NOS-berichtgeving over PEGIDA Amsterdam niet neutraal

De tegendemonstratie voordat deze ontspoorde, foto: Andrew Black / Flickr

NOS-berichtgeving over PEGIDA Amsterdam niet neutraal

De NOS berichtte over een 'onrustig verlopen PEGIDA-demonstratie' in Amsterdam afgelopen zaterdag.

Wat opvalt is dat de verslaggeving wel érg neutraal klinkt. "Er werd over en weer geduwd en getrokken", schrijft de NOS. Hiermee wordt gesuggereerd dat het geweld van beide kanten kwam. Hoewel, helemaal verdoezelen kunnen ze het niet: "De meeste arrestanten kwamen voor de tegendemonstratie."

De mate waarin het geweld van de kant van de tegendemonstranten van de linksextreme organisatie AFA/'Antifa' kwam, valt hier echter niet uit op te maken. Van diverse aanwezigen hebben wij gehoord dat de tegendemonstranten zich buitengewoon agressief hebben gedragen tegenover PEGIDA-betogers die enkel vreedzaam hun mening probeerden te uiten.

Voor wie er nog niet eerder van gehoord had: PEGIDA is een uit Duitsland overgewaaid fenomeen, waarbij mensen protestmarsen organiseren tegen de grote hoeveelheid immigranten die Europa op dit moment over zich heen krijgt. De organisatie hecht eraan dat er vreedzaam gedemonstreerd wordt, om zo een des te krachtiger boodschap af te geven aan publiek en politiek.

Aan de kant van de tegenstanders hecht men hier blijkbaar minder aan. Vertegenwoordigers van de linkse partijen SP en GroenLinks hebben hun aanhang met opruiende speeches opgestookt. Van de kant van Groenlinks zou onder meer gezegd zijn: "'We moeten ze bevechten! We moeten ze bevechten!"

Dit terwijl opmerkelijk genoeg de tegendemonstratie op dat moment slecht enkele honderden meters van die van PEGIDA verwijderd was. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is een raadsel. Het is ongelooflijk dat de gemeente heeft toegestaan om de twee kampen, bij zo'n gevoelig onderwerp, zo dicht bij elkaar te laten demonstreren. Uiteraard hielden de tegendemonstranten zich ook niet aan de afspraak om afstand te bewaren en zetten zij de aanval in.

De confrontatie vond plaats bij de Stopera, waar volgens afspraak de demonstratie van PEGIDA gaande was. Hieruit blijkt duidelijk dat de agressie van de kant van de tegenstanders kwam. Een deel van hen heeft de toegewezen plaats verlaten om actief ruzie te zoeken met de PEGIDA-demonstranten.

Hoewel de NOS dit feitelijk wel vermeld, wordt er totaal niet de nadruk op gelegd. In plaats van "Aanhoudingen bij onrustig verlopen Pegida-demonstratie" had de kop moeten zijn: "PEGIDA-demonstranten belaagd door intolerante 'antifascisten' ".

Want het is toch opmerkelijk dat een vreedzaam protest van burgers die zich zorgen maken over de toekomst van hun land op deze wijze onmogelijk wordt gemaakt. Er zijn blijkbaar mensen in dit land die het niet kunnen laten om geweld te gebruiken tegenover andersdenkenden. En laat dit nu net de mensen zijn die zich 'antifascisten' noemen...

Update 11-02 19:46: Van iemand die bij de PEGIDA-demonstratie aanwezig is geweest kregen wij zojuist het bericht binnen dat er van de kant van PEGIDA zaterdag helemaal niemand gearresteerd is. Dus niet de meeste, maar álle demonstranten kwamen voor de tegendemonstratie. Is dit bewuste misleiding van de NOS, of hebben ze zich niet goed laten informeren? Hoe dan ook een grote misser.

Update 12-02 10:36: Nijmegenaar Adé Jansen heeft aangifte gedaan tegen een tweetal tegendemonstranten en tevens tegen twee politici die bij het protest opruiende uitlatingen hebben gedaan.