In Latijns-Amerika neemt de rode vloed van het marxisme af

Bron afbeelding: Praveen.P / Wikimedia Commons

In Latijns-Amerika neemt de rode vloed van het marxisme af

THEMA'S:

We hebben het vaak gehad over de "rode vloed" die Latijns-Amerika dreigde te overspoelen. Bijna overal begon extreem links verkiezingen te winnen, waardoor een continent dat tot voor kort voornamelijk rechts was, rood kleurde.

Socialistische sluipmoordenaar

Deze buitensporige socialistische invloed vond al snel zijn weg naar de vele inter-Amerikaanse organisaties. Zo kwam links de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR) en anderen te domineren. Veel van deze organen hebben hun democratische karakter verloren en zijn echte "bewakers van de revolutie" geworden in Latijns-Amerika.

Ook paus werkte socialistische opmars in de hand

Deze resolute opmars van het marxistisch socialisme in Latijns-Amerika vond gelijktijdig plaats met het pontificaat van paus Franciscus en is daar tot op zekere hoogte een gevolg van. Franciscus is een verdediger van de bevrijdingstheologie en de volkstheologie, die proberen katholieken te betrekken bij het revolutionaire proces in de richting van het communisme. Hij heeft systematisch sympathie getoond voor de linkse kandidaten en die van centrumrechts verwaarloosd. Zijn bisschopsbenoemingen hebben vaak de progressieve facties in de clerus versterkt.

Tij niet universeel

Tijdens deze opmars waren we niet onder de indruk van het rode tij. Vanaf het begin hebben we geprobeerd om haar opvallende achilleshiel bloot te leggen: haar slechte vermogen om de massa's te overtuigen. Om met onze kritiek te beginnen: het tij was nooit universeel. Veel landen bleven buiten haar invloed. Landen als Ecuador, Uruguay, El Salvador en Paraguay hebben centrumrechtse regeringen.

Lees ook: Subsidies op fossiele brandstoffen zijn complete mythe

Winnen middels corrupte verkiezingen

In andere landen is links er alleen in geslaagd om de macht te grijpen via verkiezingen die werden bezoedeld door ernstige beschuldigingen van fraude en corruptie. Deze list werd eerst uitgeprobeerd in Venezuela en vervolgens geëxporteerd door de hele regio, compleet met teams van Cubaanse, Boliviaanse, Venezolaanse en Nicaraguaanse waarnemers. Dergelijke tactieken tonen de zwakte van links dat geen eerlijke verkiezingen kan winnen.

Zonder dictatorschap geen blijvende macht

Een andere factor van zwakte is de voorkeur van Latijns-Amerikaans links voor dictatoriale wegen. Eenmaal aan de macht verlaat links gemakkelijk democratische paden en legt het voldongen feiten op. Zo onderdrukken haar regeringen de persvrijheid, sluiten ze tegenstanders op, sluiten ze tegendraadse media en maken ze gebruik van andere maatregelen. Het gebruik van geweld is een impliciete erkenning van mislukking omdat dit het onvermogen blootlegt om de publieke opinie met vreedzame en wettelijke middelen te overtuigen. Dit tij lijkt zich nu te keren.

Peru geeft startschot anti-communistisch verzet

Misschien is het keerpunt in het anti-communistische verzet te vinden in Peru. Geïrriteerd door de oppositie van de centrumrechtse meerderheid in het parlement, probeerde de marxistische president Pedro Castillo in december 2022 een staatsgreep te plegen. Tegen de verwachting in reageerden de overheidsinstellingen en de ordehandhavers van het land snel. Castillo werd gearresteerd en vice-president Dina Boluarte nam het presidentschap op zich. Het parlement verwierp vervolgens een poging om de grondwet ongeldig te verklaren.

Red de vissers. Overheid, stop de aanval op hun privé-eigendom!

Wie niet horen wil...

Woedend over deze nederlaag hielp continentaal links bij het lanceren van een breed offensief van terroristische en subversieve aard om de macht met geweld te heroveren. Met de massale steun van de publieke opinie slaagden de politie en het leger erin om deze revolutie te verslaan. "Zo'n reactie hadden we niet verwacht. We hebben ons teruggetrokken omdat we niet voorbereid waren," jankte een leider van de opstand tijdens een toespraak op straat in Juli. Dit anticommunistische verzet, een model voor het hele continent, is nu het onderwerp van studie in politieke onderzoekscentra en militaire scholen in Latijns-Amerika. Dit jaar kreeg het rode tij twee belangrijke tegenslagen te verwerken.

