Voorzitster ABP bevestigt: Nederlands pensioengeld in gevaar

Corine Wortmann-Kool, hier nog als Europarlementariër, met voormalig communist José Manuel Barroso, die tot 2014 voorzitter van de Europese Commissie was. (Foto: Flickr, CC BY-ND 2.0)

Voorzitster ABP bevestigt: Nederlands pensioengeld in gevaar

'Buitenlanders zien Nederlandse pensioenfondsen als een strooppot.' Dat zegt de bestuursvoorzitster van het Algemeen Burgerlijk pensioenfonds. Met zo'n 600 miljard euro is dat een van de grootste pensioenfondsen ter wereld. Mooi dat de voorzitster van het ABP, Corien Wortmann-Kool, het thema bevestigt van de campagne die Cultuur onder Vuur al sinds 2017 voor het behoud van onze pensioenen voert.

Europarlementariër

Onder de slogan ‘EU, handen af van onze pensioenen!’ hebben we sindsdien de slinkse manoeuvres van andere EU-landen en Brussel geagendeerd in de richting van wat als het zelf verdiende, exclusieve bezit van Nederlanders moet worden beschouwd: onze pensioengelden.

"Beste ter wereld"

Buitenlandse adviesbureaus wijzen ons systeem jaar na jaar aan als “het beste ter wereld”, maar Corien Wortmann-Kool, tot 2015 Europarlementariër voor het CDA (op foto links naast José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie), wijst op het reële risico dat onze pensioenen lopen.

‘Uitgesteld loon’

Wat is er aan de hand? Het in opzet degelijke Nederlandse pensioensysteem is gebaseerd op “uitgesteld loon”. Dat betekent dat je gedurende je arbeidsleven steeds stukjes loon afgeeft (en/of dat je werkgever dat doet). Daarmee wordt belegd. Je krijgt dat eigen loon als pensioen weer terug tegen de tijd dat je het nodig hebt.

Astronomische som

Je kunt je voorstellen dat na verloop van decennia al die stukjes “uitgesteld loon” bij elkaar een enorme som geld vormen. Dat is ook zo: het beloopt de astronomische som van 1560 miljard. Maar – en dat is de kern van de zaak – de bestemming van al dat geld staat al vast. Of zou vast moeten staan.

EU, handen af van onze pensioenen

Uitgesteld privéloon

Het is bedoeld als gegarandeerde uitkering voor onze oudedagsvoorziening. Een pensioen komt dus alleen en uitsluitend toe aan de Nederlander die het heeft opgebouwd. “Uitgesteld loon” is dus “uitgesteld privébezit”. Iedere andere bestemming is diefstal. Of die nu van de Staat uitgaat of van de EU. Natuurlijk durft Brussel de Nederlandse pensioengelden niet zomaar te vorderen. Maar er zijn tal van slinkse wegen en omtrekkende bewegingen waarmee het dit geld geleidelijk kan onteigenen.

Strategie van EU

De belangrijkste strategie van Brussel (en van de landen die dat via Brussel proberen voor elkaar te krijgen) is het ontwerpen van overkoepelende constructies in het kader van een ‘steeds hechtere unie’ (de ‘ever closer union’ zoals de EU-mantra luidt), waarin de Nederlandse pensioengelden stilzwijgend worden meegenomen.

Salamitactiek

De opvallendste en meest dreigende daarvan is de ‘transferunie’. Onder druk van met name de zuidelijke lidstaten en Frankrijk brengt Brussel die in een soort salamitactiek stap voor stap dichterbij. Het idee van de transferunie is simpel gezegd dat we als EU-landen alles in één potje gooien. En dan de rekening splitsen.

Flierefluitend

Wat dan gebeurt laat zich raden: er komt een geldstroom op gang van noord naar zuid, als tussen communicerende vaten. Van de landen die hun monetaire en economische zaken op orde hebben, naar de landen die economisch gesproken - flierefluitend door het leven gaan en tijdens hun siësta niet wakker willen liggen van de gaten in hun begroting.

Strooppot

En in zekere zin terecht: waarom zouden ze wakker liggen, als ons pensioengeld hun gaten wel zal vullen? Dat is wat Corien Wortmann-Kool bedoelt, als ze zegt: ‘Ik weet dat buitenlandse partijen de Nederlandse pensioenmarkt als een strooppot zien waarvan ze grote delen willen inpikken. Dat mogen we niet laten gebeuren.’

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

‘Uitgesteld privébezit’

Dat is het grote risico dat aan de federalisering van Europa verbonden is: dat de traditioneel sterke kanten van ons land, zoals financiële degelijkheid, in een alomvattende Unie ten onder gaan, zonder dat we daar wat voor terugkrijgen. Integendeel dat we daar zelfs onze pensioenen – zoals hierboven uitgelegd ‘uitgesteld privébezit’ – bij inschieten.

Ravage

Hetzelfde geldt voor het streven naar een bankenunie, dat de garantie tot €100.000,- op ons spaargeld door De Nederlandsche Bank in gevaar brengt. Door slechte banken te verstrengelen met goede bereik je misschien eventjes een grotere stabiliteit, maar toch alleen zolang de slechte banken nog niet zo slecht zijn dat ze de goede meesleuren. Want dan vallen ze allemaal tegelijk om en is de ravage nog veel groter. En ook dan zijn we ons geld kwijt.

Verplichtstelling

Een ander gevaar is dat het Nederlandse pensioenstelsel (nogmaals: door buitenlandse beoordelaars “het beste ter wereld” genoemd) van buitenaf wordt opgeblazen, bijvoorbeeld vanwege de verplichtstelling ervan, die strijdig zou zijn met Europese mededingingsregels. Dit zou kunnen gebeuren via een uitspraak van het Europees Hof. Nederlandse hoogleraren waarschuwden daar vorig jaar nog voor. Wortmann-Kool: “We zitten echt niet te wachten op een nieuw stelsel dat grote buitenlandse partijen propageren. Die lobbyen in Brussel tegen de verplichtstelling in Nederland omdat ze die Nederlandse markt willen inpalmen.”

‘Pensioenverwachting’

Een ding gaat sowieso op de helling, als we Corien Wortmann-Kool mogen geloven: de pensioenzekerheid. Mensen moeten er maar aan wennen dat we ze op hun oude dag uiteindelijk uitgekeerd krijgen, afhangt van de economische omstandigheden. “We moeten niet langer spreken van een pensioenbelofte maar van een pensioenverwachting, een stelsel dat meer uitgaat van de pensioenpremie plus rendement.”

Pieter Omtzigt

Des te belangrijker dus, dat onze huidige pensioengelden beveiligd worden tegen de graaivingers van anderen, in het bijzonder de salamitactiek van Brussel en andere EU-landen. Onze pensioenen zijn geen appeltjes voor andermans dorst. Voor een geldhongerig instituut als de EU mag het dan een vette kluif zijn, zoals Pieter Omtzigt, de pensioenspecialist in de Tweede Kamer, zegt: “De grootste spaarpot van Nederland moet door Nederland gecontroleerd worden, niet door Brussel.”

EU, handen af van onze pensioenen

Laatst bijgewerkt: 13 december 2023 06:48

Doneer