bereiken in China. De communistische mentaliteit toont weinig zorg voor de intellectuele, spirituele of religieuze ontwikkeling van de persoon. Er is geen ruimte voor de beoefening van de deugd.

EU, handen af van onze pensioenen

Geestelijke groei en ontwikkeling van de geest, de oplossing die Chinese leiders niet zien

Vanuit christelijk perspectief is werk noodzakelijk om doelen te bereiken, maar geestelijke en intellectuele ontwikkeling gekoppeld aan de beoefening van de deugd is veel belangrijker als een middel om tot God te leiden. Een leven zonder deze doelen leidt tot frustratie, apathie en stress. Niemand is meer schuldig voor de aftakelende mentaliteit van China's millennials dan de Chinese Communistische Partij. In klassieke marxistische stijl ziet Xi Jinping conflict als de oplossing voor het probleem, terwijl het de oorzaak is. Zijn oplossing voor het falen van het socialisme is altijd het toepassen van meer socialisme.

Dit artikel van Gary Isbell verscheen eerder op tfp.org - “Youth Apathy Is Communist China’s Achilles Heel”

Laatst bijgewerkt: 23 december 2021 16:16

Doneer