Pakistan: geestelijk gehandicapte christenen beschuldigd van ‘blasfemie’
Stephen Masih, een Pakistaanse christen met een geestelijke beperking, is op 14 maart door de politie aangehouden op verdenking van godslastering. Dit na een klacht van een islamitische geestelijke, Hafiz Muhammad Mudassar, die op zijn beurt was geïnformeerd over de vermeende blasfemische uitlatingen van Stephen door een aantal islamitische vrouwen.
Strafbaar
Volgens de zus van Stephen, Alia, is hij soms opstandig en argumenteert dan op luide toon met zijn moeder en zuster. Zo ook deze laatste keer. Dit werd gehoord door de islamitische buurvrouwen die vervolgens melding hebben gedaan bij Mudassar van blasfemie. Stephen zou Mohammed hebben beledigd en dit is strafbaar in de Islamitische Republiek Pakistan onder §295 C. Behalve het opleggen van een boete kan de rechter hem ook ter dood veroordelen hiervoor. De rechter in dergelijke zaken die vallen onder deze paragraaf 295 C is altijd een islamitische rechter.
Gerucht is genoeg
Veel is er niet voor nodig om in de Islamitische Republiek Pakistan van blasfemie beschuldigd te worden. Burenruzies kunnen al reden zijn iemand aan te geven bij de autoriteiten voor ‘blasfemie’ volgens onder andere Amnesty International het gerucht alleen is vaak al genoeg. Wat het nog wranger maakt is de arrestatie en/of beschuldigingen van blasfemie, waar je dus de doodstraf voor kunt krijgen, aan het adres van mensen met een verstandelijke beperking.
Jaren in gevangenis
In bijvoorbeeld augustus 2012 werd een 11-jarig christelijk meisje dat waarschijnlijk Down syndroom heeft beschuldigd onder paragraaf 295 B; het bezoedelen van de Koran waar levenslang op staat. Ze wist uiteindelijk naar Canada te vluchten. In oktober 2018 was het een christelijke man, Yaqoob Bashir, die ook een verstandelijke beperking heeft die beschuldigd werd van blasfemie. Dit overkwam eerder ook de 65-jarige christelijke man Iqbal Masih die ook een verstandelijke beperking heeft en Humayyun Faisal, een verstandelijk beperkte christelijke man die ook werd beschuldigd van blasfemie. De lijst is nog veel langer. Vaak zitten mensen jarenlang in de gevangenis alvorens zij alsnog worden vrijgesproken.
Denigrerend
De situatie van christenen en andere minderheidsgroepen in Pakistan is zeer dreigend, maar juist de zeer kwetsbaren, zoals verstandelijk beperkte mensen, jonge mensen zoals de 14-jarige Rimsha Masih of ouderen zoals de 65-jarige Iqbal Masih is schrijnend. Voor de blasfemiewet onder paragraaf 295 C geldt als enige namelijk dat iemands intentie om te lasteren niet hoeft te worden bewezen. Bovendien is de omschrijving van wat dan blasfemie, denigrerend spreken over Mohammed speciaal in deze paragraaf, is in zeer vage bewoording staat beschreven. Wat is denigrerend, wie bepaalt wat wel of niet denigrerend is? In de betreffende paragraaf wordt nog gesproken over aantijgingen of toespelingen, allemaal zeer subjectief en vaag, waardoor het niet moeilijk is iemand hiervan te beschuldigen. Zelfs met indirecte insinuaties zou je in theorie Mohammed zijn naam kunnen bezoedelen waar iemand aangifte van kan doen bij de autoriteiten.
Agressieve mobs
Niet alleen de wet, maar ook zogenaamde mobs, die roepen om de dood van mensen die beschuldigd zijn van het beledigen van Mohammed en zelfs bereid zijn tot geweld vormen een groot gevaar. Om hen te beschermen tegen deze agressieve mobs worden sommigen zelfs opgesloten in de gevangenis. Denk maar aan het voorbeeld van Asia Bibi, de christelijke vrouw die bijna tien jaar gevangen zat ook wegens vermeende blasfemie, die onder de dreiging gelyncht te worden nu van schuiladres naar schuiladres gaat.
Erbarmelijke toestanden
De situatie voor christenen en andere minderheden in de Islamitische Republiek Pakistan wordt steeds schrijnender. Helaas zijn deze gevallen slechts in zeer beperkte mate bekend bij het grote publiek en schrijven de main stream media er nauwelijks over. Het wordt tijd dat westerse leiders deze erbarmelijke toestanden openlijk aan de kaak stellen en veroordelen om zo de druk op het regime daar vergroten.
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 08:50