De strijd om Zwarte Piet

89% van de Nederlanders laat weten geen enkel probleem met Zwarte Piet te hebben. Het nieuwe kabinet weet dus wat het te doen staat.

De strijd om Zwarte Piet

Hoewel er al langer steeds meer druk op Zwarte Piet werd uitgeoefend door een kleine minderheid, begonnen de pogingen om Zwarte Piet te laten verdwijnen in 2014 resultaten te boeken.

Amsterdam

Nadat in 2013 de eis om de intocht in Amsterdam niet door te laten gaan nog werd afgewezen, verschenen er in 2014 al roetveegpieten ten tonele, en maakte de publieke omroep gehakt van het traditionele beeld van Sint en Piet met hun verbasterde Sinterklaasjournaal. En dit was nog maar het begin.

Actie Red Zwarte Piet!

Zo kon het natuurlijk niet langer. De actie Red Zwarte Piet! werd in het leven geroepen door Hugo Bos en Michiel Hemminga. De actie bestond aanvankelijk uit een enkele petitie, bedoeld om de burgemeester van Amsterdam op te roepen de traditionele Zwarte Piet bij de intocht te behouden.

Volg COV op Telegram

200.000 handtekeningen

Hiervoor werden binnen korte tijd 200.000 handtekeningen opgehaald, voornamelijk op papier. Een overweldigend aantal waar compleet niet op gerekend was. Alle zeilen werden bijgezet en alle hens aan dek geroepen, voornamelijk in de vorm van extra vrijwilligers, om alle handtekeningen te verwerken en op tijd af te leveren.

Enorm aantal petities

De steun van vele donateurs zoals u maakte het mogelijk om enorme aantallen petities te verspreiden, en als er meer tijd en geld was geweest, waren er waarschijnlijk nog veel meer handtekeningen opgehaald.

Eberhard van der Laan

200.000 Handtekeningen werden afgeleverd bij burgemeester Eberhard van der Laan

Nieuwe acties

Dat Zwarte Piet als thema zoveel reacties zou opleveren had niemand verwacht. Zo’n resultaat geeft aan dat dit enorm leeft onder het Nederlandse volk. En aangezien de tegenstanders niet stilzitten werd dus het besluit genomen om de actie voort te zetten. Red Zwarte Piet 2014 werd zo Red Zwarte Piet 2015. Diverse nieuwe acties werden op touw gezet.

Drie speerpunten

Drie speerpunten in de verdediging van Zwarte Piet werden geselecteerd: de houding van de minister-president en de regering, het gekaapte Sinterklaasjournaal en de beslissing van de scholen in Den Haag en Utrecht om Zwarte Piet te schrappen uit de sinterklaasvieringen op school. Drie petities om deze zaken aan te pakken werden gedurende 2015 opgezet, met steun van trouwe donateurs die dit alles mogelijk maakten. Daarnaast werden er vele duizenden briefkaarten gestuurd aan het intochtcomité van Meppel en aan minister Asscher die zich tegen Zwarte Piet had uitgesproken.

Moet Keti Koti een verplichte feestdag worden?

Jerry Afriyie

Ook werd er op andere wijzen deelgenomen aan het publieke debat. Hugo Bos en Michiel Hemminga verdedigden Zwarte Piet tijdens een debatavond met Jerry Afriyie, de voorzitter van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Ook zijn ze bij Ministerie van Sociale Zaken langsgegaan om het daar op te nemen voor onze kindervriend en om een tegenwicht te bieden aan het betoog van de piethaters, die al diverse malen op het ministerie werden uitgenodigd om hun verhaal te doen. Het ministerie zal ongetwijfeld gaan proberen om ons tot een compromis te verleiden, maar daar zullen wij niet voor door de knieën gaan. Zwarte Piet blijft zwart!

We gaan door!

Zwarte Piet is de eerste linie in de aanval op onze Nederlandse cultuur en tradities, en daarom is het van het uiterste belang dat hij verdedigd wordt. Zodra de positie van Zwarte Piet is veiliggesteld, wordt het moeilijker voor tegenstanders om andere elementen van onze cultuur te vernielen. Met de gulle steun van donateurs zal de actie Red Zwarte Piet ook in de toekomst voortgezet en uitgebreid kunnen worden. Met alle petities en acties samen kan de publieke opinie beïnvloed worden en kan er een effectieve vuist worden gemaakt voor het behoud van Zwarte Piet.

Laatst bijgewerkt: 29 november 2023 07:26

Doneer