Onze schokkendste ontdekking: ouders waren vrijwel rechteloos gemaakt. Wanneer ze protesteren als hun kind naar de moskee moet, hebben ze wettelijk geen poot om op te staan.
Cultuur onder Vuur roept ouders op tot burgerlijke ongehoorzaamheid bij moskeebezoek
Per klas naar de moskee: jaarlijks gaan zo’n 100.000 Nederlandse schoolkinderen op moskeebezoek. Vaak zijn het moskeeën die radicale predikers uitnodigen of onder directe controle van de Turkse overheid staan. De kinderen moeten daar onder leiding van de imam knielen en ‘bidden’ tot Allah.
Rapport
Cultuur onder Vuur heeft er diepgravend onderzoek naar gedaan en brengt nu een rapport uit. Dat rapport werpt zijn schaduw vooruit. De Telegraaf bericht er vandaag al over, hoewel het nog bij de drukker ligt. U kunt hier alvast een exemplaar van het rapport bestellen (gratis).
Meldpunt moskeebezoek
Hoe is het rapport Klassen op de knieën voor de islam ontstaan? Om het probleem van gedwongen klassikaal moskeebezoek in beeld te krijgen, heeft Cultuur onder Vuur in 2017 een meldpunt geopend, de website Klap uit de school (klapuitdeschool.nl). Met hulp van het publiek en door eigen speurwerk is zo moskeebezoek van een honderdtal scholen in kaart gebracht. De bewijzen ervoor zijn gearchiveerd.
Hollandse kinderen
Van 20 procent van de meldingen omvat het moskeebezoek meedoen van de kinderen aan islamitische gebedshandelingen, zoals knielen, vooroverbuigen naar Mekka, en soms zelfs ‘Allahu akbar’ roepen. Die meldingen zijn in het rapport opgenomen, inclusief het beeldmateriaal: foto’s van Hollandse kinderen, meestal nog in de basisschoolleeftijd, voorover biddend op het tapijt van de moskee.
Moskeebezoek is verplicht
Moeten we dit zomaar accepteren? Het artikel in de De Telegraaf gaat vooral in op hoofdstuk 2 van het rapport: ouderrechten. Cultuur onder Vuur heeft de rechtspositie van ouders die tegen het moskeebezoek bezwaar maken, goed laten uitzoeken door juristen. Bovendien hebben we de Onderwijsinspectie erop bevraagd. Uitkomst: moskeebezoek in schoolverband is absoluut verplicht. Ouders hebben niet het recht hun kinderen daarvan weg te houden. U kunt erover in overleg treden met de school, maar die houdt het laatste woord.
Europese trend
Dit gaat erg ver. In Duitsland zijn ouders die hun kinderen niet op een schoolexcursie naar de moskee wilden meegeven, zelfs gerechtelijk vervolgd en zwaar beboet. Moskeebezoek van hogerhand verplicht stellen is een Europese trend. Behalve uit Duitsland komt het rapport bijvoorbeeld ook met voorbeelden uit België en Groot-Brittannië.
Ouders paaien
De scholen blijken heel goed te weten dat het klassikale moskeebezoek bij de bevolking niet goed ligt. In Nederland gaat het, zoals De Telegraaf schrijft, om zo’n 3000 scholen. Zij kiezen in de verschillende landen verschillende strategieën om het ouderverzet te omzeilen. Vervolging van ‘weigerouders’ in Duitsland, zoete broodjes bakken in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, waar voor het onderwijs een speciale brochure is uitgebracht met een voorbeeldbrief om ouders voor het moskeebezoek te paaien.
Islamitische zieltjeswinnerij
De bekende Amerikaanse islamoloog Robert Spencer zegt in het rapport dat Nederland niet naïef moet zijn. Vanuit islamitisch-missionair perspectief kan het ontvangen van schoolklassen voor moskeebezoek zonder meer opgevat worden als een “oefening in het islamitische dawah (proselitisme, zieltjeswinnerij)”. Dat wil zeggen dat kinderen dan doelbewust worden voorbereid op toetreding tot de islam. De heersende ideologie van het multiculturalisme speelt dit in de kaart.
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Daarom besluit Cultuur onder Vuur het rapport Klassen op de knieën voor de islam met een aantal aanbevelingen voor politiek, onderwijs en ouders. De belangrijkste is die aan de ouders. Aangezien, als overleg niet werkt, er geen mogelijkheid bestaat om kinderen legaal aan moskeebezoek te onttrekken, roepen wij ouders op tot burgerlijke ongehoorzaamheid door hun kind op de dag van het moskeebezoek ziek te melden. Dit in afwachting van de versterking van de rechten van ouders in het onderwijs, waartoe het rapport eveneens een oproep doet.
Laatst bijgewerkt: 6 december 2023 07:42