Globalistische inmenging

Op 30 april werden in Paraguay presidentsverkiezingen gehouden. De bekende Franse linkse krant Le Monde sprak van "zeer belangrijke verkiezingen". Links verwachtte een overwinning die de hegemonie van de centrumrechtse partij zou doorbreken, die, op de korte periode van 2008-2012 na, het land al meer dan een halve eeuw regeert. De verkiezingen waren zo cruciaal dat VIP's die het linkse globalisme promoten, zoals de voorzitter van het World Economic Forum Klaus Schwab en de Amerikaanse ambassadeur in Paraguay, Marc Otsfield, hun uiterste best deden om linkse kandidaten te steunen. Het was een schandalige inmenging in de interne aangelegenheden van het land.

Overwinning(en) op rechts

Tegen deze verwachtingen in won de conservatieve anticommunistische kandidaat Santiago Peña van de Nationale Republikeinse Associatiepartij (Partido Colorado) de verkiezingen. Hij kreeg meer dan twee keer zoveel stemmen als de runner-up in de eerste ronde van de verkiezingen. Peña verdedigt het model van een conservatief Paraguay. "We zijn een conservatieve samenleving; de conservatieve geest zit diep in ons geworteld, waardoor we voorzichtig zijn bij grote veranderingen in de samenleving," vertelde hij aan Agence France-Presse. De wond was nog niet geheeld toen Latijns-Amerikaans links een andere, nog hardere klap te verwerken kreeg: een duidelijke overwinning van rechts in Chili.

Lees ook: Eerste Kamer aanvaardt pensioenwet, ondanks schending privé-eigendom

Sterke grondwet

Chili wordt nog steeds geregeerd door de grondwet van 1980, die werd goedgekeurd tijdens de regering van generaal Augusto Pinochet. De Carta Magna kreeg toen 67% van de stemmen in wat werd beschouwd als een referendum ten gunste van het militaire regime. Sindsdien is de grondwet honderden keren aangepast aan de huidige behoeften.

Communistisch plan in diggelen

Gesterkt door zijn verrassende verkiezingsoverwinning in maart 2022 riep de linkse president Gabriel Boric in september een volksraadpleging uit om een nieuwe grondwet goed te keuren die Chili in een communistisch en anarchistisch land zou hebben veranderd. Het document werd inderhaast opgesteld door kleine wetgevende groepen die banden hadden met de subversieve randgroepen en vervolgens verworpen door 62% van de Chileense kiezers. Geschokt door deze nederlaag schreef Boric vervolgens nieuwe verkiezingen uit om een grondwetgevende vergadering van eenenvijftig raadsleden te kiezen die op een meer democratische en open manier een nieuwe linkse ontwerp-grondwet zouden opstellen. Op 7 mei werd hij echter opnieuw verslagen toen de verkiezingsuitslag een duidelijke overwinning aan de rechterkant liet zien.

Keiharde meerderheid op rechts

De grote winnaar is José Antonio Kast, leider van de Partido Republicano, die door de media hardnekkig wordt gedefinieerd als "extreemrechts". Hij kreeg 35% van de stemmen. Traditioneel rechts, vertegenwoordigd door de Chile Seguro partij, kreeg 21% van de stemmen. De lijst Todo por Chile, die links groepeert, haalde slechts 9%. Rechts en centrumrechts zullen dus drieëndertig van de éénenvijftig adviseurs hebben, een vetorechtelijke meerderheid.

Teken tegen de Week van de Lentekriebels

Peiling wijst op grotere tegenstand communisme

De bekende krant La Tercera (5-8-23) ondervroeg de nieuwe raadsleden en meldde verrassende resultaten: 60% zegt geen affiniteit te hebben met de voorstellen van links; 90% wil een minimalistische grondwet die het huidige systeem niet zal verstoren; 60% verklaart zich tegen abortus; en 87% wil een sterke privésector. Rechts heeft nu een blanco cheque om de toekomst van het land vorm te geven. "Extreem rechts wordt de belangrijkste politieke kracht in het land. Aardbeving in de Chileense politiek" was de bittere kop van de Spaanse krant El País (verschenen 5-8-23). Sommige aardbevingen kunnen enorme getijden veroorzaken, zoals de gevreesde tsunami. Andere aardbevingen kunnen ervoor zorgen dat de getijden zich terugtrekken en de effecten van getijden uit het verleden tenietdoen. Deze verandering lijkt het geval te zijn in Chili en andere Latijns-Amerikaanse landen.

Dit artikel is een vertaling en verscheen eerder op tfp.org

Laatst bijgewerkt: 1 september 2023 11:04

Doneer