Niet de kerstman maar het Kind Jezus is het middelpunt van Kerst.
Breng Christus terug in Kerstmis: 20 inspirerende citaten
Hoe vaak hoor je tegenwoordig niet "Fijne feestdagen"? Of word je uitgenodigd voor een "Winterfeest"? De campagne Cultuur onder Vuur wil Christus terugbrengen in Kerstmis. Hij is het Middelpunt van het Kerstfeest en verdient onze eerbied als Redder en Verlosser van een mensheid die in duisternis verkeerd. Wij zetten voor u 20 prachtige citaten op een rij uit de rijke traditie van de Westerse christelijke beschaving.
Sint-Ambrosius van Milaan (340-397)
“Zet je deur wijd open voor Hem die komt. Open je ziel, gooi de diepten van je hart open om de rijkdom van eenvoud te zien, de schatten van vrede, de zoetheid van genade. Open je hart en ren om de Zon van eeuwig licht te ontmoeten die alle mensen verlicht.”
Sint-Franciscus van Sales (1567-1622)
“Mensen kunnen dertig nachten dansend doorbrengen en niemand klaagt erover, maar als ze één kerstnacht doorkomen, hoesten ze en beweren ze dat hun maag de volgende ochtend van streek is. Ziet iemand dan niet dat de wereld een onrechtvaardige rechter is, genadig en welwillend jegens haar eigen kinderen, maar hard en streng jegens de kinderen van God?”
Sint-Antonius van Padua (1195-1231)
“O Vader, in uw Waarheid (dat wil zeggen in uw Zoon, nederig, behoeftig en dakloos) hebt u mij nederig gemaakt. Hij was nederig in de schoot van de Maagd, behoeftig in de kribbe van de schapen en dakloos op het hout van het kruis. Niets maakt de trotse zondaar zo nederig als de nederigheid van Jezus Christus' menselijkheid.”
Sint-Cyrillus van Jeruzalem (315-386)
“Leraar der kinderen werd Zelf een kind onder de kinderen, opdat Hij de onverstandigen zou onderwijzen. Het Brood van de Hemel daalde neer op aarde om de hongerigen te voeden.”
Plinio Corrêa de Oliveira (1908-1995)
“In de kerstnacht wordt door de kracht van God een immense onmogelijkheid mogelijk en stroomt er een regen van genaden van de hemel naar de aarde, die al onze onmogelijke dromen in wonderbaarlijke realiteiten verandert. Want “apparuit salvator noster Domini Nostri Jesu Christi,” [onze redder, Onze Heer Jezus Christus is verschenen]. De Verlosser wordt vleesgeworden in een Maagd en woont onder de mensen. Hij komt met alles wat Hij voor de mensen heeft meegebracht. Dit is gewaagder dan welke andere utopie ook, maar genade, wonder en de kracht van God maken het werkelijkheid.”
Sint-Gregorius van Nazianze (329-390)
“Christus is geboren, verheerlijk Hem! Christus uit de hemel, ga Hem tegemoet! Christus op aarde, wees verheven! Zing voor de Heer heel de aarde; en opdat ik beide in één woord verenig, laat de hemelen zich verheugen, en laat de aarde blij zijn, om Hem die van de hemel is en dan van de aarde. Christus in het vlees, verheugt u met beven en met vreugde; met beven vanwege uw zonden, met vreugde vanwege uw hoop.”
Sint-Leo de Grote (c. 400-461)
“Geliefden, vandaag is onze Verlosser geboren; laten we ons verheugen. Verdriet mag geen plaats hebben op de verjaardag van het leven. De angst voor de dood is verzwolgen; het leven brengt ons vreugde met de belofte van eeuwig geluk. Niemand wordt van deze vreugde uitgesloten; iedereen heeft dezelfde reden om zich te verheugen. Onze Heer, Overwinnaar van zonde en dood, die niemand vrij van zonde vond, kwam ons allen bevrijden.”
Sint-Alphonsus Liguori (1696-1787)
“Sta op, alle edelen en boeren; Maria nodigt allen, rijk en arm, rechtvaardigen en zondaars, uit om de grot van Bethlehem binnen te gaan, om de voeten van haar pasgeboren Zoon te aanbidden en te kussen. Ga dan naar binnen, alle vrome zielen, ga en zie de Schepper van hemel en aarde op een klein hooi, in de gedaante van een klein Kind; maar zo mooi dat Hij rondom stralen van licht werpt. Nu Hij geboren is en op het stro ligt, is de grot niet langer afschuwelijk, maar een paradijs geworden. Laten we binnengaan; laten we niet bang zijn.”
