Niet Pasen aanpassen aan moslims, maar andersom!

Niet Pasen aanpassen aan moslims, maar andersom!

THEMA'S:

Haagse scholen passen hun Paasvieringen aan islamitische gevoeligheden aan. Dat bericht volgt kort na de vreselijke aanslagen van Palmzondag op Koptische christenen en hun leider in Egypte.

Kopten

Daar waren 43 doden bij te betreuren en nog veel meer gewonden, om van de psychische schade vooral bij kinderen maar te zwijgen. En de aanslag stond niet op zichzelf. De Kopten - de originele christelijke inwoners van Egypte, de moslims kwamen pas later – lijden de laatste jaren in toenemende mate onder bloedige aanslagen van de politieke islam. Om geen enkele andere reden dan dat ze christen zijn. Dezelfde gewelddadige islamitische onderdrukking zien we hand over hand toenemen in andere moslimlanden, zoals Pakistan. Gemiddeld wordt momenteel iedere vijf minuten ergens ter wereld een christen vermoord. De dader is gewoonlijk een moslim.

Bestel moskeerapport

Regensburger Rede

Het Paasfeest is het grootste christelijke feest, belangrijker dan Kerstmis. Het gedenkt de opstanding uit de dood van Jezus Christus, die volgens christenen aan de wereld als Gods Zoon een nieuwe boodschap van hoop en liefde heeft gebracht. Die boodschap staat haaks op die van de islam. De ‘profeet’ Mohammed was immers een land veroverende krijgsheer, die slaven hield, aan veelwijverij deed en wiens wreedheid, zoals de eigen islamitische tradities duidelijk maken, geen grenzen kende. Blijkens een Byzantijns manuscript uit de vijftiende eeuw dat paus Benedictus XVI in 2006 in zijn fameuze Regensburger Rede ter sprake bracht, hebben christenen zich altijd al afgevraagd hoe een zinnig iemand kon geloven in een ‘profeet’ en een geloof die de wereld “niets dan ellende” hebben gebracht.

Varkensvlees

Afijn, je kunt een moslim niet verwijten dat hij als moslim geboren is en een islamitisch kind al helemaal niet. Maar je kunt hem wel opvoeden tot verdraagzaamheid en tot begrip voor het feit dat hij nu eenmaal in een westers, niet-islamitisch land woont, met alle voordelen van dien. Gezien de wijdverbreidheid van integratieproblemen van moslims is dat zelfs hard nodig. Een Palmpasen (een met snoep en symbolen versierd kruis voor kinderen) is op geen enkele manier beledigend voor de islam, net zo min als een halve maan dat voor een christen is. Je hoeft je geloof er niet voor te verloochenen. Het is niet zoiets als iemand dwingen varkensvlees te eten of de hoofddoek af te doen. Het is gewoon meedoen met wat overigens voor de meeste Nederlanders weinig meer zal zijn dan folklore. Hoe gezond is dat niet voor een moslim in een Westers land?

Islam en de zelfmoord van het Westen

Schilderij van varken

De vraag is dan ook in hoeverre de aanpassing van de Haagse scholen aangevraagd is door moslims en in hoeverre het niet gewoon een vorm van spontane zelfislamisering is geweest: het anticiperen op vermeende islamitische gevoeligheden. Dat zien we namelijk strijk en zet gebeuren. Zoals Carel Brendel schrijft op zijn blog: “Niet de moslim die klaagt over een schilderij van een varken maakt de mensen boos, maar de directie die het schilderij weghaalt nog voor er een moslim op het idee komt om te klagen.” Laat moslimkinderen vrolijk meedoen met de Paasviering. Maak van de gelegenheid gebruik hun wat over Jezus te vertellen, die ook in de Koran met een zeker respect wordt genoemd. Dan doen je veel meer aan bruggenbouwen, dan door je eigen identiteit tegenover anderen te verloochenen. Want dan verspeel je juist respect, en terecht. Want waarom zou iemand jou respecteren, als je dat zelf niet doet?

Eigenwaarde

Cultuur onder Vuur heeft juist deze week een petitie georganiseerd tegen het kinderen ongevraagd in schoolverband naar de moskee brengen, om ze daar islamitisch te laten 'bidden', tot 'Allahu akbar' aan toe. Dat is precies die omgekeerde vorm van aanpassing, die we zelfislamisering noemen en die zich dus niet beperkt tot het 'aanpassen' van Paasvieringen. Teken de petitie op klapuitdeschool.nl en laat duidelijk merken dat echte tolerantie alleen kan vertrekken vanuit een gezond gevoel van eigenwaarde.

Laatst bijgewerkt: 1 december 2023 06:54

Doneer