NPO wil nieuwe omroep Ongehoord Nederland cancelen

NPO wil nieuwe omroep Ongehoord Nederland cancelen

THEMA'S:

Een boete van meer dan een half miljoen euro. Dat is de straf die de NPO wil opleggen aan de omroep Ongehoord Nederland. De omroep zou volgens een rapport van de ombudsman van de publieke omroep ‘onjuiste informatie’ verspreiden en de Journalistieke Code schenden. Ongehoord Nederland mag op de beschuldiging reageren, waarna de Raad van Bestuur van de NPO een oordeel velt. Met als mogelijke uitkomst: het inhouden van 15% van het budget van de kersverse omroep.

Veel kijkers

Ongehoord Nederland begon dit jaar met uitzenden op de publieke omroep en richt zich op Nederlanders die zich bij de andere zenders van het publieke omroepbestel niet thuis voelen. Dat daar vraag naar is blijkt uit de kijkcijfers van nieuwsprogramma Ongehoord Nieuws. De uitzending van dinsdag deze week trok bijna 300.000 kijkers, een flink aantal voor het tijdslot van 12 tot 1 uur ’s middags en hoger dan bijvoorbeeld het NOS-journaal van 13:00.

Frontale aanval persvrijheid

De ombudsman van de publieke omroep, Margo Smit, schrijft in haar op eigen initiatief geschreven rapport dat in Ongehoord Nieuws meningen van tafelgasten niet gescheiden worden van feiten, dat onjuiste informatie niet wordt gecorrigeerd en dat de presentatoren te weinig kritisch doorvragen. Concreet wijst ze op items over corona-geneesmiddelen hydroxychloroquine en Ivermectine, en de omvolkingstheorie van de Belgische politicus Filip Dewinter. De voorzitter van Ongehoord Nederland, de meermaals onderscheiden oud-oorlogsverslaggever Arnold Karskens, noemt het voornemen van de NPO echter een ‘frontale aanval op de persvrijheid’, die ‘riekt naar onversneden censuur’.

Ademloze bewondering

En inderdaad, de conclusies van de ombudsman doen de wenkbrauwen fronsen. Want het verwijt van eenzijdige journalistiek en weinig kritische presentatoren kan bij uitstek aan de bekende talkshows op de publieke omroep verweten worden. Let bijvoorbeeld maar eens op de ademloze bewondering waarmee presentatoren als Eva Jinek, maar ook de doorgaans kritische Jeroen Pauw, iemand als Sigrid Kaag behandelen. Tegelijk willen rechtse politici als Wilders en Baudet niet langer aanschuiven aan de Hilversumse praattafels vanwege de vooropgezette aanvallen van presentatoren en andere geselecteerde tafelgasten die moeten verhinderen dat zij hun eigen, rechtse verhaal vertellen.

Eenzijdigheid media

Het is juist die eenzijdigheid van het dominante media-narratief die Karskens deed besluiten een eigen omroep te beginnen. Hij wist binnen 3 weken de vereiste 50.000 leden te binden en trekt nu veel kijkers, wat aangeeft dat zijn verwijt dat de publieke omroep lang niet alle Nederlanders bedient niet ongegrond zijn. In 2019 diende Karskens bij de NPO nog een lijst in met talloze voorbeelden van eenzijdige berichtgeving van de NOS over bepaalde politieke partijen en personen. Maar zijn protest werd door nota bene Margo Smit afgewezen.

Effectieve tactiek

Eveneens opvallend is de motivatie voor Smit om een onderzoek te starten. Volgens het rapport is de aanleiding de 136 e-mails met kritiek of klachten over Ongehoord Nieuws die de ombudsman ontving sinds dat programma begon in februari. Opmerkelijk, want aan veel gevallen van canceling door links, of het nu gaat om media, bedrijven of personen, gaat een (al dan niet gecreëerde) internet-ophef vooraf die bedoeld is druk te zetten op het slachtoffer. Bedrijven, bevreesd voor hun reputatie, weten niet hoe gauw ze aan de eisen van de woke-menigte tegemoet moeten komen, wat deze tactiek zeer effectief maakt. Een relatief hoog aantal klachten betekent daarom tegenwoordig nog niet dat de kritiek breed gedragen wordt.

Tweet Joost Niemoller ongehoord nederland

Vooringenomenheid

Smit geeft toe dat ze over andere programma’s ook klachten ontvangt en wil ‘de klachten over ON dus niet in isolement behandelen’, maar dan is het des te vreemder dat de NPO meteen naar zo’n zware sanctie grijpt. Dat riekt inderdaad naar vooringenomenheid tegen Ongehoord Nederland, wat doet vrezen dat het vonnis van de Raad van Bestuur al klaarligt. Het is te hopen dat Karskens desondanks door kan gaan met zijn missie, en met zijn concurrerende narratief, zoals het Commissariaat voor de Media bij de erkenning van Ongehoord Nederland als aspirant-omroep waarschuwde, ‘grote schade toebrengt aan het publieke bestel’.

Laatst bijgewerkt: 23 november 2023 13:20

Doneer