Sint-Bernardus van Clairvaux (1090-1153)
“Ontwaak, jullie die in het stof liggen, ontwaak en loof. Zie, de Heer komt met verlossing. Hij komt met verlossing, Hij komt met bescherming, Hij komt met glorie. Jezus kan niet komen zonder verlossing, Christus kan niet komen zonder bescherming, noch de Zoon van God zonder heerlijkheid. Want Hijzelf is verlossing, Hij is werking, Hij is heerlijkheid, zoals er geschreven staat: “Een wijze zoon is de heerlijkheid van zijn vader.”
Sint-Petrus Chrysologus (c. 380-450)
“De geboorte van Christus was geen noodzaak, maar een uitdrukking van almacht, een sacrament van vroomheid voor de verlossing van mensen. Hij die de mens zonder generatie maakte uit zuivere klei, maakte de mens opnieuw en werd geboren uit een zuiver lichaam. De hand die klei aannam om ons vlees te maken, verwaardigde zich om een lichaam aan te nemen voor jullie verlossing. Dat de Schepper in zijn schepsel is en God in het vlees, geeft de mens waardigheid zonder oneer aan Hem die hem gemaakt heeft.”
Sint-Irenaeus van Lyon (ca. 130 - 202)
“Vanwege zijn grenzeloze liefde is Jezus geworden wat wij zijn, opdat Hij ons zou maken tot wat Hij is.”
Sint-Augustinus van Hippo (354-430)
“Niet de zichtbare zon, maar de onzichtbare Schepper van de zon heeft deze dag gewijd waarop de Maagd, een ware maar onschendbare Moeder, Hem baarde die zichtbaar werd omwille van ons en door wie zij zelf werd geschapen. Een maagd wordt zwanger, maar blijft maagd; een maagd is zwanger; een maagd brengt haar kind ter wereld, maar blijft altijd maagd. Waarom verbaast u zich hierover, o mens? Het was passend voor God om zo geboren te worden toen Hij zich verwaardigde om mens te worden.”
Sint-Gregorius van Nyssa (335-395)
“Vandaag begint de duisternis korter te worden en het licht langer, terwijl de uren van de nacht minder.... worden. Besef dat het ware Licht nu hier is en door de stralen van het Evangelie de hele aarde verlicht.”
Sint-Bede de Eerbiedwaardige (672-735)
“Christus is de Morgenster, Die, wanneer de nacht van deze wereld voorbij is, Zijn heiligen de belofte geeft van het licht van het leven, en de eeuwige dag opent.”
Sint-Johannes Chrysostomus (ca. 347-407)
“Zie op Kerstmis een nieuwe en wonderlijke werkelijkheid. De engelen zingen en de aartsengelen vermengen hun stemmen in harmonie. De Cherubijnen zingen hun vreugdevolle lofzang. De Serafijnen verheffen Christus' glorie. Allen prijzen dit heilige feest en aanschouwen de Godheid hier op aarde en de mens in de hemel. Hij die nu boven is voor onze verlossing, woont hier beneden, en wij die nederig zijn, zijn door goddelijke genade verheven. Bethlehem lijkt deze dag op de hemel, terwijl we vanuit de sterren het gezang van engelenstemmen horen. Vraag niet hoe. Want waar God wil, zwicht de natuur. Want Hij wilde. Hij had de macht. Hij daalde neer. Hij verloste. Alle dingen bewegen in gehoorzaamheid aan God. Op deze dag wordt Hij die geboren wordt en wordt Hij die is wat Hij niet is. Hij is God die mens is geworden, zonder af te wijken van Zijn Godheid.”
