Corona-herstelfonds brengt Nederland de schuldenunie

Corona-herstelfonds brengt Nederland de schuldenunie

Het lijkt maar een voetnoot bij het herstelfonds, maar president Macron van Frankrijk noemt het een “keerpunt”: de 27 EU-regeringen gaan met ingang van nu gezamenlijke schulden maken. Voor de financiering van het herstelfonds gaat de Europese Commissie namelijk obligaties opnemen. De schuldenunie – een oude wensdroom van Macron – is daarmee een feit.

Precedent

Terwijl premier Rutte poseerde als zuinige Nederlander, hebben de anderen dus met succes de coronacrisis gebruikt om hem over een principiële streep te trekken, waar Nederland zogenaamd onder geen beding overheen wilde. Hoewel er een belasting op plastic komt, is er nog geen structurele EU-fiscus, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Er is nu een precedent geschapen dat grootschalige leningen een aanvaardbaar middel zijn om EU-uitgaven te financieren. Alle lidstaten hebben daar hun handtekening onder gezet (al moeten de nationale parlementen dat nog goedkeuren).

Jan Modaal

De overeenkomst in Brussel houdt in dat Nederland 21 miljard afstaat als bijdrage aan het op gang houden van de door de coronacrisis vertraagde economie. “Oftewel ruim €2.500 per huishouden. Netto.”, twittert econoom Jean Wanningen. Hij stelt terecht de vraag of we dit geld niet beter zelf kunnen gebruiken om de “koopkracht van Jan Modaal en lager” in eigen land op peil te houden. Die vormen immers, aldus Wanningen, in elke economie de ruggengraat van de vraagzijde.

Verdampte miljarden

Uiteraard moet het geld voor het herstelfonds ergens vandaan komen. Via belastingen en heffingen zal het privébezit van de Nederlander opnieuw worden geplunderd om de nieuwe groeistuip van de megalomane EU superstaat te financieren. Het ontbreekt daarbij niet aan de gebruikelijke geruststellingen. Zo zal het herstelfonds volgens Macron aan de economie zo’n grote impuls geven dat we ons geld via ‘terugverdieneffecten’ en ‘multiplicatoren’ met rente terug zullen zien. Maar dat soort verzekeringen kregen we ook bij de verdampte miljarden voor Griekenland.

Volg COV op Telegram

Luchtkussen van leningen

Macron noemt de overeenkomst ‘historisch’, een woord dat politici natuurlijk in de mond bestorven ligt als het de eigen prestaties betreft, maar dat nu – zij het op een zeer negatieve manier – wel eens terecht gebruikt kon zijn. Rampen zijn ook historisch. Nu overeengekomen is dat de EU voortaan zelf geld kan lenen, kun je er vergif op innemen dat die mogelijkheid verder zal worden uitgebouwd. Terwijl de euro ook zonder schuldenunie al drijft op een luchtkussen van leningen, kunstmatige lage rente en dag en nacht doordraaiende geldpersen.

Verlengstuk van zichzelf

De beurzen reageren met opluchting op de overeenkomst, maar dat zegt niets. Beurzen weerspiegelen de stemming van de beleggers die nu weer even verder kunnen. Premier Rutte kan doen alsof hij het onderste uit de kan heeft gehaald. Duitsland viert de overeenkomst als eerste succes van zijn juist begonnen voorzitterschap van de EU. Voor Duitsland is de EU en de euro een verlengstuk van zichzelf en altijd weer belangrijker dan wat dan ook, monetaire degelijkheid daarbij inbegrepen. Dit politieke gegeven is iets waar Nederland zich telkens weer op verkijkt.

Verschraling

In feite is dit een slechte dag voor het privébezit van de Nederlander die met bankrekening en pensioen de financiële risico’s van dit beleid mag afdekken, terwijl hij in ruil daarvoor belastingverhogingen en verschraling van voorzieningen tegemoet mag zien. De transferunie is weer een forse stap dichterbij. Met dank aan premier Rutte. En ja, voor even lijkt de euro weer boven Jan. Maar voor hoe lang?

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2024 07:08

Doneer