DENK-leider Kuzu kijkt tevreden de toekomst tegemoet. Bron: Facebook
Deze 7 linkse radicalen zitten nu in de Tweede Kamer
Sidney Smeets, D66
Als advocaat viel Smeets al op door zijn verdediging van pedofielen die met lokpubers in de val waren gelokt. Volgens Smeets was het een teken van discriminatie dat de politie op een homoseksuele chatsite was gaan zoeken naar mogelijke pedoseksuelen, in plaats van bij een heteroseksuele variant. Journalisten Jan Roos, Jan Dijkgraaf en Johan Derksen zouden volgens hem bijdragen aan een gewelddadige cultuur jegens lhbt'ers, door grappen te maken over deze minderheid. ‘Grappen maken is homofoob en transfoob,’ en dat is de volgens Smeets ‘de eerste stap op weg naar geweld.’ Dezelfde gedachtegang maakt hem een fervente voorstander van Black Lives Matter en dergelijke ‘anti-racisme’ groeperingen, omdat racistisch geweld en marginalisering een gevolg zouden zijn van tradities als Zwarte Piet. In een discussie over het boerkaverbod werd door Leefbaar Rotterdam-politica Tanya Hoogwerf de vanzelfsprekende link tussen islamisering en islamitische aanslagen gelegd, maar volgens Smeets was dit “xenofobe onzin:” een mogelijke aanslag zou evengoed door haar achterban gepleegd kunnen worden.
Sylvana Simons, BIJ1
BIJ1 is met 1 zetel in de Tweede Kamer terecht gekomen, met Sylvana Simons. Als raadslid in Amsterdam heeft zij relatief veel van haar radicale gedachtengoed in de praktijk weten te brengen. Zo zijn bijvoorbeeld moties om alle gemeenteambtenaren ‘anti-racismetrainingen’ te geven, waarbij de nadruk kwam te liggen op de bewustwording van ‘witte privileges,’ en om Amsterdam excuses te laten aanbieden voor ‘het slavernijverleden’ aangenomen. Over Zwarte Piet is zij duidelijk: “De generatie die het zo ongelofelijk moeilijk vindt om met vooruitgang geconfronteerd te worden zal uitsterven.” Een verzoek om Zwarte Piet bij wet uit Amsterdam te verbannen is gedeeltelijk ingewilligd: organisaties die subsidie ontvangen en gebruik maken van Zwarte Piet moeten hier mee stoppen. Een volledig verbod op Zwarte Piet in de openbare ruimte is Simons gelukkig niet gelukt. Volgens haar is “alles de schuld van het kapitalisme,” en is het doel van BIJ1 dus ook in essentie revolutionair. “Kapitalisme hoort bij imperialisme, hoort bij kolonialisme, hoort bij uitbuiting.” Ze was dan ook spreker bij het ‘marxisme festival’ en vindt “excuses voor misstanden niet genoeg: herstelbetalingen zijn bittere noodzaak.”
Tjeerd de Groot, D66
Een van de aanzwengelaars van de stikstofcrisis was D66’er Tjeerd de Groot. Zijn voorstel om de veestapel te halveren zorgde voor de grote boerendemonstraties op het Malieveld in 2019. Nu zijn partij zich steeds meer in klimaatactivisme vastbijt, doet hij daar echter nog een schepje bovenop. Om klimaatverandering tegen te gaan moet de onteigening van landbouwgrond wat hem betreft op tafel liggen:“Ten aanzien van onteigening, zie je dat veel boeren zelf al willen stoppen.” “D66 is ervoor om dat eerst vrijwillig te doen. Dat is slimmer, sneller en goedkoper. We hadden een discussie over de piekbelasters, daarover hebben we wel gezegd tegen de minister: Ga bij die mensen langs met ‘an offer you can’t refuse.’“ Uiteraard zijn het tegenwoordig vaak de draconische klimaateisen die ervoor zorgen dat boeren willen stoppen, maar voor De Groot is dat onvoldoende, en zijn vergelijkingen met gewelddadige maffiapraktijken gepast. Ook hij maakt dan ook graag gebruik van marxistische terminologie: “Het is tijd voor een groene revolutie.”
