Strijd de goede strijd!
Machteld Allan, arabiste en rechtsfilosofe (zij doceert aan de universiteit van Leiden), werkt aan een proefschrift over Ibn Taymiyya. In het verlengde hiervan vertaalde Allan een boek, Bid, Vecht en Heers, van deze islamitische denker die vaak gezien wordt als de inspiratiebron van vele jihadisten. Donderdag 14 februari werd het eerste exemplaar van dit boek overhandigd aan Martin Bosma. De auteur en Bosma, Kamerlid voor de PVV, waren beiden bevriend met wijlen Hans Jansen, arabist en islamkenner van het eerste uur. Omdat de heer Jansen inmiddels is overleden, wilde de auteur daarom het boek overhandigen aan de heer Bosma, vanwege hun gezamenlijke vriendschap.
Salafisme
Tijdens de feestelijke uitreiking van het eerste
exemplaar van Bid, Vecht en Heers
zegt de uitgever, Prometheus, dat dit “een belangrijk boek is ook voor onze
tijd”. Mevrouw Allan zelf geeft aan wat er zo belangrijk is aan een boek van
een islamitische denker uit de dertiende eeuw na Christus voor onze huidige
tijd. Juist wat nu in de volksmond is gaan heten het salafisme laat zich
inspireren door het gedachtengoed van deze Ibn Taymiyya. Ook Abdul Wahhab, die
gezien wordt als de grondlegger van het wahabisme, liet zich al in de
achttiende eeuw door Ibn Taymiyya zijn werk inspireren.
Invloedrijk werk
Omdat dit boek geen boek is van Allan zelf, maar een vertaling van het werk van Ibn Taymiyya, krijgt de lezer ervan als het ware een kijkje in de denkwereld niet alleen van deze islamitische geleerde, maar juist ook van de jihadist van nu die zich hierdoor laat inspireren. Wat beweegt deze mensen, niet alleen wat betreft hun denken over mens en maatschappij, maar juist ook wat hen religieus motiveert? Door dit invloedrijke werk van vroeger in het Nederlands te vertalen is het voor iedereen nu toegankelijk en mogelijk meer hiervan te weten te komen.
Rede
Martin Bosma krijgt het eerste exemplaar vervolgens overhandigd uit de hand van de auteur en maakt in zijn woord van dank een belangrijke opmerking. Sint Thomas van Aquino en Ibn Taymiyya waren leeftijdgenoten van elkaar. Van Aquino stelde dat de rede belangrijk was, terwijl Ibn Taymiyya deze juist min of meer terzijde schoof. Door de rede, zo stelt Bosma, is het Westen in staat geweest de wetenschap, de kunst, het onderwijs, de vrijheid van meningsuiting en alle andere rijkdommen van onze cultuur te ontwikkelen.
Zelfcensuur
Juist al deze zaken staan nu onder druk onder andere door de dreiging van terreur vanuit het salafisme. Niet alleen door de aanslagen die er in meerdere landen in Europa zijn geweest, te denken valt aan België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje enzovoort, maar ook omdat de angst voor het geweld zo groot is dat velen inmiddels zelfcensuur plegen. Cabaretiers maken bepaalde grappen niet meer, niet elke docent durft nog over de Holocaust te spreken in de klas. In Oostenrijk -zo werd onlangs bekend- dragen inmiddels ook niet-islamitische meisjes een hoofddoek om zo te kunnen ontkomen aan de ongewenste handtastelijkheden van islamitische jongens.
Ramadan
Een initiatief van islamitische jongeren uit verschillende landen in Europa, giveitup4ramadan genaamd, spoort ook niet-moslims aan mee te doen aan de ramadan om ‘radicalisatie tegen te gaan’. Het idee is dat radicalisering niet door islamitische bronteksten zoals die van Ibn Taymiyya gaan, maar door uitsluiting van islamitische jongeren in onze maatschappij. Om dit gevoel van buitengesloten te zijn te voorkomen, wordt iedereen aangeraden mee te doen aan de ramadan. De omgekeerde wereld; het probleem wordt dus verlegd van de jihadisten naar de samenleving die kennelijk radicalisering in de hand zou werken door niet inclusief genoeg te zijn. Verbinding is de oplossing, niet het analyseren van de bronteksten van de islam, is het mantra.
‘Strijd goede strijd!’
Machteld Allan begint zelf haar speech door aan te geven dat het eigenlijk slecht nieuws is vanwege het feit dat Islamitische Staat nog altijd min of meer actief is. Allan noemt ook een onlangs uitgekomen onderzoeksrapport van het Verwey-Jonker Instituut waarin de conclusie is dat het wel meevalt met het salafisme en dat men dit niet allemaal negatief moet zien. Juist daarom is het van belang dit boek te lezen. De heer Bosma eindigde de avond met de woorden van wijlen Hans Jansen: “Strijd de goede strijd!”
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 09:40