Sint-Leo de Grote
“Onze Verlosser, geliefden, is vandaag geboren: laten we blij zijn. Want er is geen juiste plaats voor droefheid, wanneer we de geboortedag van het Leven vieren, die de angst voor sterfelijkheid vernietigt en ons de vreugde van de beloofde eeuwigheid brengt. Niemand wordt ervan weerhouden in dit geluk te delen. Er is voor iedereen een gemeenschappelijke maat van vreugde, want zoals onze Heer, de vernietiger van zonde en dood, niemand vrij van last vindt, zo is Hij gekomen om ons allen te bevrijden. Laat de heilige juichen omdat hij de overwinning nadert. Laat de zondaar blij zijn omdat hij wordt uitgenodigd tot vergeving. Laat de heiden moed vatten omdat hij tot het leven geroepen is. Want de Zoon van God heeft in de volheid van de tijd, die de ondoorgrondelijke diepte van de goddelijke raad heeft bepaald, de natuur van de mens op zich genomen, om die zo met zijn Auteur te verzoenen: opdat de uitvinder van de dood, de duivel, zou overwonnen worden door die (natuur) die hij had overwonnen.”
Sint-Augustinus van Hippo
“Word wakker, o mens! Want het was voor jou dat God mens werd. Sta op en besef dat het allemaal voor jou was. De eeuwige dood zou je te wachten hebben gestaan als Hij niet op tijd geboren was. Je zou nooit bevrijd zijn van je zondige vlees als Hij niet de gelijkenis van zondig vlees op Zich had genomen. Eeuwig zou jouw ellende zijn geweest als Hij deze daad van barmhartigheid niet had verricht. Je zou niet weer tot leven zijn gekomen als Hij niet was gekomen om jouw dood te sterven. Je zou zijn vergaan als Hij niet was gekomen.”
Sint-Johannes Chrysostomus
“Kom dan, laten we het feest in acht nemen. Werkelijk wonderlijk is de hele kroniek van de Geboorte. Want op deze dag is er een einde gekomen aan de oude slavernij, de duivel is verslagen, de demonen zijn op de vlucht geslagen, de macht van de dood is gebroken, het paradijs is ontsloten, de vloek is weggenomen, de zonde is van ons verwijderd, de dwaling is verdreven, de waarheid is teruggebracht, de spraak van vriendelijkheid is verspreid en verspreidt zich aan alle kanten, een hemelse manier van leven is 'in geplant op de aarde, engelen communiceren met mensen zonder angst, en mensen houden nu spraak met engelen.”
Sint-Ephraïm de Syriër (c. 306-373)
“Vandaag heeft de Godheid zich als een zegel op de mensheid gedrukt, zodat de mensheid met het stempel van de Godheid zou worden versierd.”
Sint-Johannes Bosco (1815-1888)
“Morgen begint de kerst noveen. Ik beveel jullie twee dingen aan voor deze dagen. Roep Kind Jezus vaak in gedachten; herinner je de liefde die Hij je brengt en de bewijzen die Hij je heeft gegeven van zijn liefde - tot op het punt van sterven voor jou. Als je 's ochtends meteen opstaat als de bel gaat, en je voelt de kou, denk dan aan Kind Jezus, die beefde van de kou, daar op het hooi. Moedig elkaar de hele dag aan om je lessen goed te bestuderen, om je werk goed te doen en om aandachtig te blijven op school uit liefde voor Jezus. Vergeet niet dat Jezus vooruitging in wijsheid, in leeftijd en in genade voor God en de mensen. Bovenal, uit liefde voor Jezus, waak ervoor dat je niet in een zonde valt die Hem zou kunnen verafschuwen. Doe zoals de herders van Bethlehem: ga Hem vaak bezoeken. We zijn jaloers op de herders die naar de stal in Bethlehem gingen, Hem als pasgeboren baby zagen, Zijn handje kusten en Hem hun geschenken gaven. Wat waren die herders gezegend, zeggen we! Maar wij hebben niets om jaloers op te zijn, want diezelfde zegen hebben wij ook. Diezelfde Jezus, die door de herders in de stal werd bezocht, vinden we hier in onze tabernakel. Het enige verschil is dit: de herders zagen Hem met hun ogen van vlees; wij zien Hem alleen met de ogen van Geloof. Er is niets dat we kunnen doen dat Hem meer zou behagen dan vaak naar Hem toe te gaan om Hem te bezoeken. Hoe zullen we Hem gaan bezoeken? Allereerst door regelmatig communie te gaan. Een andere manier is om af en toe overdag naar de kerk te gaan, misschien maar voor een minuutje.”
Laatst bijgewerkt: 24 december 2024 10:51