Sinterklaas, wie kent hem niet? Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Roel Jorna
Is Sinterklaas echt?
De vraag of Sinterklaas echt is, houdt menig kind bezig. Het feest wordt nergens anders zo enthousiast gevierd als hier, met Zwarte Piet aan zijn zijde. Van pepernoten tot de mijter en het Grote Boek, alles roept de magie van het feest op. Maar wie is deze heilige die we zo eren?
Is Sinterklaas echt?
De echte Sint-Nicolaas, die bisschop van Myra was, heeft werkelijk bestaan. Dit werd bevestigd door een lijst van deelnemers aan het Concilie van Nicea in 325 na Christus. Tijdens deze bijeenkomst verdedigde hij de katholieke leer en weerde hij ketters af, wat laat zien dat hij niet zomaar een lieve man was. Hij kwam op voor wat goed was, iets wat we ook terugzien in het Sinterklaasfeest.
Het Grote Boek van Sinterklaas
In de Nederlandse traditie staat het Grote Boek centraal, waarin zowel goede als slechte daden van kinderen worden opgetekend. Dit leert kinderen dat ze voor hun daden verantwoordelijk zijn, maar ook dat vergeving altijd dichtbij is. De boodschap van Sinterklaas is vergelijkbaar met die van Christus, die zowel oordeelt als vergeving biedt.
Het middeleeuwse feest
Het feest van Sinterklaas op 5/6 december werd in de middeleeuwen in Nederland gevierd. Kinderen kregen vrij om dit feest te vieren, wat niet verwonderlijk is. Het Sinterklaasfeest leert kinderen op een speelse manier belangrijke waarden, zoals de beloning voor goed gedrag en de gevolgen van slecht gedrag.
Lees ook: De petitie Red Zwarte Piet: het begin van tien jaar strijd voor de Nederlandse cultuur
Vrijgevigheid
Er zijn vele verhalen over de vrijgevigheid van Sint-Nicolaas. Hij hielp arme meisjes, redde jongeren en was altijd bereid om te geven. Dit sluit aan bij de boodschap van Christus dat het beter is om te geven dan om te ontvangen.
Een dienstbare bisschop
Sint-Nicolaas was een bisschop die zijn positie niet voor eigen gewin gebruikte. Hij zette zich in voor zijn gelovigen en zorgde voor hen. Zijn rol als bisschop, met mijter en kruis, symboliseert zowel leiderschap als dienstbaarheid. Hij is een voorbeeld van hoe je anderen kunt helpen, zoals Christus deed.
Heilige van de zeevaart
Sint-Nicolaas is ook een patroonheilige van de scheepvaart, wat vooral belangrijk is voor Nederland. Een oud verhaal vertelt over hoe hij een schip in nood redde tijdens een storm. Dit laat zien dat hij altijd klaarstaat om te helpen, vooral voor kinderen.
"Echt"
Waarom zou je kinderen vertellen dat de man op tv niet echt is? We weten allemaal dat in de drama-serie Máxima niet de koningin zelf speelt, maar dat maakt haar niet minder echt. Hetzelfde geldt voor Sinterklaas. De goedheiligman wordt door vele mannen in de media afgebeeld, en hoewel zij Sinterklaas niet zijn, doet dat niets af aan de echtheid van Sint-Nicolaas. Zijn ziel is in de hemel met de Heer, en kan de levenden op aarde helpen door zijn voorspraak.
Lees ook: Frans Timmermans wil haat zwaarder straffen, behalve tegen christenen
Vreugde voor kinderen
Sint-Nicolaas maakt het leven van kinderen bijzonder. Hij en zijn helpers zorgen ervoor dat kinderen blij zijn. Het is belangrijk voor hen om te leren dat geven net zo waardevol is als ontvangen. De magie van het Sinterklaasfeest, met het schoen zetten en de vreugde van pakjesavond, bereidt hen voor op een toekomst waarin ze zelf anderen gelukkig kunnen maken. Sinterklaas is dus veel meer dan alleen een feest. Het is een viering van vrijgevigheid, liefde en het belang van goede daden.
Laatst bijgewerkt: 30 september 2024 13:49