Kolencentrales, aardgas, stikstof: economie kraakt door corona, maar kabinet gaat op klimaattoer

Aardgas is schoon en betaalbaar.

Kolencentrales, aardgas, stikstof: economie kraakt door corona, maar kabinet gaat op klimaattoer

Nederland lijdt onder de plaag van corona. Zowel de volksgezondheid als de economie worden getroffen. Recessie en massale werkeloosheid dreigen. En wat doet de overheid? Die grijpt de coronacrisis juist aan voor klimaatmaatregelen.

Kolencentrales en aardgas

Eerst gaf het kabinet aan klimaatmaatregelen op de lange baan te schuiven. “Er zijn nu andere prioriteiten”, zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Toch niet, zo blijkt nu. Het kabinet neemt meerdere klimaatmaatregelen. Zo wordt de elektriciteitsproductie van Nederlandse kolencentrales flink teruggeschroefd. Hiermee wil het kabinet voldoen aan het Urgenda-vonnis, de rechterlijke uitspraak de overheid verplicht om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daarnaast steekt het kabinet tweehonderd miljoen euro in het aardgasvrij maken van huurwoningen.

Economische schade

Dit terwijl de coronacrisis grote schade aan de economie berokkent. Economen verwachten dat de werkloosheid flink zal stijgen. In de Verenigde Staten hebben al tien miljoen mensen hun baan verloren door de coronacrisis. ZZP’ers raken aan de bedelstaf. Midden- en kleinbedrijven gaan failliet. Huiseigenaren kunnen hun hypotheek niet betalen. Daarbovenop komt een verdere stijging van de energierekening, doordat er minder elektriciteit door de goedkope kolencentrales wordt opgewekt. Samen met het afknijpen van de aardgasafsluitingen laat dit huiseigenaar letterlijk in de kou staan.

Kabinet ziet zijn kans

Het ligt voor de hand om tijdens de coronacrisis de controversiële dossiers als klimaat op pauze te zetten. Daar dringt Thierry Baudet (FvD) terecht op aan. Maar het kabinet hanteert het adagium: Never let a good crisis go to waste. Ministers drukken juist nu de controversiële dossiers door. Buitenlandminister Stef Blok gaat na jaren van verzet opeens akkoord met onderhandelingen over de toetreding van Albanië en Macedonië tot de Europese Unie. Landbouwminister Carola Schouten hervat haar oorlog tegen stikstof, tot frustratie van de boeren die hard getroffen worden door de coronacrisis. Schouten heeft zelfs een wet tegen fosfaatuitstoot van boeren, volgens haar te hoog, op een lijst van noodwetten gezet die het kabinet wil dat de Tweede Kamer afhamert.

Nieuw boek ontmaskert klimaatzwendel

We staan aan de vooravond van misschien wel de grootste economische crisis sinds de jaren 1930. Maar de klimaatwaanzin is Rutte III naar het hoofd gestegen, dat kostbare tijd en geld verkwist worden aan allerlei klimaatmaatregelen. Maatregelen die bedrijven opzadelen met extra kosten en particulieren bedreigen in hun toch al precaire privé-eigendom.

Waar komt deze klimaatwaanzin vandaan? En waar wil het naartoe? Lees er alles over in het ontmaskerende boek Groen is het nieuwe rood: hoe de Groene Lobby het milieu misbruikt voor een totale revolutie. Bestel nu uw exemplaar. Wees er snel bij, op is op!

Laatst bijgewerkt: 13 december 2023 07:43

Doneer