Asielbeleid inmiddels zo verwoestend dat narratief kantelt

Tijdelijke woonunits asielcomplex Ter Apel (Beeld: Directie Voorlichting Justitie via Flickr)

Asielbeleid inmiddels zo verwoestend dat narratief kantelt

Straatintimidatie, winkeldiefstallen, aanrandingen. Scheldpartijen, schennispleging, opstootjes. Nee, dit is niet het dagboek van een crimineel in Cancun, Mexico. Dit zijn de woorden die voorbijkomen als je nieuwsartikelen over Ter Apel leest.

Narratief diversiteitsprofeten kantelt

Het zijn de dagelijkse belevingen van een inwoner van het eeuwenoude Groningse dorp. Deze gebeurtenissen kenmerken het dagelijks leven van vele dorpsbewoners en omwonenden. En waar het voor deze slachtoffers – want dat zijn ze zeker wel – al te laat is om iets te doen (als ze überhaupt iets konden doen) en waar hun geduld inmiddels op is, lijkt het asielzoekersnarratief ook bij de diversiteitsprofeten te kantelen. Tijd voor ingrijpen dus, als de politiek eens durft daadkrachtig te zijn.

Ooit was Ter Apel een vredig dorp

Bewoners van Ter Apel zijn de gedwongen opvang van immigranten meer dan zat. Waar nu zo’n 2000 asielzoekers verblijven, verkeert het dorp met ongeveer 10.000 inwoners in een staat van gevaar en constante onveiligheid. Waar men ook maar naar nieuws zou zoeken in of van Ter Apel, valt al gauw op dat hij overspoeld wordt door nieuwsberichten over aanvaringen, vechtpartijen, intimidaties en bedreigingen. Daar is een overvloed aan bronnen en interviews voor. Lees vooral de Telegraaf, Volkskrant, NieuwRechts, RTL nieuws, het AD of Twitter erop na). Stuitend is uiteraard wel dat de voorpaginaberichten over het AZC in Ter Apel toch gaan over het feit dat mensen buiten moesten slapen omdat er geen plekken meer waren.

COV WhatsApp-banner

Bewoners verliezen vertrouwen in politiek

Wie verder zoekt, komt direct te weten dat Ter Apel (en andere omliggende gemeenten) wel met grotere problemen kampt. Jonge dames worden nagefloten op straat, asielzoekers gaan met elkaar en met de buurtbewoners op de vuist, mensen worden bespuugd, en zelfs voortuinen zijn niet veilig: ze worden voor wc’s aangezien door sommige asielzoekers. Het asielzoekerscentrum zit er dan wel enkele decennia, maar kent de overlast pas sinds een paar jaar. Ook onverkozen D66-burgemeester Jaap Velema is muisstil over de onrust die zijn inwoners dagelijks meemaken. In plaats van zich te bekommeren om de veiligheid van de inwoners van de gemeente Westerwolde, heeft hij er maling aan. Waar hij geëmotioneerd zou moeten raken van de intimidaties die de bewoners rondom het AZC dagelijks naar zich toegegooid krijgen, raakt hij juist geëmotioneerd door het feit dat sommige asielzoekers buiten moesten slapen vorige zomer. De wereld op zijn kop dus, en dat is de inwoners van Ter Apel allang duidelijk – niet veel mensen uit Ter Apel koesteren nog vertrouwen in de politiek, en dat is hun goed recht.

Zelfs VVD-leden eisen maatregelen

De recente VVD-ledenvergadering in Apeldoorn had als een van de hoofdonderwerpen de asielinstroom en de noodzakelijkheid van nodige maatregelen. Net zoals een half jaar geleden – bij een VVD-congres in Rotterdam – heeft Rutte ook in Apeldoorn de ‘belofte’ gemaakt om zich hard te maken voor het terugdringen van de heftige asielstroom. Van die oude belofte is uiteraard niets waargemaakt, en het resultaat is dat er (weer) groeiende ontevredenheid binnen de partij heerst: enerzijds de wat linksere, progressief-liberale stroming binnen de VVD, versus Klassiek Liberaal, een ietwat rechtsere actiegroep van VVD’ers, die de asielinstroom en de vooruitzichten in een brandbrief aan het VVD hoofdbestuur “desastreus” noemen, en minstens erkennen dat de instroom omlaag moet. Dit jaar worden iets meer dan 70.000 asielzoekers verwacht, en een substantieel deel van de VVD’ers, waaronder Jenny Elbertsen, lijsttrekker voor de VVD in Apeldoorn, kan Nederland deze hoeveelheid simpelweg niet aan. Of dit dan het eindelijke begin is van een scheuring binnen de VVD zal nog moeten blijken, aangezien VVD’ers niet bekend staan om het hebben van de meest rechte rug.

