Waarom de Oekraïne-oorlog het kabinet wel goed uitkomt

"We zien de prijzen nu stijgen", zegt premier Rutte na de Russische invasie in Oekraïne. Maar dat deden ze daarvoor ook al. (foto: Wikimedia)

Waarom de Oekraïne-oorlog het kabinet wel goed uitkomt

THEMA'S:

“Dit gaat pijn doen”, zei Mark Rutte, onmiddellijk nadat Rusland op 24 februari Oekraïne was binnengevallen. De premier liet werkelijk geen minuut voorbijgaan om Poetin de economische gevolgen van het kabinetsbeleid in de schoenen te schuiven.

Premier kiest handig frame

“In de eerste plaats is er grote bezorgdheid bij het kabinet en ik denk bij alle Nederlanders over wat dit betekent voor onze energieprijzen”, aldus Rutte bij die gelegenheid. “Want we zien die stijgen op dit moment.” Ja, maar dat deden ze daarvoor ook al. “Al voordat het conflict in Oekraïne uitbrak, waren de inflatiecijfers over januari en februari gewoon slecht”, zegt nu ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Maar ja, politiek heeft de premier natuurlijk een handig frame bij de hand, waar hij nog lang plezier van kan hebben: de verantwoordelijkheid voor de energieschaarste en hoge prijzen ligt als het aan hem ligt voortaan bij Rusland.

Lees ook: Kabinet, nu is de tijd om het Kwartje van Kok terug te geven

Energiebeleid is belangrijkste prijsopdrijver

Vooropgesteld: de invasie in Oekraïne en de daaropvolgende sancties doen er natuurlijk geen goed aan. Rusland is een belangrijke leverancier van olie en gas. Maar de energieprijzen waren al lang daarvoor aan hun dramatische stijging begonnen. Een eerdere, veel belangrijker prijsopdrijver is namelijk het rampzalige ‘groene’ energiebeleid waar Rutte zelf verantwoordelijk voor is, maar waar hij nu Poetin de schuld van geeft.

Bedrijven worden voor blok geplaatst

De belangrijkste opstuwers van energieprijzen zijn immers de Europese emissiecertificaten, die inmiddels al meer dan 90 euro per ton CO2 kosten. Zo’n certificaat geeft een bedrijf het recht om een ton CO2 uit te stoten. Het aantal certificaten is beperkt en er worden er ook steeds minder uitgegeven. Het idee is bedrijven zo voor het blok te plaatsen: steeds duurdere en verhandelbare certificaten kopen of toch maar liever investeren in CO2 verminderende technologie? U ziet: ook het klimaatsocialisme maakt graag gebruik van marktmechanisme, maar dan wel een dat het zelf geconstrueerd heeft. Dát, en niet Poetin, is hoofdverantwoordelijk voor de stijgende energieprijzen.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Energiegat moet met gas opgevangen

“Alleen al door de politiek gewenste schaarste en de prijsstijging van de Europese CO2 certificaten zijn de elektriciteitsprijzen verdubbeld tot verdrievoudigd”, meldt de website Climategate. Daarnaast is er de stijgende gasprijs, omdat onder druk van de groene lobby de kolengestookte elektriciteitscentrales in Europa moesten sluiten. Het energiegat moest met gas worden opgevangen, dus logisch dat ook dat in prijs is beginnen te stijgen. Poetin heeft dat hooguit verergerd. Tal van bedrijven maakten zich al grote zorgen, maar weten zich nu helemaal geen raad meer. Maar hetzelfde geldt voor het groeiend aantal burgers, dat bezig is door zijn financiële reserves heen te raken.

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2022 06:33

Doneer