Nederlandse overheid manipuleerde publieke opinie omtrent corona

Winston Smith, de onvergetelijke hoofdpersoon van 1984, onder toezicht van 'Big Brother' druk bezig met het aanpassen en vernietigen van overheidsonwelgevallige informatie. (Foto: uit de verfilming van de roman door Michael Redford)

Nederlandse overheid manipuleerde publieke opinie omtrent corona

THEMA'S:

De Nederlandse overheid heeft tijdens de corona-periode onwelgevallige wetenschappelijke opvattingen en meningen gedemoniseerd door die als ‘desinformatie’ te brandmerken. Dat deed zij niet rechtstreeks, maar via een ‘denktank’. Hiervan was het ministerie van Volksgezondheid (VWS) niet alleen de initiator, maar ook deelnemer en aangever. Dit blijkt uit een bericht in NRC van 25 april.

Onwelgevallige informatie verdwijnt

Het ministerie van Volkgezondheid mat zich dus de rol aan van een ‘ministerie van waarheid’, zoals dat in de dystopische roman van George Orwell, 1984, is beschreven. Sterker nog, net zoals de daar beschreven dictator de hem onwelgevallige informatie voorgoed kon laten wegzuigen in ‘vergeetgaten’, zo kon de denktank van VWS berichten op sociale media laten verdwijnen.

‘Desinformatie’ geblokkeerd

Behalve het RIVM, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waren namelijk ook Facebook (inmiddels Meta), YouTube, Instagram, en Google lid van de denktank. “Indien nodig wordt misinformatie minder prominent geplaatst en desinformatie geblokkeerd”, gaf toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU) in 2021 toe.

COV WhatsApp-banner

Langetermijneffecten vaccin onduidelijk

De leden van de denktank volgden discussies op sociale media, stelden vermeende "onjuiste informatie” aan de kaak en konden elkaars hulp inroepen bij “ontplofte discussies” of tegen “antivaxers”. Hoe ver dat kon gaan, blijkt uit het geval van huisarts Henk de Vos uit Zuid-Beijerland. Hij wees zijn patiënten in 2021 op het feit dat de langetermijneffecten van het Pfizer-vaccin nog lang niet duidelijk waren, met name als het jongeren betreft. Hij liet de beslissing echter nadrukkelijk bij de ouders.

Inspectie pakt kritische huisarts aan

Enige weken later krijgt hij een vermanende brief van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Een collega blijkt hem te hebben aangegeven als verspreider van ‘desinformatie’. Voor de Inspectie is dat reden onderzoek naar de huisarts in te stellen, omdat diens mail, zo krijgt deze te horen, zou kunnen zorgen voor “risicovolle verwarring” en schade in “het vertrouwen in de geneeskundige zorg”. Naar nu blijkt, was huisarts De Vos via de aangifte een bespreekgeval geworden van de ‘denktank’, met onderzoek door de IGJ tot gevolg.

Overheidsinformatie was zelf ‘onjuist’

De Inspectie heeft aan NRC laten weten dat er zo’n 375 meldingen en signalen zijn binnengekomen "over zorgverleners die zich niet aan de voorschriften van de eigen beroepsgroep” zouden houden als het gaat over wat de Inspectie “juiste informatie” noemt. Dit terwijl inmiddels vaststaat (zoals Cultuur onder Vuur in het begin van de coronacrisis al aangaf) is dat informatie van destijds helemaal niet zo “juist” was, omdat de corona-epidemie veel minder schadelijk was en de coronavaccins veel minder effectief (en mogelijk zelfs schadelijker) waren dan werd aangenomen.

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2023 15:25

Doneer