Cryptomunten zijn geen echt geld. (Foto: Jernej Furman via Flickr, CC BY 2.0)
Instorting van cryptocurrency leert ons een lesje wat geld en rijkdom zijn
De recente ineenstorting van de cryptogeldmarkt is opnieuw een voorbeeld van de jachtige onmatigheid van een economie die winst boven rijkdom stelt. De FTX cryptocurrency exchange ging failliet toen geschrokken beleggers probeerden 8 miljard dollar van hun rekeningen af te halen. Een klassieke bankrun die volgde duwde de ondergefinancierde exchange in een faillissement.
‘s Werelds eerste biljonair?
Het FTX Crypto fiasco bewijst dat niet alles wat blinkt goud is. Lange tijd was crypto vol glamour en hype. FTX CEO Sam Bankman-Fried was het posterkind van de cryptomarkt. Hij straalde vertrouwen en optimisme uit over de mooie toekomst van de munt terwijl hij spraakmakende evenementen organiseerde en gaf gul aan politieke en andere doelen. Hij had het er zelfs over om 's werelds eerste biljonair te worden. Eerder dit jaar zorgde hij voor de redding van verschillende wankelende cryptobedrijven die in het kruisvuur terechtkwamen van een ineenstorting waarbij cryptobeleggers zo'n $2 biljoen verloren.
Instorting onthult ware aard van geld
Een gekwelde
heer Bankman-Fried geeft nu toe dat hij beoordelingsfouten heeft
gemaakt. Risicovolle investeringen en overnames brachten de beurs ten
val. Hij kon het speculatieve karakter van de markt, die een hoog
rendement beloofde, niet waarmaken. Sommigen geven ook de Fed de
schuld van de ineenstorting, omdat die de rente zo laag hield en zo
het nemen van buitensporige risico's aanmoedigde. Wie ook de
schuldige is, het feit blijft dat cryptocurrency in de problemen zit.
De laatste ineenstorting stelt de wijsheid van dergelijke
investeringen ter discussie. Het onthult daarentegen de ware aard van
geld, valuta en rijkdom.
Geen waardemeter
Sommige mensen noemen cryptocurrency het geld van de toekomst. Het blockchain boekhoudsysteem maakt het aantrekkelijk voor investeerders die waarde hechten aan privacy en snelheid van transacties. Libertariërs houden van de onafhankelijkheid van de overheid en banken en zien het als een parallel systeem dat uiteindelijk het moderne geld zal vervangen. Deze digitale activa worden gecreëerd met behulp van cryptografische technieken waarmee mensen ze veilig kunnen kopen, verkopen of verhandelen. De meeste creëren virtuele tekens of tokens die als eenheden bij deze transacties worden gebruikt. Deze tokens kunnen echter zeer volatiel zijn.
Geen geld
Cryptomunten zijn dus geen geld. Het kan de drie hoofdfuncties van geld niet vervullen: een stabiele meeteenheid, een ruilmiddel en een opslagplaats van rijkdom. Het kan deze functies nabootsen, maar niet stabiel uitvoeren. Geld moet zijn als een meetlat die dingen meet met inches en voeten. De waardeschommelingen van crypto weerhouden het ervan een waardemeter te zijn. Daarom denken mensen aan crypto in termen van de dollar- of eurowaarde, niet aan de steeds veranderende crypto-eenheid.
Ook niet echt een ruilmiddel
De meeste
cryptocurrency zijn ook geen valuta. Per definitie zijn valuta iets
(zoals munten, schatkistpapier of zelfs digitale instrumenten) dat
circuleert als ruilmiddel. Het gebrek aan acceptatie van FTX-eenheden
als betaalmiddel beperkt het gebruik ervan als ruilmiddel
aanzienlijk. Het digitale karakter ervan beperkt ook het algemene
gebruik ervan.
Duurzaam zijn crypto’s evenmin
Geld en valuta's hebben stabiele en officiële bronnen nodig om ze over generaties heen te dragen. Zij vereisen ook een universele vraag ernaar, die kan worden gevonden wanneer een regering een eenheid als wettig betaalmiddel en aanvaardbaar als betaling voor belastingen verklaart. De staat heeft zich dus altijd het recht voorbehouden om geld te munten om het algemeen belang op termijn veilig te stellen.
Een digitaal goed
Een meer accurate beschrijving van crypto zou zijn: een digitaal goed. Het slaat rijkdom op gesteund door de wispelturige vraag en het vertrouwen in zijn markten. In veel gevallen heeft het geen extrinsieke waarde buiten zijn vermogen om beleggersdollars vast te houden. De waarde van Bitcoin ligt in zijn schaarste, omdat het moeilijk en duur is om getallen te kraken en energie te delven.
Geld is niet hetzelfde als rijkdom
Het kan echter geen rijkdom opslaan omdat het eigenlijk geen rijkdom is. Rijkdom bestaat uit alle activa en eigendommen met monetaire waarde of economisch nut die eigendom zijn van een persoon, entiteit of natie. De grote fout van de moderne economie is dat geld wordt verward met rijkdom. Geld kan de waarde van rijkdom vertegenwoordigen, maar het is niet de rijkdom zelf.
Waarde van de dingen zonder de dingen
Het begrip rijkdom moet worden verbonden met de echte wereld. Rijkdom wordt gevonden in natuurlijke hulpbronnen, grondstoffen en producten, land en huisjes. Het zit in vee, gewassen en eieren. Rijkdom bestaat uit alle wonderen waarmee de menselijke geest materiële en immateriële dingen gebruikt om God te verheerlijken. Geld vertegenwoordigt een aanspraak op deze rijkdom. Hoe concreter de aanspraak, hoe stabieler het geld. De econoom Georg Simmel definieerde geld ooit als "de waarde van de dingen zonder de dingen". Wil een economie floreren, dan moeten er dingen zijn.
Crypto verbergt vooral eigen oppervlakkigheid
Het voorvoegsel crypto betekent verborgen. Beleggers staan erop dat crypto transacties afschermt van een opdringerige overheid. Zoals de FTX meltdown laat zien, verbergt het ook de oppervlakkigheid van zijn eigen waarde.
Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.
Laatst bijgewerkt: 23 november 2023 12:46