Debat over Nexit uit euro: 'Onmatigheid is de norm in de EU'

Debat over Nexit uit euro: 'Onmatigheid is de norm in de EU'

‘Moet Nederland uit de EU?’, ‘Is de euro nog wel verantwoord?’ Deze en andere gerelateerde vragen stonden afgelopen donderdag centraal tijdens het Nexit Denktank Event 2022. Onder leiding van Paul Buitink debatteerden professor Lex Hoogduin en professor Laurens Sloot over de economische toekomst van Nederland en onze verhouding met de EU. Cultuur onder Vuur voert al sinds 2017 actie tegen de dreigende pensioenroof en was daarom van de partij. Campagneleider Hugo Bos doet verslag:

Expertise alom

Het is een drukte van belang in het Kruispuntgebouw in Amersfoort Vathorst. Onder leiding van Paul Buitink gaan twee vooraanstaande hoogleraren met elkaar in debat over het thema “Euro en de EU? Debat over de houdbaarheid van de euro en slagvaardigheid van de EU in deze zware tijden.” Na een korte introductie door Buitink, stelt hij de twee sprekers voor: Allereerst professor Laurens Sloot, hij zal vanuit zijn expertise in het ondernemerschap zijn licht over de voor- en nadelen van de EU laten schijnen. De tweede spreker is professor Lex Hoogduin, oud DSB-bestuurder die vooral zal spreken over de (on)houdbaarheid van de euro.

COV WhatsApp-banner

‘Nederland steeds rijker’

Prof. Sloot opent de avond met een presentatie over de economische verhouding van Nederland met de EU. Zoals verwacht zijn het de Zuid-Europese landen die de hoofdoorzaak zijn van de economische stagnatie van de EU. Frankrijk alleen heeft bijvoorbeeld al een schuld van €3.000 miljard. Ondanks dit groeit de Nederlandse welvaart nog steeds, zelfs in de coronaperiode. De oorzaak hiervan is de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Hij pleit tegen een Nexit omdat de Brexit voor de Britten economisch slecht heeft uitgepakt.

De EU als een junkie

Prof. Hoogduin wijst op de alsmaar stijgende schulden van Griekenland, Italië en Frankrijk. Ondanks de gierende inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nagelaten om de rente te verhogen omdat anders de schuldenlast voor de landen te groot zou worden. Dit heeft er echter toe geleid dat de prikkel voor dat soort landen om hun economische wanbeleid aan te pakken weg is. Volgens Hoogduin is het economisch beleid van de EU te vergelijken met iemand die teveel eet, drinkt en drugs gebruikt. Onmatigheid is de norm. Dit moet worden doorbroken door die landen te dwingen om hun schulden terug te betalen. Toch is ook hij geen voorstander van een Nexit. We schieten onszelf als handelsland in de voet als we de banden met de EU doorsnijden, aldus prof. Hoogduin.

Lees ook: ABP capituleert voor klimaatlobby. Pensioengerechtigden hebben het nakijken

De groene infiltratie van de EU

Aan het einde van hun boeiende presentaties kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen. Deze kans greep ik met beide handen aan (vanaf 1:10:10). Ik vroeg naar hun beider mening over de focusverschuiving van de banken en pensioenfondsen van monetaire stabiliteit naar klimaatideologie en ESG-beleid. Dit vonden ze beiden een slecht idee. De focus van het ECB moet de economische stabiliteit van Europa zijn. ‘Moet de ECB nu ook een instituut voor defensie starten, vanwege de dreiging in Oekraïne?’ vraagt prof. Hoogduin zich hardop af. Prof. Sloot vult aan dat gepensioneerden zelf zouden moeten kunnen kiezen waarin zij beleggen met hun pensioengeld, nu wordt dat voor hen bepaald.

Terugkeer naar de orde

Na afloop heb ik beide heren als dank een exemplaar van het boek Return to Order overhandigd. Dit boek roept op om conservatieve principes om te zetten in actie zo toe te werken naar een organische christelijke samenleving. Want de (economische) misère van deze tijd wordt weliswaar veroorzaakt door onmatigheid en materialisme, maar deze problematiek is niet met geld alleen op te lossen. Het ware probleem is de onvervulde geestelijke honger naar zingeving. Dat is de kern van het probleem die aangepakt moet worden.

Laatst bijgewerkt: 24 mei 2024 14:31

Doneer