Maak van 5 mei een vrije dag!
Dodenherdenking op de avond van 4 mei is elk jaar opnieuw een indrukwekkend nationaal moment. Een van de weinige die we nog over hebben. Weliswaar hebben we ook koningsdag en de nieuwjaarstoespraak van de koning, maar die halen het niet bij de collectieve herdenking van wie omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Die impact blijft, zelfs nu het aantal mensen dat die tijd bewust heeft meegemaakt snel kleiner wordt.
Gevaren
Na 4 mei doet Bevrijdingsdag feestelijk aan. Het is elke keer een beetje alsof we de opluchting van toen opnieuw beleven. Dat is zinvol, want het herinnert ons eraan dat de vrijheid van onze natie niet vanzelfsprekend is en blootstaat aan externe en interne gevaren. Destijds het Duitse nazisme en de heulende NSB. Nu, de islam, het secularisme van D66, het radicalisme van GroenLinks .... zegt u het maar.
Collectieve vrije dag
Voor sommige sectoren van de samenleving, zoals ambtenaren en leraren, is 5 mei een jaarlijkse vrije dag. Voor de meesten is het dat echter maar een keer in de vijf jaar, als er een lustrum van de Bevrijding gevierd kan worden. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, nu voorzitter van het Nationaal Comité van 4 en 5 mei, oppert er een collectieve vrije dag van te maken, voor iedereen dus. Volgens onderzoek steunt 70 procent van de bevolking dit idee.
Christelijke feestdagen afschaffen?
Een vrije dag ter viering van de bevrijding uit de tirannie van het nationaal-socialisme zou zeker bijdragen tot het nationale gevoel en een verbeterde sociale cohesie waar ons land behoefte aan heeft. Uiteraard zijn aan een vrije dag ook gederfde inkomsten verbonden. Werkgevers hebben dan ook hun twijfels, want zij moeten die dag betalen. Daarom gaan er er stemmen op in ruil ervoor christelijke feestdagen af te schaffen. De NOS heeft er onderzoek naar laten doen. Tweede Pinksterdag (24 procent) en Hemelvaartsdag (21 procent) scoren het hoogst voor afschaffing.
Heilige Geest
Religieus gezien zijn dat verschillende grootheden. Hemelvaart is absoluut vitaal. Dat feest op donderdag, tien dagen voor Pinksteren, herdenkt het ten hemel varen van Jezus Christus na diens kruisiging en opstanding. Tweede Pinksterdag onderstreept het belang van het Pinksterfeest op de voorafgaande zondag, waarop de komst van de heilige Geest wordt herdacht die zolang Jezus fysiek afwezig blijft, ons als Trooster ondersteunt.
Investering in onszelf
De beste oplossing is de traditionele vrije dagen te handhaven zoals we ze kennen, omdat deze indeling van de tijd ons verbindt met het verleden. Zelfs bij seculiere mensen ligt die structuur verankerd. Zeker, een extra vrije dag kost de nationale economie geld. Maar moet dat allesbepalend zijn? We kunnen het ook zien als een investering in onszelf, in onze samenleving, om te vieren dat we in een vrij land wonen. Laten we van die extra vrije dag genieten, beseffend dat er belangrijkere zaken zijn dan geld verdienen, namelijk te leven in vrijheid vanuit het besef dat dit niet vanzelfsprekend is.
Laatst bijgewerkt: 1 december 2023 06:41