Frankrijk toont glimp van toekomst

En dit probleem met immigranten speelt niet alleen in Ter Apel. Het speelt ook niet alleen in Groningen, en ook niet alleen in Nederland. Want is het in Nederland ‘vijf voor twaalf’, Frankrijk is bij wijze van spreken middernacht al lang voorbij. Zo luidt bijvoorbeeld een tweet van Nieuwsuur van 7 juni 2023: “in Parijs zijn de afgelopen maanden zoveel migranten uit Afrika gekomen dat parkeergarages vol staan met tentjes en schoolgebouwen worden gekraakt door minderjarige asielzoekers. En net als in Nederland wordt de roep om in te grijpen luider”. In Frankrijk, waar inmiddels al 1 op de 10 inwoners een migrant of niet-westerse is, worden nog jaarlijks duizenden nieuwe immigranten binnengehaald. Een onderzoek uit 2006 wees al uit dat in Parijs zo’n 45% van de bewoners immigrant is, of in ieder geval een ouder als immigrant heeft. Frankrijk heeft al langere tijd grote problemen met komende immigranten, met name uit Afrika. Zojuist is er een steekpartij in Annecy geweest. Hierbij stak een Syrische immigrant zo’n 7 mensen, waaronder 4 kinderen, neer.

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Migratieprobleem steeds duidelijker

Maar zo blijkt dat Frankrijk, zoals ook Nederland, langzaam maar zeker haar mening bijstelt over het massaal binnenlaten van immigranten. Zo stellen de Republikeinen in de Nationale Vergadering voor om het Franco-Algerijnse immigratie pact unilateraal te ontbinden. Deze overeenkomst stamt uit 1968, en kent een speciale status toe aan Algerijnen wat betreft verblijf, verkeer en werkgelegenheid, en vergemakkelijkte al die tijd dus ook de immigratie vanuit Algerije. Ook Gérard Larcher, lid van Les Republicains en voorzitter van de Senaat, stelde eerder al voor om die overeenkomst te herzien, gezien de “omstandigheden veranderd zijn”. Daarbovenop komt ook dat Frankrijk – verre van succesvol, maar zeker tekenend voor de angst die ook links heeft voor massa-immigratie – een nieuwe wet heeft geschreven, getiteld pour contrôler l'immigration et améliorer l'intégration (‘om de immigratie te beheersen en de integratie te verbeteren’). Dit is een wet waarmee Macron probeert zowel links als rechts bevriend te houden. Macron erkent dus zelf dat er een probleem is met immigratie en met integratie. Met deze wet wordt beoogd om het makkelijker te maken om buitenlanders uit te zetten die een strafblad hebben, of die worden beschouwd als “een serieuze bedreiging voor de openbare orde”.

Fundamenteel verschil dat destructief is

De maatschappelijke ontwrichting door immigratie is geen toeval. Er doet zich het simpele en pijnlijke feit voor dat volkeren en culturen verschillen, en dat vaderlandsliefde niet kan worden geleerd uit een boek, of via een inburgeringscursus kan worden gemaakt. En dat verschillende religies kunnen botsen, maar dat er één specifiek geloof is dat fundamenteel gericht is op volledige heerschappij door middel van het realiseren van de sharia, de islamitische wet. Dat komt bovenop de vervreemding die massa-immigratie sowieso met zich meebrengt. Wanneer die vervreemding toeneemt, evenals het aantal terroristische incidenten, ligt één oplossing voorhanden en dat is een immigratiestop. Maar daaraan voorafgaat dat hoogmoedige politici hun diversiteitsdrang zullen moeten opgeven, en de nodige maatregelen nemen om het land te redden, voordat het écht te laat is.

Laatst bijgewerkt: 14 november 2023 11:25

Doneer