V.l.n.r.: Johan Remkes, Christianne van der Wal en Piet Adema. Bron afbeelding: NOS.
Terwijl ministers kijven, gijzelt hun stikstofpolitiek heel Nederland
Er is heibel op het ministerie van Landbouw. Ministers Piet Adema (CU) en Christianne van der Wal (VVD) liggen in de clinch over het stikstoffonds van 24 miljard euro. De oplossing voor de stikstofcrisis lijkt verder weg dan ooit.
Christianne van der Wal werkt tegen
Landbouwminister Adema wil 10 tot 12 miljard euro uit het fonds, voor een akkoord met de agrarische sector over het verminderen van de stikstofuitstoot. Maar stikstofminister Van der Wal, die het fonds beheert, is alleen niet van zins om de knip open te trekken. De VVD-minister vindt het geen doelmatige besteding. Daarin wordt zij gesteund door minister van Financiën Sigrid Kaag.
D66 wil nóg sneller uitkopen
Kaags D66 is niet van zins om de landbouwsector te steunen. De partij wil boeren versneld uitkopen. Het nieuwste plan van D66 is om boeren in november al uit te kopen. Dat wekt weerzin bij coalitiepartners. Vijf provinciale VVD-afdeling en acht provinciale CDA-afdelingen beloven zich te “verzetten tegen het landelijk beleid, om boeren te beschermen”.
Minister zijn het over één ding eens
Ondanks hun onderlinge strubbelingen, zijn ministers Adema en Van der Wal het nog van harte eens over het gestelde doel van kabinet-Rutte IV: de drastische reducering van de stikstofuitstoot. Zo drastisch dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet, noodzakelijk voor de energietransitie, in het gedrang komt. Daar waarschuwen netbeheerders voor. Zo struikelt de groene politiek van Rutte IV over de eigen benen.
Zelfs met iedere boer uitgekocht, is er nog teveel stikstof
De valpartij wordt nog pijnlijker. Ambtenaren van Landbouw en Financiën komen met nieuwe berekeningen. Zelfs als alle veehouderij verdwijnt uit Nederland en er geen enkele bouwvergunning meer verleend wordt, is er nog teveel stikstofuitstoot in de straal van 25 kilometer rond ‘kwetsbare natuur’. Zowat heel Nederland valt binnen zo'n straal.
Stikstof waait over zee
Erger wordt het nog als de Raad van State in maart uitspraak doet. Waarschijnlijk zal de rechter de 25-kilometerregel onderuithalen. Want stikstof laat zich niets gelegen aan fictieve grenzen. Het waait waarheen het wil, weten zelfs de juristen van de Raad van State. Over land uit het Roergebied. Over zee uit de Antwerpse haven.
Gijzelsoftware
De stikstofcrisis lijkt steeds meer op ransomware: software die je computer gijzelt en pas vrijgeeft als je de hoofprijs betaalt. Waarbij het een illusie is dat na betaling alles weer wordt zoals het was. Je bestanden zijn gewist. Zo wist stikstofpolitiek ook de oude wereld van vrij ondernemen, privé-eigendom, terughoudende overheid. Als we aan de eisen van Adema en Van der Wal voldoen, kunnen we geen huizen bouwen voor onze kinderen en vee houden voor onze voedselvoorziening.
Een Brave Green World
Is het niet eerder de bedoeling die oude wereld voorgoed kapot te maken en Nederlanders te veroordelen tot een primitieve staat van tribalisme – een eco-communistische Brave Green World?
Laatst bijgewerkt: 24 februari 2023 10:44