Viktor Orbán toont de visie die Mark Rutte mist
Als we de linkse media mogen geloven is Viktor Orbán een boosaardige paria. Wie luistert naar de recente toespraak van de Hongaarse premier, krijgt een ander beeld. Orbán, die onlangs met een overweldigende verkiezingsmeerderheid aan zijn vierde termijn begon, is een staatsman. Zijn visie kan ook richting geven aan Nederland.
Onderbevolking
Een van de uitdagingen die Orbán in zijn toespraak aankaart is onderbevolking. Net als Nederland kampt Hongarije met een geboortecijfer dat op den duur tot het uitsterven van de bevolking leidt. Orbáns remedie is de verdediging van de eigen christelijke cultuur, waarin het gezin een centrale plaats inneemt. Het gezin moet weer op een voetstuk geplaatst worden: daar ligt de toekomst van de samenleving.
Economie beschermen
Orbán schetst in zijn toespraak een alternatief economisch model. Landen hebben het recht om de eigen markten en sectoren, die van nationaal en strategisch belang zijn, te beschermen. Het nieuwe beleid werkt bijzonder goed: Hongarije exporteert meer goederen dan ooit.
Grenzen verdedigen
Naast het recht om de eigen economie te verdedigen, heeft elk land ook het recht om immigratie af te keuren en “om de eigen grenzen te verdedigen.” Daarnaast verdient elke land recht om te stemmen over deze “allerbelangrijkste onderwerpen.” Orbán: “Dit recht mag niet worden ontkend in de Europese Unie.”
De Nederlandse situatie
Orbáns kijk op de toekomst van Europa contrasteert sterk met de visieloosheid van onze premier Mark Rutte. Van hem komt de beruchte uitspraak “Visie is als een olifant die het uitzicht belemmert.”
Fatsoenlijke bevolkingspolitiek
Door Ruttes gebrek aan visie heeft Nederland bijvoorbeeld nog steeds geen fatsoenlijke bevolkingspolitiek. In België, Italië en Hongarije is het de normaalste zaak van de wereld dat uitbreidende gezinnen geholpen worden. In Nederland is het taboe. Dat is op lange termijn rampzalig voor het voortbestaan van ons land.
Gezin stichten
De overheid wil op allerlei manieren mensen helpen om zzp’er te worden, want dat is de toekomst van de economie. Maar mensen helpen om een gezin te stichten, dat is er niet bij. Integendeel, gezinnen waar de vrouwen naar de smaak van de overheid teveel thuis bij de kinderen zijn, worden opgezadeld met duizenden euro’s extra belastingen betalen. Precies het tegenovergestelde van de gezinsvriendelijke maatregelen die Orbán treft.
Uitdaging islam
Nederland voelt, net als Hongarije, de existentiële uitdaging van de oprukkende islam. Orbán plaatst tegenover de islam niet een zielloos globalistisch liberalisme, maar de christelijke cultuur van Europa. In de Hongaarse context volstrekt begrijpelijk. Hongarije heeft eeuwenlang een strijd van leven op dood gevochten tegen de islamitische imperialisten van het Ottomaanse Rijk.
Europese Unie
Ook Orbáns houding ten aanzien van de Europese Unie is een wereld van verschil. Waar Rutte blindelings achter Angela Merkel aanloopt, die simpelweg geen alternatief ziet voor het ‘noodzakelijk kwaad’ van de EU, schetst Orbán een duidelijk toekomstplan. Geen Merkeliaanse alternativlosigkeit voor Hongarije.
Het Hongaarse model als toonbeeld
Het Hongaarse model dat Orbán in zijn toespraak voorstelt, hoeft niet beperkt te blijven tot Hongarije alleen. Orbán gelooft in een bondgenootschap van vrije landen als het nieuwe pad voor Europa. Het zou goed zijn als Nederland zich daar bij aansluit!
Laatst bijgewerkt: 6 december 2023 07:34