Kabinet, nu is de tijd om het Kwartje van Kok terug te geven

De Nederlander betaalt zich blauw aan benzine en diesel.

Kabinet, nu is de tijd om het Kwartje van Kok terug te geven

THEMA'S:

Alle prijzen stijgen. Brood, shampoo en aardgas worden duurder. Maar nergens is de stijging zo merkbaar als aan de pomp. Voor een liter benzine betaal je bijna 2,50 euro. Hoog tijd dat de regering nu eens het Kwartje van Kok teruggeeft.

Kwartje van Kok

Het Kwartje van Kok is een begrip in Nederland. Wim Kok voerde het in 1991 in, omdat de toenmalige minister van Financiën met een begrotingsgat zat. De PvdA-reflex is dan niet bezuinigen maar meer belasting heffen. Op zoek naar een melkkoe kwam Kok bij de auto uit. Voor een liter benzine moest de automobilist voortaan 18,3 cent (in guldens) extra betalen. Een tijdelijke maatregel om het gat te dichten, zo verzekerde hij de werkende Nederlander.

Nederland heeft hoogste accijns van Europa

Geld dat je aan een socialist geeft, zie je natuurlijk nooit meer terug. Iedere verkiezing beloofden vooral ‘rechtse’ partijen als CDA en VVD het Kwartje van Kok terug te geven, om vervolgens in het kabinet de belofte te verbreken. Ondertussen werd de accijns keer op keer verhoogd: van 70 eurocent de liter in 1991 naar 83 eurocent in 2022 (inflatie verrekend). De Nederlandse accijns is de hoogste van de Europese Unie, waar het gemiddelde een bescheiden 36 cent per liter.

Lees ook: Waarom uw eigen auto bijdraagt aan de strijd tegen het communisme

Belasting op belasting betalen

Maar feitelijk draag je nog meer af aan de staat dan alleen de 83 cent accijns. Je betaalt ook nog eens btw over de benzine én de accijns. Je betaalt dus belasting op belasting. Belasting die stijgt met de prijsgroei van benzine. Want een vat ruwe olie kost nu al 100 dollar. Terwijl twee jaar geleden, toen de coronacrisis losbarstte, de koper zelfs geld toe kreeg (37 dollar per vat) om olievaten af te nemen. De extreme fluctuatie toont een wereldeconomie in staat van frenetic intemperance (jachtige onmatigheid) zoals de Amerikaanse publicist John Horvat II het in zijn boek Return to Order noemt.

Niet te vroeg juichen

Kabinet-Rutte IV kondigt nu af de accijns flink te verlagen. Wel 17 cent gaat eraf. Maar niet te vroeg gejuicht: het is slechts een tijdelijke maatregel. Je kunt er vergif op innemen dat de overheid dit zal terugdraaien. De staatsuitgaven zijn alleen al in de periode 2012 – 2019 met wel 25 procent gestegen. Al die jaren onder de hoede van een VVD-premier. De overheid is een monster geworden met onstilbare honger, altijd op zoek naar geld om uit de burgers te zuigen. De grens van redelijke belasting is reeds langer overschreden. De huidige belastingheffing is ordinaire diefstal.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Lasten verhogen voor klimaat

De Oekraïne-oorlog doet alle prijzen stijgen. Ook in de supermarkt. Nederlanders zijn daar kwetsbaar voor geworden, doordat steeds meer van hun inkomen weggezogen wordt door bijvoorbeeld belasting op gas en elektriciteit. Die zijn afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd om het links-ideologische project van ‘klimaattransitie’ te financieren. Wie daarover klaagt, wordt in de media weggezet als zeurkous zonder hart voor de Oekraïners.

Geef de burger ademruimte

De tijd is meer dan rijp om daar een stop op te zetten. De overheid moet het klimaatjuk van de vermoeide schouders tillen, zodat burgers weer koopkracht en financiële ademruimte krijgen. Het kabinet moet het Kwartje van Kok teruggeven, en wel permanent. Het zou een goede eerste stap zijn naar een samenleving waarin het heilig recht op privé-eigendom voorop staat. Een samenleving die uiteindelijk weerbaarder is tegen de jachtige onmatigheid van de wereldmarkt.

Geen groene gekte, Rutte stop klimaatdwang!

Laatst bijgewerkt: 6 september 2022 09:11

Doneer