Actiegroep wil Utrechtse ‘racistische’ straatnamen censureren
De actiegroep “De Grauwe Eeuw”, bestaande uit een Twitter- en Facebookpagina, heeft de gemeente Utrecht gesommeerd om straatnamen te veranderen.
Jan Pieterszoon Coen
Eén van de straten is vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, een Nederlandse handelsavonturier uit de Gouden Eeuw. Dat mag niet van de actiegroep, want hij heeft misdaden gepleegd. De groep zegt tegen de “verheerlijking van de gouden eeuw” te zijn, en publiceert op internet veel geklaag over de zogenaamd volledig racistische Nederlandse samenleving.Dit is een regelrechte aanval op de Nederlandse geschiedenis. Jan Pieterszoon Coen was slechts een van de vele krijgsheren in het gebied, en sommige hoofdmannen van de inboorlingen waren nog veel wreder.
Scheef beeld van Indië
Het beeld van de onderdrukkende Nederlander en de arme Indiër klopt niet. Er waren net zo goed onderdrukkende Indische heersers en vele Nederlanders die de inlanders probeerden te helpen (de actiegroep heeft zeker nooit van Multatuli gehoord).
Fouten zijn er geweest
Natuurlijk zijn er dingen gedaan door Nederlanders die niet door de beugel kunnen, dat moeten we niet ontkennen. Jan Pietersz. Coen heeft ook zijn fouten gemaakt en we moeten oog hebben voor de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Maar die geschiedenis is lang niet zo zwart-wit als de activisten het doen voorkomen.
Straatnamen
Dat brengt ons bij de straatnaamkwestie. Een straatnaam is geen oorkonde van heiligheid, zoals een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. Een straatnaam is als de foto van je grootvader in de vensterbank. Zo’n foto betekent niet dat je grootvader een man was die geen fouten gemaakt heeft. Toch eer je hem, omdat hij je voorouders is; hij heeft meegebouwd aan je familie. Zo is ook een Jan Pietersz. Coenstraat gerechtvaardigd omdat Coen een belangrijke rol heeft gespeeld in het Nederlandse verleden, ondanks zijn fouten.
Puritanisme
Het weggooien van de foto van je grootvader omdat hij fouten gemaakt heeft is juist verwerpelijk. Dit is een uiting van een puritanisme dat het eren van welk mens dan ook onmogelijk maakt. Iedereen maakt immers fouten.
Gemeente Utrecht
Hoewel de gemeente Utrecht niet heeft toegegeven aan de eisen van de actiegroep, verdedigen ze de Nederlandse geschiedenis niet. Ze verschuilen zich achter regeltjes en geld (te duur om te veranderen, etc.).
Nelson Mandela
Had de actiegroep geprotesteerd tegen een straat vernoemd naar Nelson Mandela, die voor zijn gevangenschap tenslotte een communistische terrorist was die bomaanslagen pleegde op onschuldige burgers, dan had de gemeente zeker Mandela verdedigd. Jan Pietersz. Coen moet het maar doen met het laffe bezwaar dat straatnamen veranderen te duur is. Onzin, want eerder werd een straatnaambordje waarin het woord ‘neger’ voorkwam wel vervangen.
Nul op het rekest bij de gemeente
Deze keer liep het echter anders. De cultuurhaters kregen een antwoord dat ze niet verwachtten. De gemeente Utrecht heeft middels een woordvoerder laten weten: “Wij zien geen reden tot wijziging van de genoemde straatnamen en gaan ook niet in gesprek met deze actiegroep.”
Slachtofferrol
Uiteraard is dit niet het antwoord dat de actiegroep verwachtte. Ze zijn zo gewend dat politiek-correcte figuren voor hen een knieval maken zodra ze maar één keer in de slachtofferrol kruipen, dat ze niet precies wisten wat ze moesten doen. Ze brachten een onsamenhangend bericht uit op Facebook waarin de commissie straatnaamgeving van de gemeente Utrecht opnieuw voor racistisch en kapitalistisch wordt uitgemaakt, en waarin werd gedreigd met “acties”. Tja, je moet toch wat om je woorden serieus te laten klinken.
Zwarte Piet
Als politici en instanties ook zo zouden reageren op geklaag van enkelingen over Zwarte Piet, dan is de hele kwestie de volgende dag verleden tijd.
Storm van verontwaardiging blijft uit
Dit voorval in Utrecht laat zien wat er gebeurt als er eens een keer geen knieval wordt gemaakt. Helemaal niets dus. De gevreesde storm van verontwaardiging blijft uit. De straatnamen blijven bij het oude en alles gaat zijn gangetje. De “acties” zijn natuurlijk een loos dreigement. Wat zijn ze van plan, een bomaanslag plegen? Ze kunnen hooguit een straatnaambordje losschroeven en stelen.
Bestuurders, toon ruggengraat!
De oplossing voor de grotere strijd om Zwarte Piet is dan ook niet het bestrijden van de klagers zelf. Die zijn zo verblind dat ze in een vrij land als Nederland overal racisme zien. De overwinning ligt verscholen in het oproepen van de politiek en andere instanties om niet voor elke klaagzang door het stof te kruipen, maar gewoon ruggengraat te tonen. Als we ze zover kunnen krijgen, is het voortbestaan van Zwarte Piet verzekerd.
Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 14:33