Als koning van de schepping moet de mens de geschapen dingen verbeteren
Toen ik eens in Rome was, liepen een vriend en ik langs een etalage met verschillende potten kersencompote en andere vruchten. Ik zei tegen mijn vriend: "Ik hou over het algemeen veel meer van vruchtenjam dan van natuurlijk fruit, en daarom vind ik kersencompote veel lekkerder dan verse, rauwe kersen."
Verfijnd en beschaafd
Mijn vriend antwoordde dat hij het rauwe fruit lekkerder vond omdat het bepaalde natuurlijke energieën en smaken behoudt. Ik reageerde dat het bereiden van natuurlijk, rauw fruit iets oplevert dat nog beter, verfijnder en beschaafder is. Het fruit verliest inderdaad altijd iets in het proces, maar het wint meer dan het verliest.
De bruikbare schepping
In principe ben ik het ermee eens dat contact met rauwe en natuurlijke dingen, niet alleen bij het koken maar bij alles in de natuur, iets origineels biedt waarmee we van tijd tot tijd in contact moeten komen.
Koning van de schepping
Het leven is echter zo dat alles in de natuur georganiseerd, verbeterd en beheerst kan worden. Als koning van de schepping onderwerpt de mens alles aan zichzelf. Hij verbetert de smaken en stuurt de mate van soepelheid of weerstand die in de natuurlijke dingen zit naar zijn smaak. Zo heeft hij de leiding over de schepping en vervult hij zijn rol als meester der dingen.
Dit fragment komt uit een lezing van Prof. Plinio Corrêa de Oliveira op 8 november 1991. De auteur heeft dit transcript niet herzien.
Dit artikel is eerder verschenen op TFP.org.
Laatst bijgewerkt: 8 november 2022 09:49