Islamitische christenvervolging is géén nepnieuws

Islamitische christenvervolging is géén nepnieuws

THEMA'S:

De hoofdredacteuren van het Nederlands en het Reformatorisch Dagblad, Sjirk Kuijper en Steef de Bruijn, spraken elkaar op 22 december 2018 thuis om te praten over Kerst en christelijke journalistiek. De insteek was het goede nieuws en de betekenis van Kerst en de christelijke journalistiek in een verwarrende wereld.

Bubbel

Een aantal onderwerpen passeren de revue, van de eigen kerstviering thuis en hoe de heren die beleven, ‘goed nieuws’ en ‘slecht nieuws’ tot en met nepnieuws. Over dat laatste, nepnieuws, werd door de heer Kuijper, hoofdredacteur Nederlands Dagblad gezegd: “Er zijn bijvoorbeeld allerlei nepverhalen in omloop over christenvervolging vanuit de islam. Ik heb geen enkele illusie over de wreedheid van terroristen, maar juist dan is nepnieuws schadelijk, ook voor het evangelie. Houd je bij de feiten.” De Bruijn vult aan: “Er is kennelijk een voedingsbodem voor. Mensen vinden het fijn als iets in hun bubbel past.”

Lees ook: Henk Rijkers bij Ongehoord Nieuws: "Aandacht voor christenvervolging veel te gering"

Top tien islamitisch

Dit zijn bijzondere uitspraken aangezien de jaarlijkse lijst van Open Doors, nota bene een christelijke organisatie, elk jaar opnieuw laat zien dat op Noord-Korea na, een atheïstisch regimes, de andere landen die op deze lijst in de top tien staan allemaal islamitische landen zijn. De top tien van deze ranglijst uit dat jaar, 2018, geeft de volgende landen aan: Noord-Korea, Afghanistan, Somalië, Soedan, Pakistan, Eritrea, Irak, Jemen, Libië en Iran.

Aanslagen op kerken

In deze landen is samenkomen voor christenen nauwelijks mogelijk (Afghanistan), mensen worden vaak zelfs binnen de eigen vrienden- of familiekring bedreigd, vrouwen en meisjes kunnen worden ontvoerd en misbruikt en gedwongen worden zich te bekeren tot de islam (Pakistan), christenen kunnen met ernstig geweld, bijvoorbeeld aanslagen op kerken worden geconfronteerd en zelfs worden vermoord. Niet alleen Open Doors bericht hier regelmatig over, maar ook Vatican News en Kerk in Nood. Toch geen organisaties die men er gemakkelijk van kan betichten nepnieuws te verspreiden.

Islam en de zelfmoord van het Westen

Asia Bibi

Wat het nog pijnlijker maakt is dat als Kuijper gevraagd wordt welk nieuws hem blij had gemaakt dit jaar, hij antwoordt dat de vrijlating van Asia Bibi voor hem goed nieuws was. Mevrouw Bibi die, zo werd op 17 december bekend, dus een paar dagen voor dit gesprek, door veel Westerse landen niet wordt opgevangen uit angst voor ‘sociale onrust’ en die noodgedwongen de kerstdagen dus moest onderduiken om mensen die haar willen lynchen te kunnen ontwijken. Ze heeft Pakistan nog altijd niet kunnen verlaten, dus van echte vrijlating is helaas nog altijd geen sprake.

Nodeloos verdacht maken

Waarom grijpen de hoofdredacteuren het thema christenvervolging niet aan om zich daar ferm tegen uit te spreken? Waarom begint een van hen, Kuijper, zelfs over nepnieuws, alsof dit de eerste associatie bij christenvervolging behoort te zijn? En de ander, De Bruijn, reageert dan ook nog: “Er is kennelijk een voedingsbodem voor. Mensen vinden het fijn als iets in hun bubbel past.” Waar slaat dit op? Christenvervolging onder islam is een dagelijks terugkerende tragedie, waarbij mensen langdurig geestelijk en lichamelijk worden mishandeld en martelaren worden gemaakt. Denk aan Asia Bibi. Vrijwel dagelijks vallen er dodelijke slachtoffers. Goede journalistiek is het checken en doorgeven van dergelijk nieuws, niet het nodeloos verdacht maken daarvan.

Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 07:13

Doneer