Wordt onze vlag voorgoed opgeborgen? Als het aan links ligt wel. Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Wouter Engler
Ook Nederlandse driekleur mag van links niet meer
Als het aan de gemeenteraad van Baarn ligt, mag na Zwarte Piet, standbeelden van helden uit de Gouden Eeuw, en het christendom ook de nationale vlag het veld ruimen. Daar werd geen meerderheid verkregen om het rood-wit-blauw in de raadzaal te hangen.
Ogenschijnlijk onschuldig
Onlangs stelde onafhankelijk raadslid Tino Schouten van de Baarnse gemeenteraad voor om de Nederlandse vlag, tezamen met de vlaggen van Baarn en Lage Vuursche op te hangen in de raadzaal. Niets mis mee zou je zeggen: in raadzalen door het hele land zijn nationale en lokale vlaggen te vinden. Baarn zei echter na een stemming "nee" tegen het ophangen van de Nederlandse vlag: "politiek te gevoelig", blijkbaar. Daar is Schouten het niet mee eens. Het rood-wit-blauw "verwijst naar onze historie, is een symbool van eenheid, onafhankelijkheid en onderlinge verbondenheid als inwoners".
GroenLinks zegt nee
Deze verbindende gedachtegang vond echter geen gehoor bij de mede-raadsleden van Schouten. Een meerderheid van zijn voormalige lokale partij, VoorBaarn, zag het niet zitten. Dat GroenLinks al helemaal tegen was, zou inmiddels geen verrassing moeten zijn. Anne Sluijs, raadslid in die fractie, merkte op: "Een ambivalent symbool dat vaak politiek gemaakt wordt. Voor de één een symbool van uitsluiting van wie er wel en wie er niet bij hoort in Nederland, voor de ander een terecht symbool van trots voor al het goede dat ons land ook in zich heeft."
D66 wijkt uit
Ook D66 schaart zich achter de gedachtegang van het gelijkgestemde GroenLinks. Hanneke Struijk van D66 heeft echter een vrij creatieve reden: "Wat ons betreft zou het dan een oneindige vlaggenparade moeten worden met een Europese vlag en een regenboogvlag en misschien nog wel andere vlaggen." Tegelijkertijd heeft de gemeente uiteraard geen probleem de Oekraïnse vlag al twee jaar lang zonder ophouden boven het gemeentehuis te laten wapperen. Men kan zich dus afvragen of mevrouw Struijk wel de werkelijke reden voor het afwijzen van het voorstel geeft.
Lees ook: Huiseigenaren en consumenten betalen de rekening voor klimaatalarmisme
Meten met twee maten
Waarom is het dan zo dat onze nationale driekleur wel problematisch is? Tot nu toe heeft geen enkel raadslid een punt of probleem gemaakt van het hijsen van de blauw-gele vlag van Oekraïne. In tegenstelling tot wat mevrouw Struijk opperde, is er ook geen enkel raadslid geweest dat heeft voorgesteld om de vlag van Europa of de regenboogvlag erbij te hangen. De Nederlandse vlag wordt slechts nog gehesen op feestdagen. Waarom deze aversie van politiek links jegens onze eigen driekleur?
Aanval op identiteit
Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand. Een volk dat geen wortels heeft, is makkelijk uit de grond te trekken. Een land dat niets heeft om zich onderling mee te verbinden, is makkelijk uiteen te drijven en te controleren. Vandaar ook dat bovenal de christelijke cultuur, het bindmiddel die Nederland al honderden jaren zo enorm verrijkte, met alle mogelijke middelen wordt ondermijnd. De keuze van de gemeente Baarn om de Nederlandse vlag, symbool van nationale eenheid, niet te hijsen ligt in het verlengde van deze aanval op de eigen identiteit: en zo ook de aanval op Zwarte Piet, onze nationale helden, onze taal en tal van andere zaken. Links droomt over een identiteitsloze massa, die gewillig in haar dystopische dromen meegaat. Een Nederland dat niet zal handhaven, maar dat zal omverwerpen. Maar zolang men de vlag nog trots uithangt, lijkt die droom nog heel ver weg.
Laatst bijgewerkt: 9 juli 2024 15:59