Esther Ouwehand, PvdD
Lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Esther Ouwehand wilde begin dit jaar nog wel met de VVD in een coalitie: “als Rutte bereid is om het aantal dieren met 50 procent te verlagen, zeg ik: dat is een mooi begin, laten we praten.” Het halveren van de veehandel en het volledig stoppen met export van de bioindustrie is voor Ouwehand niet alleen een doel, maar het absolute minimum. Mensen beslaan slechts 0,01% van al het leven op aarde, en volgens haar partij gedraagt de mens zich als een dodelijk virus voor de andere 99,9%. Alle mogelijke middelen mogen dan ook worden ingezet om de klimaatverandering tegen te gaan, omdat het dierlijk lijden anders zoveel groter zou zijn dan het menselijke lijden. Dit radicale karakter van de PvdD beschrijft Ouwehand met een muzikale vergelijking, de partij zou het meest lijken op ‘black metal en hardcore,’ waar zij zelf ook het liefst naar luistert.
Kauthar Bouchallikht, GroenLinks
Naast de verregaande klimaatmaatregelen die Kauthar Bouchallikht als lid van GroenLinks uiteraard steunt, is zij de eerste vrouw met een hoofddoek in de Tweede Kamer. Zij heeft meermaals meegedaan aan mediatrainingen die door leden van het Moslimbroederschap georganiseerd werden, wat op video terug is te zien. De Nederlandse tak van deze organisatie werd door haar vader opgericht, en werkt actief aan de globale islam. Het Moslimbroederschap is in meerdere landen beschuldigd van terrorisme, en is in Duitsland bestempeld als staatsgevaarlijk. In 2018 was Bouchallikht nog aanhanger van NIDA, een islamitische partij die ook banden heeft met het Moslimbroederschap. Over de Nederlandse cultuur is Bouchallikht eveneens uitgesproken. Zo is de discussie over Zwarte Piet volgens haar voorbij: “We zijn bijvoorbeeld al zo lang aan ‘t praten over Zwarte Piet, terwijl inmiddels wel duidelijk is dat het racistisch is.”
Tunahan Kuzu, DENK
Na een buitenechtelijke relatie met een partijmedewerker leek het even alsof Kuzu van het politieke speelveld zou verdwijnen, maar desondanks is hij terug in de Tweede Kamer voor de islamitische partij DENK, waar hij medeoprichter van is. Kuzu was lid van de PvdA toen deze nog in de regering zat, maar diens immigratiebeleid was hem niet progressief en pro-islam genoeg, dus werd een eigen partij opgericht.
Kuzu lijkt soms meer trouw aan Turkije dan aan Nederland, zoals wanneer hij weigert om de Armeense genocide als zodanig te benoemen, en met de ‘Grijze Wolven’ een podium deelt: een Turkse groepering verbonden aan terreur en moordaanslagen. Het is dus niet voor niets dat DENK vaak ‘de lange arm van Erdogan’ genoemd wordt. Ook is Kuzu gezien bij een congres van Hamas. Hij weigerde zich uit te spreken over de barbaarse onthoofding van de leraar Samuel Paty in Frankrijk, maar reageerde een paar dagen later wel op een spotprent van Erdogan die in Charlie Hebdo was verschenen: “willen wij een samenleving waarin het normaal is om elkaar tot op het bot te beledigen?”
Erik 'Lisa' van Ginneken, D66
D66’er Van Ginneken is de eerste transgender persoon in de Tweede Kamer. De voormalige voorzitter van ‘Transvisie,’ een belangenorganisatie voor transgender en ‘non-binaire’ mensen, zegt dat het transgender-label een unieke mogelijkheid geeft om op alle progressieve thema’s invloed te kunnen uitoefenen, dus inclusief klimaat en cultuur. Zo zou de transgender-ervaring inzichten geven over ”de dominantie van de mensheid over onze planeet en hoe dit klimaatverandering veroorzaakt,” en is “cultuur niets meer dan een overeenkomst die je kunt veranderen.” Over terrorisme zijn er haast nog meer discutabele uitspraken te vinden: “Vechten terroristen tegen onze waarden of ons gebrek daaraan?”
Laatst bijgewerkt: 25 februari 2022 12:39