Varkensmuts plotseling ongekend populair

Varkensmuts, foto: James Lee / Flickr

Varkensmuts plotseling ongekend populair

De willekeur van de politie die afgelopen zaterdag PEGIDA-leider Edwin Wagensveld oppakte vanwege het dragen van een varkensmuts, heeft tot onverwachte resultaten geleid.

Varkensmutsen gaan nu als warme broodjes over de toonbank en lijken een geuzensymbool te worden voor Nederlanders die tegen ongeremde immigratie willen protesteren.

Bij de PEGIDA-demonstratie morgen in Amsterdam zullen naar verwachting veel demonstranten een varkensmuts dragen.

De aanhouding van Wagensveld werd door juristen aangegrepen om hun zorgen te uiten over de toenemende trend bij de politie om mensen preventief op te pakken.

Dit is juridisch niet zuiver, omdat er nog geen enkele sprake is van een strafbaar feit. Enkel de verwachting dat iets tot 'onrust' of 'oproer' zou kunnen leiden, wordt al als voldoende reden gezien om iemand mee te nemen.

Het opzetten van een varkensmuts is blijkbaar al genoeg.

Dit wordt mogelijk gemaakt door burgemeesters die bij het minste of geringste al een noodverordening instellen. Bijvoorbeeld enkel omdat er een demonstratie plaatsvind. De politie ziet zich dan gelegitimeerd om extra hard op te treden. Ook tegen vreedzame demonstranten.

In januari lazen wij al hoe Mark Jongeneel bezoek van de politie kreeg, omdat hij onwelgevallige Twitterberichten de wereld in had gezonden.

Nederland ontwikkelt zich steeds meer in de richting van een politiestaat. Een ontwikkeling om scherp in de gaten te houden.